Jak vyfouknout vejce jednou dírkou? Naučte se skvělý trik!

14. března 2024 • 03:21

Velikonoce se blíží a s nimi nejenom lahodné recepty z uvařených vajec, ale i příprava dekorací v podobě prázdných vyfouknutých vajec. Naučte se to podle našeho snadného návodu a zbylé žloutky s bílky zpracujte do velikonočních pokrmů. 

Jak vyfouknout vajíčko?

Než začnete vajíčko vyfukovat, skořápku pořádně omyjte a odmastěte. Můžete k tomu použít vlažnou vodu s pár kapkami jaru nebo cokoliv jiného s odmašťovacím efektem, například ocet. Pokud nemáte vajíčka domácí, ale kupovaná, najdete na nich červené razítko. To by mělo jít setřít pomocí houbičky s trochou jaru, případně použijte tekutý písek. Nakonec vajíčko pořádně osušte.

Vajíčko můžete vyfouknout pomocí injekční stříkačky s jehlou >>>

Video se připravuje ...

Jde to i obyčejným brčkem

Pomocí kulatého jehlového pilníku nebo jehly vytvořte na širším konci vajíčka malou dírku. Skořápku jemně oťukejte a vzniklou dírku lehce rozšiřujte tak dlouho, dokud se dovnitř nevejde menší plastové brčko s kloubem. Obsah vajíčka můžete trochu promíchat pomocí pilníku, špejle nebo jehly, aby lépe vytekl ven, a pak do dírky zastrčte brčko kratší stranou. Vajíčko nakloňte nad misku a foukejte z druhé strany do brčka, dokud veškerý obsah nevyteče ze skořápky ven. Následně do vajíčka napusťte vodu, jemně protřepejte a vodu nechte vytéct ven.

A máme hotovo. Teď už se jen můžeme pustit do zdobení kraslic. Dříve se vajíčka barvila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, červené řepy, zelí, dubové nebo olšové kůry nebo lipového květu.

Podívejte se na video, jak obarvit vejce pomocí přírodních surovin:

Video se připravuje ...

K přírodním materiálům se vždy přidávaly ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Co se zbylými bílky a žloutky? 

Vnitřek vajec rozhodně nevyhazujte. Při vyfukování pomocí stříkačky můžete oddělení bílků a žloutků uhlídat a připravit si třeba tradiční pusinky z bílků nebo mini pavlovyV případě, že bílky neoddělujete a vejce vyfukujete do jedné mísy, můžete je použít do těsta na beránka, nebo z nich upéct velikonoční muffiny.

Vajíčka se hodí i do velikonočních muffinů Vajíčka se hodí i do velikonočních muffinů • Autor: iStock

Nebo udělejte sobě a koledníkům rychlá míchaná vajíčka. A zužitkujete je i do velikonoční nádivky

Video se připravuje ...

Autor: red