Konečně cvičení, díky němuž spalujete více energie než běžně. Stojí za vyzkoušení!

  • Konečně cvičení, díky němuž spalujete více energie než běžně. Stojí za vyzkoušení!
    30. března  2018 
     06:00

    Chcete na sobě konečně vidět výsledky tělesné námahy? Pak jsme pro vás právě našli ideální trénink! Díky tomuto cvičení spálíte nejvíce kalorií nejen během něj, ale dokonce i několik hodin potom. Co je to HIIT trénink?

  • Seznamte se s HIIT

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Že vám to zní povědomě? Zkratka HIIT pochází z anglických slov High Intensity Interval Training, což by se dalo přeložit jako "vysoce intenzivní intervalový trénink". Tvoří ho škála pohybových aktivit, jako jsou například skákání přes švihadlo, skákání na plošinu, běhání na místě nebo posilování. U těchto cviků je zásadní tepová frekvence, která je přibližně 80 až 90 procent maxima, což se liší od běžné představy o zdravé frekvenci pro spalování tuků, která by neměla překročit 60 až 70 procent.

    Tepovou frekvenci si můžete jednoduše otestovat tím, že dokud dokážete u sportu mluvit, přestože jste velice zadýchaní, stále se nacházíte v běžné normě tepové frekvence. U HIIT tréninku už to tak snadné nebude. 

  • Spalujete víc než dosud

    ..
    Autor: iStock

    Díky tomuto tréninku údajně spalujete mnohem více kalorií, než jste spalovali během cvičení s nízkou intenzitou. Málo intenzivní tréninky jsou například chůze, klus nebo jízda na kole. Jinými slovy, jsou to takové sporty, u kterých ještě můžete mluvit.

    HIIT je trénink sestavený právě pro efektivní spalování kalorií. Na základě této teorie byl také odborníky ověřován. V jedné studii z roku 2013 byl vysoce intenzivní intervalový trénink zkoumán z hlediska energetického spalování. Výsledky studie ukázaly, že lidé spálili 15 kalorií za minutu během 20minutového vysoce intenzivního intervalového tréninku, což bylo ve výsledku dvakrát více kalorií, než se jim podařilo spálit mírným během.

  • Spalujete tuky, budujete svaly

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vysoce intenzivní intervalový trénink je velice výhodný také díky tomu, že ke spalování tuků dochází i po cvičení, a to díky zvýšené spotřebě kyslíku. Zároveň se také tělo naučí lépe hospodařit s tukem a neukládá ho v takové míře v tukové vrstvě.

    „Díky HIIT tréninku spalujete kalorie přibližně následující dvě hodiny po cvičení,“ říká CrossFit trenérka Hannah Edenová.

    Trénink je navíc efektivní ve spalování tuku a zároveň v posilování svalové hmoty. „Díky kombinaci posilovacích a kardio cviků spálíte tuk a posílíte svalovou hmotu.“

  • Ušetříte čas

    ...
    Autor: iStock.com

    Vysoce intenzivní intervalový trénink je považován za jeden z nejrychlejších způsobů, jak dosáhnout vytouženého výsledku. To dokládají i mnozí fitness trenéři a osobní poradci.

    „Je to cvičení, díky kterému v co nejkratším čase získáte nejvíce výhod,“ říká trenérka Hannah Edenová.

    Během tréninku totiž kombinujete jak už zmíněné posilování, během kterého se zaměřujete na různé svalové skupiny, tak i současně navyšujete efektivní kardio cvičení.

  • Pobavíte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Díky tomu, že HIIT trénink není jednotvárnou sestavou různých monotónních cvičení, nikdy pravděpodobně nenajdete dva trenéry, kteří by předcvičovali stejnou sestavu. To znamená, že pestrost tréninku se odráží na fantazii vašeho trenéra nebo na tom, jaké cviky si sestavíte podle svého gusta.

    „HIIT vás nijak neomezuje. Můžete třeba dvacet sekund skákat do výšky jak blázni a dalších deset sekund odpočívat. Jediným limitem je pro vás to, jak vysoké je nebe,“ říká povzbudivě Hannah Edenová.

    Chcete, aby byl sport zábava? Koukněte se, co je bungee workout!

    Video se připravuje ...
    Chcete se vznášet a přitom hubnout? Vyzkoušejte bungee workout! • VIDEO: Igor Hellebrandt/BPŽ

  • Díky HIIT jste zdravější

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě že spalování kalorií je pro vás při dietě zásadní. Zamyslete se ale do hloubky! Kardio cvičení a posilování jsou zároveň dobré pro vaše zdraví. HIIT vám může pomoci zlepšit vytrvalost, kondičku a fyzické zdraví. „HIIT zlepšuje krevní tlak, což celkově pomáhá tělu a mozku,“ říká trenérka.

    HIIT trénink zároveň zvyšuje pružnost tepen a žil v těle. „Vaše srdce je sval stejně jako většina vašeho těla. Čím více ho posílíte, tím snazší život budete mít.“

    Vysoce intenzivní intervalový trénink nebývá doporučován lidem, kteří trpí problémy s klouby nebo bolestí kolen. Kvůli velkému zatížení celkové tělesné stavby, páteře a kloubů je trénink náročný pro nepřipravené tělo. 

  • HIIT je vhodný pro každého

    ...
    Autor: iStock

    Přestože intenzivní trénink zní jako něco, co nezvládne jen tak každý, opak je pravdou. HIIT je skvělý jak pro začátečníky, tak pro zkušené sportovce. Trénink je většinou sestaven z několika krátkých cviků. Každý může přestat, kdy se mu zachce, ale vzhledem k tomu, že každý cvik trvá jen několik málo minut, jen málokdo nedotáhne cvik až do konce. A díky tomu se skutečně dostanete na dno svých sil.

    „Myslím, že je pravděpodobnější, že odmítnete 15kilometrový běh, než že byste se vyhnuli 12minutovému skákání, přesto až skončíte s tréninkem, budete si říkat: Uf, co se to právě stalo?“ říká trenérka.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji