Praha se o probíhajícím víkendu zahalila do hávu sportu. Na trase podél Vltavy se běží tradiční půlmaratón, do kterého zasáhne 11 500 běžců a běžkyň. Mezi účastníky závodu mohou diváci nalézt nejen profesionální sportovce, ale například také vězně, kteří chtějí svým během předat veřejnosti poselství.

„Sobotní půlmaratón poběží devět odsouzených včetně tří žen. Jeden z nich se pokusí o cílový čas něco málo přes hodinu. Většina z nich však před nástupem do výkonu trestu neběhala, a tak je ještě před několika měsíci ani nenapadlo, že se pokusí v pražských uličkách půlmaratonskou trať zdolat,“ uvedla Jana Rajdlová, mluvčí věznice ve Světlé nad Sázavou, kde si účastníci závodu odpykávají svůj trest.

Lidé se kromě dojemných příběhů mohou těšit také na skvělé sportovní výkony. V loňském roce například keňská běžkyně Joyciline Jepkosei zdolala hned čtyři světové rekordy, když 10 kilometrů zaběhla v čase 30:04, 15 kilometrů za 45:37, 20 kilometrů za 1:01:25 a do cíle se dostala v čase 1:04:52.

Velké výsledky se dají předpokládat i letos, protože trasa v Praze bývá rychlá. Svědčí o tom i rekord závodu s časem 58:47, který v roce 2012 zaběhl závodník z Etiopie Atsedu Tsegay. Jde o šestý nejrychlejší půlmaratón na světě.