Lidé se v průběhu jarních měsíců těší na radosti, které teplejší měsíce v roce přinášejí. Občas to však bohužel mohou být také nemalé starosti. Odbornice Hygienické stanice hlavního města Prahy Jaroslava Zelenková pro Blesk.cz prozradila, jaká jsou úskalí výskytu nežádoucího hmyzu v bytech a domech.

Podle doktorky Zelenkové se zhruba třetina lidí, kteří se potýkají s výskytem hmyzu v domácnosti, za tuto skutečnost stydí. Většinou jde o spojitost s předsudky, že přítomnost hmyzu znamená nepořádek v bytě, ve skutečnosti ale takové propojení není pravdivé. Větší koncentrace předmětů v bytě či domě může sice poskytnout více prostoru, který hmyz využívá jako útočiště, příčiny výskytu nežádoucí havěti jsou ale jiné.

Jak se do obydlí dostanou?

Mezi nejhorší zástupce hmyzu v bytě patří bezesporu štěnice, švábi a egyptští mravenci, některý hmyz přitom ani nehledí na aktuální roční období. Příčiny výskytu v domácnosti jsou různé. „Štěnice je noční živočich, můžete jet například nočním rychlíkem a tento hmyz si přeleze z jednoho zavazadla do druhého. Ve vašem okolí se už může nacházet promořený byt nebo si je můžete domů přinést společně s nábytkem, kterého se někdo zbavil a hmyz z něj neodstranil,“ nastínila možnosti šíření hmyzu Jaroslava Zelenková.

Lidé mají podle odbornice povinnost výskyt hmyzu v bytě řešit, stud rozhodně není namístě a navíc toto „strkání hlavy do písku“ brání účinnému postupu při hubení této havěti. Jde zejména o ohleduplnost ke svému okolí, protože v případě výskytu švábovitých nebo egyptských mravenců je nezbytné provést odborný zásah v celém objektu, tedy například v celém vchodě obytného domu. Na tuto skutečnost by měla upozornit zasahující dezinsekční firma.

Štěnice jsou nejhorší

„Nejhorší je výskyt štěnic, tedy krev sajícího hmyzu. Nejen, že je obtížný, ale při poštípání může způsobit i alergickou reakci. V tomto případě se musí vytipovat byt, který je potenciálním ohniskem, a podle křížového pravidla udělat postřiky, tedy ve směru do stran, nahoru a dolů,“ vysvětila nutný postup v tomto případě hygienička.

Hygienická stanice v takových případech samotnou likvidaci hmyzu neprovádí, majitelé objektů si na tyto účely musejí zajistit odbornou společnost. „Jsme orgán, který má koordinační možnosti, rozhoduje o opatřeních a poskytuje poradenství,“ vysvětlila roli úřadu v této problematice Jaroslava Zelenková.

Fotogalerie
9 fotografií