Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Praha, jak ji neznáte: Za tmy se mění na pohádkové město. Máme pro vás 12 tipů, kam za jejími nočními krásami

/
  • I v noci si Pražský hrad zachovává svou pohádkovou půvabnost.
    30. března 2018 ● 05:30

    Praga mater urbium neboli Praha matka měst. Takové je jedno z mnoha přízvisek, kterým se naše hlavní město může pyšnit díky mnoha starým památkám. Ovšem kterou z nich si vybrat na večerní romantické dostaveníčko, a kde to za tmy vypadá jako v pohádce? Vybrali jsme pro vás 12 míst, na které je nejen krásná podívaná za denního světla, ale na které rozhodně stojí za to podívat se i v noci za tmy.

  • 1.

    Pražský Hrad

    Pražský hrad je dominantou celého města, která je absolutně a po právu k nepřehlédnutí. A to i v noci, kdy se krom tmy zahalí i do působivého osvětlení, takže je vidět opravdu zdaleka. Historické sídlo českých knížat, králů a prezidentů vznikalo už v 9. století a dodnes je jedním z nejrozsáhlejších hradních komplexů na světě. Jeho symbolem je majestátní Katedrála svatého Víta.
    I když je zahalen noční tmou, umí Pražský vypadat stále působivě a majestátně.
    Autor: David Malík

  • 2.

    Hotel International

    Centrum Dejvic je příznačné nízkou činžovní zástavbou a přilehlými malebnými vilkami. Nad jejich střechami se díky tomu přímo vymyká Hotel International v Podbabě. Ukázková stavba socialistického realismu vznikala v 50. letech 20. století, a stylem kopírovala obdobné stavby tehdejšího východního bloku. Ve své době byl hotel dokonce nejvyšší stavbou Prahy. Nepřehlédnutelným zůstává i dnes, a to nejen díky své výšce.
    Nad zástavbu činžovních domů se v Dejvicích tyčí vysoký Hotel International. I ten je, nejen kvůli své výšce, v noci těžko k přehlédnutí.
    Autor: David Malík

  • 3.

    Karlův most

    Středověký kamenný most je dalším neodmyslitelnou památkou hlavního města, kterou nevynechá snad žádný turista. Most stojí na místě původního Juditina mostu, který strhla povodeň ve 14. století. Následkem toho rozhodl Karel IV. o zbudování nového kamenného mostu, většího a pevnějšího. Most je dennodenně navštěvován tisícihlavými davy turistů. Kdo si chce však užít jeho autentickou krásu a magickou atmosféru, nechť se na něj vydá pozdě v noci nebo časně zrána před úsvitem, kdy na mostě nebývá ani noha.
    Karlův most za tmy. Dříve tudy projížděli panovníci na korunovace na Pražský hrad, dnes tudy proudí davy turistů. Jen pozdě v noci a časně zrána je k vidění vylidněný.
    Autor: David Malík

  • 4.

    Břevnovský klášter

    Břevnovský klášter je nejstarším mužským klášterem založeným v Čechách. Legenda praví, že vznikl na místě náhodného setkání knížete Boleslava II. Pobožného s pražským biskupem Vojtěchem u pramene Brusnice. Klášter a jeho areál během období socialismu nebývale zpustl, avšak péčí mnichů bych po revoluci postupně revitalizován do nynější podoby. Dnes je areál i okolí Břevnovského kláštera vítaným cílem mnohých Pražanů díky klidné atmosféře, která je večer ještě umocněnější. 
    Nejstarší mužský klášter na území České republiky bychom našli na Břevnově.
    Autor: David Malík

  • 5.

    Obecní dům

    V Praze není k vidění mnoho secesních architektonických památek. Obecní dům na náměstí Republiky je patrně tou nejznámější. Vznikl zkraje 20. století na místě, kde si Václav IV. nechal zbudovat královský dům, aby nemusel bydlet na Hradě. Právě v Obecním domě vyhlásili takzvaní Muži 28. října nezávislý československý stát v roce 1918, a byl to rovněž Obecní dům, kde v roce 1989 poprvé jednali komunisté s opozičním Občanským fórem. Kdokoliv jde, nebo jede kolem – a to ve dne v noci - toho musí pohled na osvětlený Obecní dům vedle starobylé Prašné brány zaujmout.
    Obecní dům je rovněž jednou z dominant Prahy. Reprezentuje její secesní památkovou tvář.
    Autor: David Malík

  • 6.

    Letohrádek Hvězda

    Renesanční letohrádek nechal v 16. století vybudovat Ferdinand I. Původně sloužil jako lovecký letohrádek pro hony v tamních lesích pro chvíle panovníkova klidu. Nyní budova slouží Památníku národního písemnictví, a veřejnost ji může obdivovat zvenčí i zevnitř. Její komorní venkovní osvětlení a intimní atmosféra obory z ní činí místo jako stvořené pro romantické procházky při soumraku.
    Renesanční letohrádek Hvězda vystupuje ze tmy.
    Autor: David Malík

  • 7.

    Vyšehrad

    Dějiště staročeských pověstí a mýtů. Právě odtud například skočil do studené Vltavy chrabrý Horymír na svém koni Šemíkovi. Málokomu v Praze z levého břehu Vltavy, na příhodných místech, neutkví zrak právě na Vyšehradu, z kterého vyniká především Bazilika Sv. Petra a Pavla. Zejména z protilehlého břehu Vltavy je na Vyšehrad snad nejhezčí pokoukání, obzvláště v noci, kdy se okolní osvětlení zrcadlí na Vltavě.
    Nad Vltavou se majestátně tyčí Vyšehrad.
    Autor: David Malík

  • 8.

    Národní divadlo

    Nejen symbol Prahy, ale i české státnosti a národního obrození. Historická budova Národního divadla na nábřeží Vltavy je přezdívána Zlatou kapličkou. A právem. Při pohledu za tmy totiž její zlatý lesk o to více vyniká. Stavbu navrhoval architekt Josef Zítek spolu s Josefem Schulzem, který projekt převzal poté, co divadlo zachvátil požár. Oba dva následně navrhovali další nepřehlédnutelnou památku na vltavském nábřeží, Rudolfinum.
    Národní divadlo je i ve tmě nepřehlédnutelné.
    Autor: David Malík

  • 9.

    Strahovský klášter

    Strahovský klášter je pro změnu nejstarším premonstrátským klášterem v Čechách, který vznikl ve 12. století. Jeho současná podoba je však daleko mladší, pochází z barokního 18. století. A právě díky „modernější” rekonstrukci je dnes nepřehlédnutelnou stavbou Strahova a Petřína. Jeden z nejhezčích pohledů na klášter je z petřínského úpatí, kdy i z dálky v noci ze tmy vystupují zářivě bílé věžičky baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Na její západní průčelí by se ovšem také nemělo zapomínat.
    Na Strahovský klášter je i v noci radost pohledět.
    Autor: David Malík

  • 10.

    Kostel Sv. Bartoloměje v Kyjích

    Za touto nenápadnou románskou památkou se jezdí až do Kyjí v Praze 14. Představuje jednu z nejzachovalejších románských staveb na území Prahy. Zároveň je i nejstarší nemovitou památkou kyjské čtvrti, která pochází pravděpodobně ze 13. století. Ačkoliv kostel není oproti jiným církevním stavbám tolik zdobený, jeho historický půvab je právě kvůli dobré zachovalosti nesporný. A díky citlivému osvětlení nezanikne ani v noci.
    Románský kostel sv. Bartoloměje je oprávněně symbolem pražských Kyjí. Tma mu dodává ještě větší punc starobylosti.
    Autor: David Malík

  • 11.

    Tančící dům

    Jeden z nejnápaditějších architektonických počinů 90. let v Praze je charakteristický svou originalitou a nevšedním provedením. I to zčásti stojí za jeho rozporuplností. Buď budovu lidé milují, nebo odsuzují. Faktem zůstává, že od své výstavby se stal jedním ze symbolů moderní pražské architektury, a na vltavském nábřeží je jen stěží přehlédnutelný za jakéhokoliv počasí i jakékoliv denní doby.
    Tančící dům je známý svou originální architekturou. Ta na břehu Vltavy vyniká i za tmy.
    Autor: David Malík

  • 12.

    Kostel Nejsvětějšího srdce Páně

    I z velké dálky při pohledu na Prahu, především tedy od západu, vyniká v žižkovské a vinohradské zástavbě, s výjimkou Žižkovského vysílače, obzvláště osvětlený kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nepřehlédnutelná je především jeho věž vysoká 42 metrů, která kromě šestice zvonů disponuje obrovským kulatým oknem, které zároveň představuje i ciferník s hodinami. Stavbu navrhoval oblíbený architekt prezidenta Masaryka Josip Plečnik, který je podepsán i na úpravách Hradu.
    Kostel Nejsvětějšího srdce Páně je nepřehlédnutelný zblízka i zdaleka.
    Autor: Robert Klejch

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Ferenze113: Já se do Prahy už moc těším, právě na tyto výhledy i na památky, které zatím já ani přítelkyně neznáme, jelikož jsme z Moravy. Máme v plánu se tam co nejdříve vydat, dle mého je to ideální příležitost, když tam není tolik turistů. Ubytování si zcela jistě najdeme na webu http://www.ubytovny-praha.net/ a budeme moct vyrazit!

(20. 10. 2020 17:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy