Město si nechalo zpracovat studii a její závěr byl jasný, Plzeňané v areálu tržnici chtějí. „Měla by být nízkonákladová a s pestrou nabídkou. V našich zeměpisných šířkách nemůžeme očekávat čerstvou zeleninu a ovoce po celý rok, tržnice v Depu bude proto kombinovat čerstvé sezónní produkty s designem, službami i zajímavými akcemi,“ popsal primátor Martin Zrzavecký.

V nové tržnici je plánovaný stálý farmářský obchod, obchody bez obalu, květinářství, design shopy, ale i další služby, které mají blízko ke gastronomii či řemeslu. „Rádi bychom, aby tu své místo našlo např. brašnářství, rámařství, holičství a další zajímavé či netradiční obory,“ řekl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

Tržnice nabídne i sezónní akce, například v době úrody brambor bude k dispozici široká nabídka od různých prodejců a lidé budou moci pohodlně zaparkovat a nakoupit i větší množství na uskladnění.

„Lidem stále více záleží na kvalitě a původu potravin, které konzumují. V Depu si již několik let mohou vypěstovat zeleninu či bylinky v komunitní zahradě. A tržnice tuto nabídku značně rozšíří,“ dodala Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor.

V areálu budou i workshopy pro děti a tematická gastronomie, například škubánky. Právě tohle zaměření bude, vedle umístění tržnice v kryté hale, jedním z hlavních rozdílů oproti farmářským trhům, které se konají na náměstí Republiky.

Každou platformu umožňující prodej fajnového jídla a podporující nové výrobce potravin i designových libůstek vítáme. V našich silách je pomoci s produkcí jednorázových eventů zaměřených na jídlo, například slavnosti dýně, jablek, husí hody a podobně. Rádi poskytneme naše kontakty i zkušenosti,” uvedl Tomáš Popp ze sdružení Envic, které trhy na náměstí pořádá. Stavební úpravy prostoru v Depu začnou začátkem léta, brány tržnice by se měly otevřít v září.

Fotogalerie
4 fotografie