Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Balkánská trasa se opět plní uprchlíky? Čeští policisté vyrazili do Srbska a Makedonie

Autor: mah - 
3. dubna 2018
19:00

Další čeští policisté vyrazili do Srbska a Makedonie. Na zahraniční mise jezdí pravidelně od roku 2015, kdy balkánské státy sužovala migrační krize. Na policisty zřejmě čeká více práce, než v posledních letech. Poslední zprávy totiž hovoří o tom, že takzvaná balkánská migrační trasa, která byla uzavřena v roce 2016, znovu ožívá. Podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška ale tyto zprávy neodpovídají datům agentury Frontex, podle kterých jsou v současnosti nejproblémovější cesty migrantů přes Středozemní moře do Itálie.

„Celkový počet policistů, kteří se zúčastnili zahraničních misí, se těžko určuje, protože někteří se účastní již poněkolikáté, ale jde řádově o stovky policistů,“ uvedl k tomu náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu Jiří Zmatlík. To potvrdil i jeden z příslušníků, který na misi vyrážel. „Na krátkodobou misi vyrážím již po čtvrté, kromě Makedonie jsem byl v Maďarsku a ve Slovinsku,“ uvedl policista.

Největším přínosem misí podle něj je, že policisté mohou získat zkušenosti s prací s migranty. „Určitě i rozhled a zkušenost s mezinárodní policií, kde jsem získal zkušenosti od kolegů ze států, kteří na hranicích působí,“ dodával.

Uvedl rovněž, že pro něj jde o změnu oproti jeho práci v České republice. „Tady řeším převážně spisy a kriminalitu na ulici, zatímco na misích jsem získal zkušenosti s ostrahou hranic, hlídkovou službou a potíráním nelegálního přecházení přes hranice,“ dodal jeden z 40 policistů, kteří vyrazili do Makedonie, dalších 15 jich zamířilo do Srbska.

Čeští policisté mají s pomocí v zahraničí bohaté zkušenosti 

Čeští policisté do Makedonie zamířili již po sedmnácté a do Srbska po deváté. Ze současné skupiny 55 policistů jich přitom v zahraničí sloužila již třetina. Zkušenosti mohli policisté získávat i jinde. „Pomáhali jsme například i ve Slovinsku,“ vysvětlil první náměstek policejního prezidenta brigádní generál Martin Vondrášek.

„Je potřeba říci, že tam nejsme sami, v obou zemích působí policisté z celé Visegrádské skupiny, působí tam i policisté z Rakouska, Chorvatska nebo Slovinska,“ upozornil Vondrášek. Největší zvláštností podle něj je, že jde o pomoc v zemích, které nejsou součástí EU.

Ožívá balkánská migrační trasa?

Policistům, kteří do zahraničí vyrazili, navíc může přibýt práce. Podle zprávy německé rozvědky totiž takzvaná balkánská trasa, po které do Evropy před třemi lety přišlo několik set tisíc migrantů, znovu ožívá. „Poslední kontingent v Makedonii odhalil 306 nelegálních migrantů za šest týdnů,“ přiblížil pro Blesk Zprávy Zmatlík.

„Podle analýzy agentury Frontex je balkánská trasa na ústupu, byť se určitě projeví přicházející hezké počasí,“ hodnotí nedávné zprávy Vondrášek. Podle něj je v současnosti významná především cesta přes Středozemní moře na italský ostrov Lampedusa.

„Pokud byl někde meziročně zaznamenaný skutečně významný nárůst, i když celkově v menších číslech, tak jde o cestu, která vede ze severní Afriky přes Španělsko,“ doplnil Vondrášek, jak nelegální migraci vidí Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex). „V tuto chvíli na to zatím nelze přesně reagovat,“ dodává pak ke zprávě o ožití balkánské trasy za ministerstvo vnitra Zmatlík.

Policisté navíc na Balkán vyrazili s novými terénními vozy Land Rover. V minulosti se jim totiž neosvědčily jejich Hyundaie a narychlo tak sháněli nejdříve SUV od Toyoty. „Vozidel máme více a různých značek, tyto vozidla byla nakoupena z prostředků, které vláda uvolnila na zvládání migrační krize. To znamená, že z těch peněz jezdí auta jak v České republice, tak v zahraničí,“ dodal k tomu Vondrášek.