Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Samořiditelné auto Tesla zabilo svého řidiče: Autopilot „přehlédl“ betonovou zátarasu

Autor: jer, ČTK - 
31. března 2018
20:31

Výrobce elektromobilů Tesla potvrdil, že vozidlo, ve kterém se minulý týden v Kalifornii zabil řidič, v době nehody řídil autopilot. Vůz Tesla Model X naboural do betonového bloku v Kalifornii, nedaleko Mountain View, a začal hořet. Při nehodě byly poškozeny další dva automobily, doprava v místě byla několik hodin uzavřena.

Řidič Tesly (†38) zemřel krátce po převozu do nedaleké nemocnice. Podle záznamů z havarovaného automobilu byl vůz v době nehody v režimu autopilota. Řidič dostal od auta výzvu, aby dal ruce na volant, ale to neudělal. Nevšimnul si ani betonového bloku, do kterého následně vůz narazil.

Podle Tesly měl řidič na betonový blok ničím nerušený výhled nejméně 150 metrů a 5 vteřin. Vyjádření se nezmiňuje o důvodech, proč blok betonu „přehlédly“ i systémy automobilu.

Autopilot umožňuje sundat ruce z volantu

Autopilot ve vozech Tesla umožňuje řidičům na určitý čas za určitých podmínek sundat ruce z volantu. Tesla po řidičích vyžaduje, aby nesundavali ruce z volantu ani se zapnutým autopilotem.

Americký Národní úřad pro bezpečnost dálničního provozu, který dříve tento týden začal nehodu vyšetřovat, situaci nekomentoval. Národní komise bezpečnosti provozu (NTSB) rovněž smrtelnou nehodu vyšetřuje.

K první smrtelné nehodě autopilota Tesla došlo už v květnu 2016 v severní Floridě. Řidič Modelu S se nevěnoval jízdě, řízení nechal na automobilu. Autopilot ale nezastavil před nákladním vozem odbočujícím vlevo. Tesla potom sjela ze silnice, narazila do plotu a zastavila se až o sloup.

Závada systému brždění

Podle výrobce automobilu hrála při nehodě určitou roli závada na systému automatického brždění. Firma ale odmítla, že by nehodu zavinil autopilot. K podobnému závěru následně došla i NTSB.

Video  Záběry ze smrtelné nehody autonomního vozu Uber  - YouTube
Video se připravuje ...

Pod koly samořídících aut už také zemřel chodec. 18. března v Arizoně experimentální autonomní automobil přepravní firmy Uber srazil 49letou ženu. Sražená Elanie Herzbergová po převozu do nemocnice zemřela.

Podle videozáznamů, které po nehodě zveřejnila policie, byla žena dobře viditelná. Řidič několik sekund před srážkou nesledoval provoz. NTSB nehodu vyšetřuje, program autonomních aut Uber byl pozastaven.

zdenios ( 23. dubna 2019 02:41 )

V ohrožení jsou všichni! Dokud nebude najednou všechno automatizované, tak to bude jen právě toto jako všechny zbraně "hazard" a ne nějaká hra jako s kartami nebo sázkami.

Hary51 ( 1. dubna 2018 11:19 )

Jsem pro jakýkoli pokrok, ale nechat se pouze takto vozit by mě nebavilo. Považuji každou vyjížďku autem za zábavu. A ještě maličkost - vteřina není časový údaj, jedná se o úhlovou míru. Časový údaj je v sekundách.

yarda ( 1. dubna 2018 11:04 )

Pokud pojedu v samořízeném autu, asi někdy klimbnu. A pokud to auto bude vyžadovat můj zásah do řízení, tak už se nebudu stačit probudit.

kukuku ( 1. dubna 2018 06:26 )

Nikdy jsem neměl ani koloběžku ani ruské auto. Jenom české. A když popisují, jak se stává, že centrální mozek auta řeší, jakým poloměrem objet popelnici na kraji silnice a pomine kamion jedoucí v protisměru, tak nechápu, že se tyto experimenty neodehrávají zásadně mimo běžný provoz. Spíš ty vypadáš, že do americké ři*ti lezeš úplně bezmyšlenkovitě.

Walkeria ( 1. dubna 2018 04:55 )

Tesla autopilota teprve testuje a sami tvrdí že by řidič neměl dávat ruce z volantu takže nedodržel pokyny používání. Jako když je na mixéru napsáno upozornění a nekdo do něj ty prsty stejně strčí, taky potom nemůže vinit výrobce že mu je usekl.

Zobrazit celou diskusi