Komiksy dětem vysvětlí, jakou vážnou nemocí trpí jejich rodiče

Komiksy dětem přibližují vážné nemoci
Foto: Medikidz
Sdílej na facebooku
28. března  2018 
 06:00

Děti vesměs děsí představa, že se s jejich rodiči něco stane. Například, že vážně onemocní. Ale když už taková situace přijde, většinou chtějí vědět, co a proč se děje a co všechno může následovat. Je přitom poměrně těžké jim nemoc popsat jejich jazykem, a přitom dostatečně podrobně, aniž by byly zmatené nebo vyděšené. Usnadnit to mohou komiksy Medikidz, které vznikly v USA ve spolupráci s lékaři a dětskými psychology.

Pro rodiče a blízké příbuzné může být rozhovor s dítětem o vážné nemoci velmi náročný. Nevědí, jak takové téma dětem správně vysvětlit, váhají, zda to vůbec má smysl, a opomenout nelze ani emoční náročnost takového rozhovoru.

„Komiksy Medikidz jsou jedinečné v tom, že se zaměřují na potřeby dítěte i rodičů. Ulehčují oběma stranám pochopení nové situace a usnadňují komunikaci v náročné fázi života. Je velmi důležité přistupovat ke každému dítěti individuálně dle věku a celkové zralosti, starší děti jsou schopné si číst komiks samy, u mladších dětí bych doporučila společné čtení s rodičem,“ říká dětská psycholožka Lucie Michálková z  Katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Animovaní superhrdinové těchto příběhů přinášejí dětem srozumitelnou a hravou formou informace o původu, průběhu a léčbě tří závažných onemocnění: o rakovině prsu, zhoubném nádoru plic a roztroušené skleróze. Setkáváme se s Hankou, s Honzíkem a se sestrami Lexi a Cody, kterým superhrdinové radí, jak se mají postavit k situaci, kdy těmito chorobami onemocní rodiče nebo nejbližší příbuzní.

Zápas hodných a zlých buněk

„V praxi se setkávám s tím, že pacienti narážejí na problém, jak mají o svém zhoubném onemocnění informovat doma své děti či vnoučata. Komiksy Medikidz plní úlohu rádce i učitele, pomáhají nejen dětem, ale i dospělým porozumět boji se zákeřnou nemocí prostřednictvím příběhu odehrávajícího se v lidském těle, kde spolu zápasí hodné zdravé plicní buňky a zlé rakovinné,“ hodnotí komiksy onkoložka Markéta Černovská z Pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice. 

Vedle bezplatné on-line verze, která je dostupná exkluzivně na portálu mojemedicina.cz, jsou komiksy dostupné také v tištěné podobě, a to u lékařů na specializovaných pracovištích, jako jsou komplexní onkologická a pneumoonkologická centra nebo centra pro léčbu roztroušené sklerózy. Komiksy mají k dispozici také pacientské organizace, například Aliance žen s rakovinou prsu, Onkomaják, Onkounie, Sdružení mladých sklerotiků, Roska, eRes tým ČR a další.

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku