Když se 23. března roku 1853 v Praze zformoval sbor pro čištění ulic a požární ochranu, byla ještě naše metropole „pouhým“ provinčním městem pod vládou habsburské monarchie. Kvůli rozmachu průmyslové revoluce a mnohem větší hrozbě vzniku požárů však tehdy lidé začali volat po vzniku placeného hasičského sboru.

Pražský magistrát v roce 1853 přijal tři desítky metařů, městský dozorce Alois Pasta pak dostal za úkol vycvičit osm lidí k obsluze stříkačky, ostatní měli fungovat jako pomocníci při hašení. Tím vznikly základy dnešního Hasičského sboru hlavního města Prahy.

Vzpomínka účastníků požáru Národního divadla, rok 1931.
Autor: HZS Praha

S postupem času počet hasičů v Praze rostl. Po neshodách mezi městským dozorcem Pastou a magistrátem se v listopadu téhož roku vedení sboru ujal praktikant hospodaření úřadu magistrátu Václav Soukup, který zavedl titul „hasební mistr“. Sbor měl tehdy už 6 vrchních hasičů, 24 obsluhovatelů stříkaček a 38 hasičů. Nadále však kromě hašení požárů stále platila povinnost zametat ulice, vrchní hasiči proto vykonávali dozor nad metaři.

Dříve a dnes

Současný ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský pro mikrofon Blesk.cz vyjmenoval několik rozdílů, které výrazně ukazují, jakou cestu tato profese za 165 let urazila. „Hasičský oděv už dávno není plátěný s koženou přilbou. Zásahový oděv dnes kromě toho, že je nehořlavý a splňuje kritéria na ochranu před dalším nebezpečím, je navíc schopen zjišťovat údaje a dávat je hasiči k dispozici. Přilba je multifunkční, chrání nejen hlavu, ale také zrak. Lze k ní připojit masku dýchacího přístroje,“ vyjmenoval Roman Hlinovský.

Ukázka použití hasičského štítu na dvoře centrály, rok 1940.
Autor: HZS Praha

Významný posun pro práci hasičů přišel s dobou elektronizace. Sofistikované mapové podklady dnes zasahujícím jednotkám poskytnou mnoho informací ještě před tím, než dorazí na místo zásahu.

„Pořád ale bude muset být někdo, kdo vstoupí do nebezpečného prostoru. Hasič z 19. století a hasič z 21. století vypadá vzhledově jinak, ale přemýšlení a odhodlání, které má uvnitř, to tam zůstává,“ dodal směrem k nezměrné obětavosti hasičů napříč staletími Roman Hlinovský.

Fotogalerie
28 fotografií