„Zelené pivo se v pivovaru Starobrno vařilo podle stejné receptury jako každým rokem. Zelená barva vzniká kombinací použité technologie, surovin, speciálního bylinného výluhu a likéru,“ řekla PR Ludmila Čechová. Ingredience jsou tajné. 

Pivo se vaří ze speciálního světlého moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele. Pivovarníci přidávají bylinný výluh, jehož obsah znají jen čtyři lidé. „Výluh se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ řekl manažer kvality Jiří Brňovják.

"Zelené pivko si dávám letos poprvé, chutná mi moc," svěřil se viditelně veselý Brňák Ondřej Seibert a pak vylezl na Mendlově náměstí na strom a zelené pivo popíjel tam. "Bylinky moc necítím. Chuť má, zdá se mi, jako normální běžné pivo," myslí si Denisa Sokolová.

Video
Video se připravuje ...

Zelené pivo se popíjelo na Zelený čtvrtek. Markéta Malá

V pivovaru nechtějí produkci tohoto speciálu zvyšovat, aby udrželi jeho výjimečnost. Pivo se vaří s předstihem zhruba dvou měsíců před velikonočními svátky a vypije se pak během dvou týdnů. „Do prodeje ho letos půjde 4.700 hektolitrů, přičemž zhruba 500 hektolitrů z tohoto množství je určeno k exportu na Slovensko,“ řekla Blesku PR Kateřina Veitová.

Velikonoční pivní speciály přichystaly kromě Starobrna i jiné pivovary, například Prazdroj, Budvar a Staropramen. Brněnský minipivovar Hauskrecht letos uvařil opravdovou zvláštnost – středověké bavorské pivo Märzenbier, neboli česky březnové pivo. Zajímavostí je, že Petr Hauskrecht je dřívějším zaměstnancem Starobrna a duchovním otcem zeleného piva.

Jak chutná letošní speciál minipivovaru? „Po napití ucítíte na jazyku jemnou karamelovou příchuť, tóny barevných sladů doplněné chmelovou chutí. Má velmi dobrou pitelnost, to znamená, že se člověk jedním pivem nezasytí,“ řekl Blesku ředitel pivovaru Petr Hauskrecht.

Ve 13. století bylo Märzenbier posledním pivem, které se v Bavorsku před létem vařilo. Další vaření piva bylo pak až do září přísně zakázáno králem. Toto pivo totiž zaledovali posledním ledem, kterého tehdy bylo opravdu málo. V létě nebylo pivo čím chladit. Nebezpečím byly i časté požáry pivovarů v letních měsících,“ vysvětlil Hauskrecht.

Velikonoční speciál minipivovaru Hauskrecht, kterého se letos uvařilo 3,5 tisíce litrů, ale není zelený. „Zelené pivo jsme uvedli na trh před deseti dny na oslavu irského svátku, sv. Patrika. Patrik je biskup, který do Irska přinesl křesťanství a svou berlou vyhnal z ostrova všechny hady,“ vysvětlil ředitel a dodal, že březnové pivo je polotmavé, má stejně jako jeho středověký vzor jantarovou barvu.

Brňáci se letos opět mohli svézt speciální tramvají, tzv. Šalina pubem. Na palubě se čepovalo pivo. Kdo se chtěl dozvědět víc nejen o zeleném pivu, měl letos šanci zdarma absolvovat exkurzi do pivovaru. Jinou exkurzi, která se ale také týkala pivovarnictví, naplánovalo na Zelený čtvrtek Kulturní a informační centrum města Brna.

Průvodce Filip Vrána seznámil zájemce s dějinami brněnského pivovarnictví, prvními sládky a historickými pivovary „Tematické procházky Brnem realizujeme pravidelně. Exkurze věnovaná pivovarnictví se koná již potřetí, ale poprvé na Zelený čtvrtek,“ prozradila tisková mluvčí KIC Gabriela Peringerová.