Konkurence 26. ročníku degustační soutěže byla opravdu vysoká. Zubr Grand porazil dalších 52 přihlášených značek, které se ucházely o toto prestižní ocenění. Na to, jak soutěž i hodnocení piv probíhá, jsme se zeptali autorky receptury vítězného ležáku, Nataši Rouskové, sládkové pivovaru Zubr.  

Mnozí by řekli, že pivních soutěží je u nás jako hub po dešti. V čem je Pivex výjimečný?

Soutěží je u nás opravdu velké množství a zcela rozumím tomu, že to může být pro mnohé i zkušené pivaře matoucí a může to budit dojem, že si pivovary „šijí soutěže na míru“. To ale rozhodně není případ soutěže o Zlatý pohár PIVEX, která má u nás tradici více jak čtvrt století. To, že soutěž je opravdu objektivní, zaručuje anonymita vzorků a dvoukolové hodnocení, které probíhá s několikaměsíčním rozestupem. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a v porotě degustují piva pivovarští odborníci. 

Kdo jsou tito pivovarští odborníci, kteří piva hodnotí a na jaká kritéria se zaměřují?

V porotě zasedají jednak sládkové jednotlivých pivovarů a určení zástupci výroby, degustátoři z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, ale také pedagogové z VŠCHT a zástupci SZPI. Ti všichni hodnotí anonymní vzorky v několika degustačních kolech – základní, semifinále a finále. Degustaci předchází analýza vzorků, které musí splňovat platnou legislativu. Právě z těchto důvodů si ocenění velice vážím. Hlavními kritérii, která se hodnotí, jsou vůně, chuť, plnost, hořkost a říz. 

Autor: Pivovar ZUBR

Není to zdaleka první cena, kterou Zubr Grand na soutěži získal. Jste na své pivo hrdá?

Samozřejmě, že jsem hrdá, a to na všechna naše piva, která pravidelně bodují nejen na Pivexu, ale také v soutěži České pivo, která je u nás tou druhou soutěží, která se řadí, co se týče prestiže, na ty nejvyšší příčky. Odborných cen si velice vážím, ale ještě více mě těší, když slyším od našich štamgastů v pivnicích, že si pivo pochvalují.

Máte spočítáno, kolik těch odborných cen dohromady je? Množství pochval od štamgastů půjde počítat asi těžko.

Popravdě nemám, ale za těch 20 let, kdy v pivovaru Zubr sládkuji, jich bude určitě 80. 

V čem je výjimečný právě vítězný Zubr Grand?

Každá várka se chmelí nejlepším Žateckým poloraným červeňákem z tršických chmelnic na čtyřikrát v přesně daných časech a množství, díky čemuž si Zubr Grand zachovává příjemné aroma čerstvě načesaného chmele. Tedy důležitý je technologický postup, ale také receptura a kvalitní regionální suroviny, na kterých si zakládáme. V našem pivovaru, který zanedlouho oslaví své 146. narozeniny, se držíme tradiční výroby, pivo kvasí na spilce v otevřených kádích a následuje dlouhé zrání v ležáckém sklepě při nízkých teplotách.