„Vznikne tam nové kruhové náměstíčko s kašnou, kamennou zídkou, chodníky a centrálním schodištěm vedoucím na zámecké nádvoří,“ sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

„Současný vzhled celé plochy je poplatný době svého vzniku, tedy 70. a 80. letům minulého století. Použité materiály jsou naprosto nevhodné a nekorespondují s okolní historickou architekturou. Technický stav dlažeb, vodní plochy i mobiliáře je špatný,“ uvedl Michal Hub z novojičínského odboru majetku a investic.

Vstup do zámku bude celý nový. „Nevzhledný bazének nahradí kruhová kašna, kolem které povedou dva půlkruhové chodníky. Ty budou doplněny lavičkami. Hlavní schodiště bude nově kamenné, stejně jako opěrná zídka u chodníků. Kolem kašny bude kamenná dlažba,“ popsala Machková. Součástí úprav bude i doplnění zeleně a osvětlení.

Projekt se měl uskutečnit už loni a měl navázat na úpravu parku před zámkem, který patří kraji. Kraj ale úpravu prostranství odložil. „Město nyní vyhlásí výběrové řízení na dodavatele stavby, a pokud se nevyskytnou komplikace, dílo by mělo být hotovo do podzimu. Náklady na něj by se měly pohybovat okolo tří milionů korun,“ uvedl radní Pavel Bártek.

VIDEO: Zámek Fryštát v Karviné.