Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův poradce je vyšetřován, řekli Mynářovi v Číně. Prezident ho zatím neodvolá

Autor: ČTK, Tomáš Lébr - 
19. března 2018
16:40

Představitelé Šanghaje potvrdili hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Mynář a jeho hradní tým se to dozvěděl během své návštěvy v Číně minulý týden. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Později dodal, že Zeman poradce Jie Ťien-minga zatím neodvolá. Pražský hrad podle Ovčáčka vyčkává na prošetření záležitosti.

Vyšetřování podle Ovčáčka není vedeno proti právnické osobě CEFC China. „Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road v ČR,“ uvedl Ovčáček.

Kancléře Mynáře do Číny doprovodil poradce prezidenta Martin Nejedlý a místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Podle Ovčáčka jeli na základě Zemanova rozhodnutí do Číny jednat s představiteli regionální vlády Šanghaje, kde sídlí společnost CEFC. Přítomni byli i další představitelé „příslušných úřadů a institucí“.

Hradu potvrdili: Jie Ťien-ming je vyšetřován

„Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťien-ming je vyšetřován pro podezření z porušení zákona,“ uvedl Ovčáček. Prezident Miloš Zeman, který je velkým příznivcem hospodářské spolupráce s Čínou, v roce 2015 jmenoval Jie Ťien-minga svým ekonomickým poradcem.

Podle serveru Neovlivní.cz byl čínský podnikatel zadržen letos 16. února, kdy zrovna Čína slavila příchod nového roku. „Ten den nebyl vybraný náhodně. Šlo o demonstraci, že Jie Ťien-ming nemůže počítat s žádnou přízní prezidenta,“ citoval server podnikatele, který pozadí potíží CEFC zjišťoval přímo v Číně.

Z vedení CEFC Zemanův rádce odejde

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti. „Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice,“ dodal Ovčáček.

Do čínské skupiny CEFC Europe přitom vstoupil další akcionář. Téměř poloviční podíl v ní získá státem vlastněná čínská společnost CITIC Group, uvedl Týden.cz.

Expert: „Plíživé zestátnění“

„Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice,“ dodal hradní mluvčí Ovčáček a důkazem toho podle něj je právě to, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje „silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí“. Čínská státní CITIC Group je 156. největší společnost světa.

Zemanovým emisarům se v Číně dostalo neurčitého potvrzení toho, o čem dávno informovala světová i domácí média, uvedl Martin Hala, ředitel Sinopsis, projektu Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia. Navíc ale přivezli z Číny řešení situace české odbočky CEFC Europe, což bylo nejspíš skutečným cílem jejich mise, dodal. Vstup investičního kolosu CITIC označil Hala za „plíživé zestátnění“.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Větší podíl v J&T Finance Group už Číňané nechtějí

Skupina CEFC nicméně také v pondělí oznámila, že s ohledem na změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. „Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe (evropské větve CEFC China - pozn. red.),“ informovala CEFC. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent.

„Rozvoj CEFC Europe v ČR bude pokračovat,“ uvedla dále firma. „Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v ČR za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti,“ dodal Bednář.

Tvrdík: Není důvod pro znepokojení

„Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem. Vidíme řadu synergií mezi jeho aktivitami a aktivitami CEFC Europe nejen v Číně, ale po celém světě,“ uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá.

Deklarována byla podle ní plná podpora i neziskových aktivit, jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha. Tvrdík k tomu na twitteru uvedl, že nevidí důvod pro změnu cílů a rozvojové strategie fotbalové Slavie. „Není žádný důvod pro znepokojení,“ doplnil.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy Kč na 14,65 miliardy Kč.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur.  

astalavista ( 19. března 2018 22:36 )

nofte ( 19. března 2018 19:01 )

Jasně vše zaznělo v Interview ČT24, dejte záznam.

astalavista ( 19. března 2018 17:50 )

Lukojlakovič má tam má tři honosné cimry.

astalavista ( 19. března 2018 17:47 )

https://www.novinky.cz/domaci/466660-zemanova-cinskeho-poradce-vysetruji-dozvedeli-se-mynar-s-nejedl ym-v-sanghaji.html To jsme znali než tam jeli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa