Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík podle soudu školačky neznásilňoval, jen jednu zneužíval: Dostal podmínku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
28. března 2018
14:00

Za pohlavní zneužívání a omezování osobní svobody dvou školaček ve věku 13 a 14 let potrestal ve středu Krajský soud ve Zlíně 22letého muže tříletou podmínkou. Obětí mladíka z Uherskohradišťska byly dvě sestry. Hrozilo mu až 12 let vězení, ale soud odmítl, že by muž starší z dívek znásilnil a mladší se znásilnit pokusil, což muži také kladla obžaloba za vinu. Mladík se hlavního líčení neúčastnil, jakoukoli vinu již dříve odmítl. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce Leo Foltýn chtěl mladíka poslat až na 7,5 roku do vězení. Podle něj muž starší dívku na podzim 2015 znásilnil ve starém železničním vagonu u rybníka v obci na Uherskohradišťsku. S dívkou poté ještě několikrát ve vagonu a autě souložil už s jejím souhlasem, čímž se dopustil pohlavního zneužívání. Podle žalobce se mladík navíc v dubnu 2016 pokusil znásilnit v autě na lesní cestě mladší ze sester.

Podle předsedy soudního senátu Jiřího Dufka se ale v případě styku se starší dívkou na podzim 2015 nejednalo o znásilnění. Událost z dubna 2016, kdy se podle obžaloby muž pokusil znásilnit mladší dívku, vyhodnotil soud pouze jako přečin omezování osobní svobody.

Obhájce obžalovaného Ivan Dvořáček už dříve uvedl, že jeho klient ani s jednou ze sester neměl žádný, natož násilný pohlavní styk. Výpovědi obou dívek, které před soudem při jednom z uplynulých jednání vypovídaly s vyloučením veřejnosti, označil za nepřesvědčivé.

Soudní znalkyně z oblasti psychologie označila obecnou důvěryhodnost starší z dívek za celkem dobrou, avšak s drobnými výhradami. Není podle ní vyloučeno, že její výpověď byla ovlivněna solidaritou se sestrou. Mladší z dívek považuje za labilní a nevěrohodnou s tendencemi k přehánění. Velký vliv na chování obou dívek mají podle znalkyně jejich rodiče. Matka dívek pije a otec nebývá téměř doma.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obhájce obžalovaného si ponechali lhůtu pro možné podání odvolání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání