Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Facebook přiznal selhání. 8 otázek a odpovědí: Ukradli i data Čechům? A co radí experti?

  • Autor: Štěpán Šimůnek,Veronika Kynclová,ČTK - 
    6. 4. 2018
    13:52

    Skandál Facebooku s ukradenými a zneužitými daty nabírá obludných rozměrů. Facebook sice nyní mluví o možném neoprávněném přesunu dat až 2,7 milionu lidí z EU, hrozí však ještě vyšší čísla. Na této síti se pohybuje na 4,8 milionu Čechů, kteří se na Facebook přihlašují každý měsíc. Co vše by uniklo o vás, vašich dětech, vnoučatech…?

  • 1.Co o nás Facebook všechno ví?

    Mark Zuckerberg má důvod mračit se, důvěryhodnost jeho Facebooku opět utrpěla… Mark Zuckerberg má důvod mračit se, důvěryhodnost jeho Facebooku opět utrpěla… | Getty Images, archiv

    V případě, že sociální síti povolíte používat nejrůznější zabudované aplikace (mj. polohovací služby), může o vás vědět mnohem více než základní data typu jména, pohlaví či bydliště.

    S kým a co si píšete (zná i zprávy, které jste už dávno smazali).

    Ví, jaké reklamy se vám líbí.

    S kým se přátelíte, koho jste ze seznamu přátel smazali a s kým se přátelit vůbec nechcete a jeho žádost o přátelství jste ignorovali.

    Zná váš celý telefonní seznam (má tedy jména a čísla na lidi, kteří třeba z obav o ztrátu soukromí na sociální síti Facebook vůbec nejsou), může mít přístup k telefonním hovorům a SMS zprávám. Facebook tedy ví, kdy, s kým a jak dlouho jste si volali, kdo volal vám nebo komu jste nevzali telefon.

    Má seznam vašich e-mailů.

    U vašich kontaktů vidí i to, kdy mají narozeniny, kde pracují, a zná i jejich poštovní adresy, pokud to u nich máte vyplněné.

    Ví, jaké obchody, filmy, knihy či restaurace máte oblíbené, kam chodíte, co na Facebooku hledáte, jaká města či země jste navštívili.

    Ví, jaké fotky/videa a komu posíláte a co kdo posílá vám.

    Ví, jaké hry hrajete, jakou hudbu rádi posloucháte.

  • 2.Kde to můžete zjistit?

    Jak stáhnout data? Jak stáhnout data? | Getty Images, archiv

    Na Facebooku jděte do »Nastavení« a pak dál na »Obecná nastavení účtu«. Klikněte na nenápadnou hlášku dole »Stáhněte si soubor se svými daty z Facebooku« a dál na »Spustit archivaci«. Po zadání hesla k účtu vám e-mailem přijde zazipovaný soubor s veškerými daty, jež jste kdy na síť nahráli či naťukali. Po rozbalení archiv nejlépe prozkoumáte přes proklikávací soubor index.html.

  • 3.Dopouštěl se Facebook nelegálního chování, když shromažďoval osobní údaje uživatelů?

    Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. | Blesk archiv/facebook

    Ne. Byla zneužita dostupnost dat. Facebook si nyní uvědomuje, že i když má robustní systém se silným zabezpečením, který se zatím nikomu nepodařilo prolomit, a zároveň má účinné nástroje pro nastavení a zajištění soukromí jednotlivých uživatelů podle jejich preferencí, bude muset věnovat větší úsilí tomu, aby zamezil zneužívání veřejně dostupných dat. A to třeba větší edukací uživatelů, kteří jsou v tomto směru nejslabším článkem, nebo nějakým přísnějším omezením sdílení,“ vysvětlil Blesku David Polesný, šéfredaktor odborného serveru Živě.cz.

  • 4.Zpřísní ochranu?

    Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. | ČTK

    Facebook v reakci na skandál oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat uživatelů a ukončení spolupráce s firmami, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích. Na svém blogu firma rovněž zveřejnila devět konkrétních kroků, které mají uživatelům zajistit bezpečí (omezení přístupu nejrůznějších vyhledávacích aplikací k údajům uživatele apod.).

    Od pondělí 9. dubna též budou v tzv. News Feedu Facebooku, kde jsou sdruženy příspěvky, komentáře či zprávy, zveřejňovány konkrétní odkazy. Lidé si tak budou moci zjistit, k čemu přes tuto aplikaci přistupují a jaké informace s ní sdílejí. Zuckerberg se za celý incident omluvil a problémy s ochranou dat hodlá dál vysvětlovat v americkém Senátu.

  • 5.Jaký je rozsah celého problému?

    Osobní data až 2,7 milionu uživatelů Facebooku z Evropské unie se mohla neoprávněně dostat k firmě Cambridge Analytica, potvrdila přitom Evropské komisi ve čtvrtek večer společnost Facebook. Dnes to uvedl mluvčí komise Christian Wigand s tím, že už nyní je komisi zřejmá potřeba dalších diskusí s firmou o problematice.

    „Dopis také vysvětluje kroky, kterými Facebook od té doby reagoval,“ podotkl mluvčí. Na společnost se kvůli skandálu se zneužitím dat celkem až 87 milionů lidí společností Cambridge Analytica minulý týden obrátila komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

    Provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová odpověděla ještě před vypršením lhůty, kterou od Jourové dostala. Jourová o věci jedná také s úřady EU a unijních členských zemí. „Přerostlo nám to přes hlavu. Ale zároveň je to pro všechny zúčastněné důrazná lekce,“ uvedla ke kauze zneužití dat z Facebooku Jourová. Komise podle ní poté, co si případy zanalyzuje, přijde co nejdříve se „systémovým a strategickým“ řešením problematiky.

  • 6.Řeší kauzu stát? Ministerstvo vnitra?

    Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. | profimedia

    Tato problematika nespadá do kompetence Ministerstva vnitra ČR. Jediný správní úřad, který šetří porušení v oblasti osobních údajů, je Úřad pro ochranu osobních údajů,“ řekl Jiří Korbel, mluvčí ministerstva vnitra.

  • 7.Jaké kroky podnikne Úřad pro ochranu osobních údajů?

    Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. | Profimedia.cz

    Zatím žádné… „Úřad celou situaci bedlivě monitoruje a stejně jako v jiných případech s mezinárodním přesahem je připraven k mezinárodní spolupráci se zahraničními dozorovými úřady,“ řekl mluvčí úřadu Tomáš Paták.

  • 8.Jak odejít ze sítě?

    Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. Facebook je s téměř 2 miliardami uživatelů nejoblíbenější sociální sítí světa. | Reuters

    Zcela jednoduché to není. Snadnější možností je deaktivace účtu, při ní ale osobní data zůstávají na serverech Facebooku. K opravdovému vymazání profilu vede cesta skrze Centrum nápovědy (otazník vpravo nahoře) a dále »Správu účtu« k odkazu »Jak můžu svůj účet trvale odstranit?«. Po splnění několika požadavků bude účet deaktivován, načež začne 90denní proces odstraňování veškerých vašich dat z Facebooku.

  • 9.Ombudsman Blesku Roman Moussawi: Facebook žalujte v ČR

    Roman Moussawi Roman Moussawi | Getty Images, archiv

    Podle advokáta Romana Moussawiho je možné se proti zneužití dat na Facebooku bránit žalobou. „Evropský soudní dvůr rozhodl, že každý občan EU může žalovat Facebook ve své vlastní zemi,“ upozorňuje Moussawi. Před tímto rozhodnutím by musel nespokojený Čech vyrazit do Irska, sídla Facebooku, a tam podat žalobu, ovšem teď ji může nově podat doma u českého soudu. Moussawi zároveň upozorňuje na často podceňované riziko: „Lidé informace o sobě často dávají dobrovolně a v nerozumné míře, aniž se chránili správci sítí nabízeným způsobem.

  • 10.Ombudsman Blesku Lukáš Zelený: Facebook žalujte v ČR U koho žádat nápravu?

    Lukáš Zelený Lukáš Zelený | Getty Images, archiv

    Pokud dojde k nakládání s osobními údaji v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, má ten, jehož údaje jsou zpracovávány, vždy možnost obrátit se v první řadě na správce – v tomto případě Facebook,“ radí Lukáš Zelený, právník dTestu. „Po něm je možné požadovat vysvětlení nastalého závadného stavu, dále jeho odstranění, což spočívá zejména v blokování, provedení opravy, doplnění, nebo likvidaci osobních údajů. Správce potom musí závadný stav odstranit neprodleně,“ vysvětluje Zelený. V případě, že správce nepostupuje, jak má, nebo jste s jeho postupem nespokojeni, máte možnost obrátit se na příslušný dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů. V souvislosti s porušením povinností při zpracování osobních údajů vám vzniká právo na náhradu škody, které se můžete domáhat žalobou u soudu.

  • 11.Šéf Mark Zuckerberg: Bezpečnost nezajistíte nikdy

    Mark Zuckerberg má důvod mračit se, důvěryhodnost jeho Facebooku opět utrpěla… Mark Zuckerberg má důvod mračit se, důvěryhodnost jeho Facebooku opět utrpěla… | Getty Images, archiv

    Ochrana soukromí je nikdy nekončící bitva, naprostou bezpečnost nezajistíte nikdy. Zpětně uznávám, že na začátku jsme zaspali a do ochrany jsme dostatečně neinvestovali. Ke konci tohoto roku budeme zaměstnávat 20 tisíc lidí, kteří budou mít na starosti výhradně zajištění bezpečnosti. Věřím, že tím nad protivníky získáme převahu, ale nemůžeme si myslet, že oni sami od sebe přestanou (krást data). Je to jako závody ve zbrojení.Mark Zuckerberg, zakladatel a šéf společnosti Facebook

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi