Legenda praví, že rudooká morčata střílí jakoby lasery svým zrakem. A tyto útoky provádějí výhradně hlodavci s červenými bulvami, ne morčata, která je mají černá. Jedni namítají, že jde o naprostý nesmysl, ale někteří chovatelé namítají, že jde o pravdu, o které nemá široká veřejnost větší povědomí.

Blesk.cz vyzkoušel, co je na tom pravdy. Testovací subjekty Princeznu a Brambůrku jsme zkoušeli hladit, rozesmát i vyděsit bafáním a nic. To vše jsme vyzkoušeli v uzavřené místnosti bez zdroje světla. Protože ale víme, že jsou morčata aktivní i v noci, rozhodli jsme se, že na ně počíháme i za tmy. A v tom se to stalo!

Když jsme se rozhodli morčátka vyfotit v noci s bleskem, vypálila po nás své paprsky. Při opakovaném pokusu o vyfocení hlodavce se to stalo znovu, až došlo k menšímu zranění redaktora. V tom nám to došlo. Morčata nestřílí paprsky, ona je očičkama odráží. Jak jsme se dozvěděli od odborníků, jde o způsob obrany.

Tento obranný mechanismus zůstal morčatům domácím jako pozůstatek z dob, kdy ještě jako divoká běhala ve volné přírodě,“ potvrzuje odborník Karel Chundelatý. Uklidňuje však, že domácí mazlíčci takto reagují jenom ve stresových situacích. Zranění pak páníčci mají léčit jako klasické popáleniny. Vážnější újma ale nehrozí.

Člověka vážně zranit nemohou, tak silný paprsek neodrazí,“ vysvětlila pečovatelka o drobné hlodavce Andrea Kožíšková. Dodala, jak se morčátka brání ve volné přírodě. „Když na ně útočí v přírodě dravec – například orel, obrátí se instinktivně ke slunci, rudýma očima odrazí paprsky, propálí mu peří a utečou. Zachrání si tím život.“

Fotogalerie
10 fotografií