Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruský lovec naštval svět: V Zimbabwe zastřelil slona, kterého zkoumali vědci

Autor: ana - 
28. března 2018
22:04

Na začátku března došlo blízko Národního parku Gonarezha v Zimbabwe k obrovskému etickému skandálu. Ruský lovec, jehož jméno média tají, si pronajal lov divokých zvířat u bývalého předsedy Professional Hunters and Guides Association Martina Pieterse a zastřelil slona, který byl pod přísným dohledem vědců.

Lovci se brání. Údajné označení zvířete neviděli, štítku si všimli až po jeho smrti. Lidé po celém světě bojují za přísnější postihy podobných lovů. Střílení zvířat přitom v této oblasti není ilegální. Vědci se bouří: „Nelegální to sice není, ale neetické ano!“ Slon byl označen vědci z Frankfurtu, ti zuří.

Slon byl bezmocný, lov legální

Slon, který měl podle délky klů zhruba padesát let, zemřel z pouhé kratochvíle. Slon byl navíc velmi vzácný. Vědci podobné kusy nazývají „Tusker“, jeho kly jsou totiž v natolik dobré kondici, že směřují až k zemi. Tito samci rovněž slouží jako vůdci celého stáda a jsou nepostradatelnou součástí vývoje sloní populace. V celé Africe jich údajně zbývá pouhých 25 kusů.

Poprvé o celém incidentu informoval deník Africa Geographic. Martin Pieters zde podobné lovy pořádá pravidelně. Stačí si je jen dobře zaplatit.

Pieters se bránil, že označení vědců neviděl. Slon byl údajně schován v hustém křoví. „Značka byla vidět, až když byl mrtev,“ říká v prohlášení. Na otázky ohledně správnosti lovu dodal: „Nezáleží na tom, lov byl legální.“ V místním parku totiž vláda vyčlenila území, kde je odstřel povolen.

V Zimbabwe neexistuje zákon, který by podobné řádění vysloveně zakazoval. Funguje zde jen morální kodex, který říká, že „lovec by se měl vždy snažit vyhnout střelbě“.

Historie se opakuje

Rozhodně se však nejedná o první případ podobného druhu. V červenci 2015 byl ve stejné oblasti zabit lev Cecil. I on byl označen vědci. Lovec Walter Palmer za svůj čin schytal kritiku celého světa. Jeho dům na Floridě byl několikrát poničen vandaly. Často na své příjezdové cestě nacházel kusy prasečího masa. Lovu se však nevzdal. Ten stejný rok se pochlubil lovem nosorožců i gepardů.

Video  Tak rozkošná jsou vnoučata lva Cecila!  - Graham Simmonds
Video se připravuje ...

O rok později byla lovci zabita i mláďata legendárního lva, který se stal znakem i univerzity v Oxfordu. Palmer se na několik měsíců před veřejností ukryl. Nyní si však vesele užívá života. Ruský lovec, který zabil slona, zřejmě tuší, jak náročný by byl jeho život po zveřejnění jeho jména.

jasnovidec01 ( 29. března 2018 11:52 )

uspořádat na tyhle dementy taky lov!!!!ale střílet tak ,aby chcípali pomalu a dlouho,nechat je chcípat i několik dní bez pomoci .

sigmae ( 29. března 2018 01:37 )

psychopatické zrůdy...

nemocna ( 29. března 2018 00:05 )

Takové lovce vrahy zabijáky odstřelit jen škodí naší planetě zbytečně zabíjejí zvířata jen pro zábavu a aby se chlubili, myslí si že když mají prachy můžou vše, zakázat jakékoliv lovení vraždění, žádné hony, zvířata se mají chránit! kvůli takovým pitomcům bude zvířat víc zbytečně ubývat, at si střelí sám do sebe bezcita ruskej

Dannero ( 28. března 2018 22:57 )

sportovní lovce by měli zavřít do léčebny s ostrahou, protože potěšení ze zabíjení mají pouze duševně nemocní lidé.Neobstojí tu ani argument že jde o sport, protože ten nikdy nezahrnuje smrt soupeře. Navíc ani nejde o lov i když si toto označení přivlastnili, jelikož lov je označení pro zabití zvířete za účelem potravy. Pokud tedy někdo způsobí bolest nebo smrt za účelem potěšení nebo dokonce vzrušení což je případ "lovců" jedná se o vážnou duševní úchylku zvanou sadismus.

raskal ( 28. března 2018 22:37 )

Rusáci škodí všude po celém světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání