Nezisková společnost Arnika, která se zabývá životním prostředím, uskutečnila na soutoku Rokytky a Vltavy u Thomayerových sadů v Praze odchyt ryb k provedení rozboru. Výsledky přinesly velice nepříznivou zprávu: odchycení jedinci totiž oproti povoleným limitům obsahovali téměř dvojnásobek takzvaných polychlorovaných bifenylů (PCB), které způsobují rakovinu slinivky břišní či jater.

Zdroj PCB není podle zmiňované organizace známý, pravděpodobně ale pochází ze staré průmyslové zátěže, která v minulosti nekontrolovatelně znečišťovala životní prostředí. Vzhledem k výsledkům analýzy odborníci lidem nedoporučují konzumovat ryby, které v uváděné lokalitě odchytí. Látky PCB se v minulosti používaly do barev nebo transformátorových olejů.

Řešení tohoto problému není jednoduché, podle Arniky je ale nezbytně nutné jít po příčině. „U této kauzy je nutné najít zdroj znečištění a vyčistit ho. Další testy v současnosti nechystáme, zúčastnili jsme se nicméně schůzky se zástupci magistrátu a hovořili jsme o tom, aby se dalšími průzkumy zabýval,“ uvedl tiskový mluvčí organizace Jiří Kaňa.

Soutok Vltavy a Rokytky vypadá opravdu nevábně.
Autor: Daniel Vitouš

Právě magistrát jakožto správce Rokytky sedimenty také na tomto vodním toku kontroluje jednou ročně. Přítomnost PCB se však podle úřadu na místě zjistila za posledních 10 let pouze jednou, a to roku 2013 po povodních. Podle radní pro životní prostředí Jany Plamínkové (Trojkoalice/STAN) mohlo jít o odchyt ryb, které připluly z Vltavy, kde se v minulosti nacházel přístav i pro nákladní lodě.

„Odchyt proběhl jednorázově a na místech, kde není prokazatelné, že se skutečně jedná o ryby z Rokytky,“ dodala k situaci radní. Jestli se chystají konkrétní opatření, která budou hledat původce uváděného znečištění, magistrát nespecifikoval.

Fotogalerie
16 fotografií