Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vdova po strůjci masakru v Orlandu je volná. Vrah 49 lidí jí prý manipuloval

Autor: jer, ČTK - 
30. března 2018
21:15

Porota v pátek zprostila všech obvinění manželku střelce Omara Mateena, který před dvěma lety v gayklubu v Orlandu v americkém státě Floridě zabil 49 lidí. Noor Salmanová (31) čelila obvinění, že svému muži pomáhala a že mařila vyšetřování. Hrozilo jí až doživotní vězení.

Mateena, který tvrdil, že jedná jménem takzvaného Islámského státu, policie při zásahu zastřelila. Vdova byla v souvislosti s masakrem jedinou obžalovanou. Obvinění popírala a tvrdila, že o úmyslech svého muže nevěděla.

Obžaloba uváděla, že Salmanová a Mateen společně plánovali cíle možného útoku, včetně zábavního a nákupního střediska Walt Disney World Resort u Orlanda. Salmanová podle obžaloby věděla, že si její manžel pořídil munici pro svou útočnou pušku a že ho fascinují násilná videa islámských radikálů, ale přesto ho nezastavila.

Obhájci svou klientku, která se narodila v Kalifornii palestinským rodičům, popisovali jako snadno manipulovatelnou osobu s nízkým IQ. Mateen podle nich svou ženu fyzicky i duševně zneužíval, podváděl a část svého života před ní skrýval.

Páteční osvobozující verdikt poroty bude pravděpodobně ranou pro pozůstalé, napsala agentura Reuters.

Video  Amanda zachytila masakr v gay klubu v Orlandu  - YouTube
Video se připravuje ...