Oboje patří k symbolům Václavského náměstí, u obojího v současné době probíhají práce. Řeč je o budově Národního muzea, která je už nějaký ten měsíc zahalena lešením, a jezdecké soše sv. Václava, které „pod ocasem“ zkraje dubna vyrostl ohraničený zábor.

Václavské náměstí se vrací do své dřívější podoby

Důvodem pro zábor je obnova podoby horní části Václavského náměstí tak, aby se co nejvíce přiblížila době vzniku samostatné Československé republiky. Pomoci tomu má opětovné zapuštění dvou ze čtyř žulových kamenů k zadní části sochy sv. Václava, které byly z původního místa, neznámo proč, před časem přemístěny k budově Národního muzea.

„Letos slavíme stoleté výročí vzniku republiky,“ uvedl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. „Technická správa komunikací (TSK) v rámci této události přišla s návrhem návratu kamenů zpět na své původní pozice tak, jak toto místo vypadalo na začátku 20. století.“
Video
Video se připravuje ...

Takto probíhá usazování žulových kamenů do země. David Zima

Pracovníci firmy Kamenosochařství a restaurátorství Pánek na projektu pracují od rána do večera. Usazení, osazení okolní dlažby a čištění a restaurování kamenů by mělo být hotovo koncem příštího týdne.

Původní podobu zachytily archivní fotografie

„Tento projekt jsme připravovali zhruba devět let,“ vysvětlil Jan Zemánek z TSK. „Kameny byly zapuštěny u budovy muzea, kde vůbec neměly žádný smysluplný účel. Dlouho se tedy řešilo, co s nimi. Až díky archivním fotografiím jsme nalezli místo, kde kameny původně stály.“

Zhruba v polovině dubna by práce měla být hotová. Žulové stély o váze zhruba dvou tun budou opět zdobit bezprostřední okolí sochy sv. Václava, byť trochu jinak než dříve. „Lidé na těchto kamenech dříve sedávali, což je trochu škoda, protože tyto krásné stély si to nezaslouží,“ uvedl Zemánek. Proto budou posazeny výše nad zem.

»Václavák« má být místem hlavně pro pěší

Kameny v prvé řadě nemají představovat žádnou bariéru, jak by si někdo mohl myslet,“ uvedl náměstek. „Václavské náměstí by mělo do budoucna sloužit především a výhradně pro pěší a tyto kameny mají sloužit hlavně jim, protože právě oni docení autentický vzhled tohoto místa,“ dodal na závěr projektu, který by měl stát zhruba 240 tisíc korun.

Fotogalerie
26 fotografií