Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívku (†14) zabili injekcí jedu do srdce: Její poslední snímek vypovídá o neskutečném utrpení v Osvětimi

Autor: lm - 
21. března 2018
08:44

Bylo jí teprve 14 let, když ji nacisté chladnokrevně zavraždili v německém koncentračním táboře v polské Osvětimi. Příběh katolické holčičky, která se nedočkala dospělosti, nyní ožívá díky barevným fotografii z jejích posledních let.

Czesława Kwoka pocházela z polské katolické rodiny a do Osvětimi se dostala spolu s maminkou Katarzynou v prosinci 1942. Snímek holčičky při nástupu do německého koncentračního tábora pořídil polský vězeň Wilhelm Brasse, známý též jako "slavný fotograf koncentračního tábora v Osvětimi". Právě on je autorem nechvalně proslulých snímků vězňů, z nichž některé jsou dodnes k vidění v Osvětimském muzeu.

"Byla tak mladá a úplně vyděšená. Ta holčička nechápala, proč tam je a nerozuměla, co jí říkali. Takže ta žena Kapo (dozorkyně) vzala hůl a začala ji mlátit do obličeje. Ta Němka si na ní jen vylila zlost. Taková krásná malá holčička, tak nevinná. Plakala, ale nic nezmohla," popsal Brasse okolnosti fotografie, na níž je holčička zachycena s rozbitým a zakrváceným rtem.

Černobílý snímek Czeslawy zaujal i brazilskou umělkyni Marinu Amaral, která se rozhodla smutný příběh holčičky lidem více přiblížit a vězeňský trojportrét kolorovala. „Je mnohem snazší se vztáhnout k lidem na dobových fotografiích v momentě, kdy je vidíte v barvě,“ vysvětlila.

Snímek umělkyně následně zveřejnilo na Twitteru i Osvětimské muzeum a přes sociální sítě se fotka dostala až k pěti milionům lidem. Zveřejněna byla při příležitosti 75 let od smrti holčičky. Czeslawa zemřela v koncentračním táboře 12. března, ani ne měsíc po své mamince. Podle informací muzea měla dostat injekci jedovatého fenolu do srdce. 


PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově | Blesk