Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Posmrtná řeč Kennedyho. Technici ozvučili projev, který v Dallasu nestihl přečíst

Autor: ČTK, nkov - 
17. března 2018
10:19

Svět si může poslechnout projev Johna F. Kennedyho, který pětatřicátý americký prezident nikdy nepronesl. Měl ho připravený do Dallasu na 22. listopad 1963, což je den, kdy byl zavražděn. Jak napsal list The Times, technikům se podařilo projevu o 2590 slovech dát zvukovou podobu po osmitýdenní práci.

Kopie napsaného Kennedyho proslovu se dochovala a byla předána tehdejšímu viceprezidentovi Lyndonovi Johnsonovi, který se stal prezidentem po Kennedyho smrti.

Ozvučení se ujala skotská audiotechnická společnost CereProc a irská agentura Rothco. Analyzovaly 831 pronesených Kennedyho projevů a poselství a z nich vyčlenily celkem 116 777 zvukových jednotek. Hlavní inženýr v CereProc Chris Pidcock vysvětlil, že angličtina má 40 až 45 hlásek a s jejich pomocí se dá vygenerovat jakékoli anglické slovo.

Aby ale znělo přirozeně, musí se brát v potaz to, že zvuk hlásek ovlivňuje jejich postavení ve slově. „Musíte mít zvuky v kontextu s dalšími, čímž vzniká velká databáze,“ řekl Pidcock.

Velkou pozornost zvukaři věnovali výšce tónů a energii Kennedyho výslovnosti, aby získali co nejvěrohodnější zvukovou podobu jeho slov.

Kennedy chtěl v Texasu hovořit o síle Ameriky a její bezpečnosti. „Sílu ani bezpečnost tohoto národa není lehké získat a nelze je ani rychle a jednoduše vysvětlit. Drtivá jaderná síla nedokáže zastavit gerilovou válku. Někdejší spojenecké pakty nemohou zabránit vnitřnímu převratu. Vystavování materiální hojnosti nepřekryje rozčarování diplomatů vystavených diskriminaci. A k tomu navíc, slova někdy nedostačují. Spojené státy jsou mírumilovná země. Tam, kde je naše síla a odhodlání zřejmé, stačí slovy vyjádřit přesvědčení, nikoli bojechtivost. Budeme-li silní, bude naše síla hovořit sama za sebe. Budeme-li slabí, slova nám stačit nebudou,“ sděluje Kennedy 55 let po své smrti.

Prezident jel v otevřeném autě v koloně spolu s manželkou Jackie, texaským guvernérem Johnem Connallym a jeho ženou Nellie texaským Dallasem, když 22. listopadu 1963 ve 12:30 zazněly na náměstí Dealey Plaza výstřely. Kennedyho zasáhly tři střely do krku a do hlavy, další vážně zranila v témže voze Connallyho. Obě ženy zůstaly nezraněny.

Video  Podívejte se na trailer k filmu Jackie.  - Youtube/Foxsearchlight
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi