Bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji našli 4. března 2018 v anglickém městě Salisbury otrávené neznámým jedem. Velká Británie obvinila z útoku Rusko, které nařčení odmítá. Podle posledních testů byla dvojice otrávena jedem ze skupiny Novičok. Sledujte aktuální informace z kauzy.

Skripal, Novičok a vyhoštění diplomaté

Bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija Skripalová byli nalezeni otrávení na veřejné lavičce poblíž obchodního centra ve městě Salisbury. Po převozu do nemocnice lékaři konstatovali, že dvojici otrávil nervový jed. Oba byli po útoku v kritickém stavu. Dne 12. března vystoupila britská premiérka Theresa Mayová s prohlášením, že byl k otravě použit nervový jed Novičok vyvíjený v Rusku.

Rusko prostřednictvím ministra zahraničí Segeje Lavrova obvinění odmítlo. Započaly však roztržky mezi Ruskem a zeměmi Evropské unie. Velká Británie pak v reakci na útok vyhostila 23 ruských diplomatů a další země, včetně Česka, ji následovaly. Nejvíce diplomatů vyhostily Spojené státy americké, a to 60.

Byli otráveni novičokem z Česka?

Vývoj pod kódovým označením Novičok probíhal v Británii, USA, Česku a Švédsku, prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Výsledky vývoje nových otravných látek tohoto typu, jichž tyto státy dosáhly, jsou podle ní obsaženy ve více než 200 otevřených zdrojích zemí NATO.

Existující mediální informace o činnosti vědeckých středisek zkoumajících v Česku bojové otravné látky dovolují podle Zacharovové dospět k závěru, že „významné místo ve výzkumu mají látky nervově paralytického účinku zvané podle západní klasifikace novičok“. Že by novičok pocházel z Česka ostře odmítl český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a ohlásil vyhoštění tří ruských diplomatů.

Do kauzy se vložil i prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky uložil Bezpečnostní informační službě (BIS), aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových, nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prahu nikdo v ničem neobviňoval a neobviňuje. Na rozdíl od britských kolegů žádná obvinění nevznášíme. Mluvíme jen o tom, že dokonce i v mediálním prostoru – a není to propaganda, nejsou to ruská, ale česká média – existuje velké množství materiálů potvrzujících potenciál Česka v oblasti chemických výzkumů. To je prostě třeba brát v úvahu,“ uvedla dále mluvčí Zacharovová.

„Nemáme důvod měnit naše dosavadní striktní stanovisko. To, že máme schopné chemiky, nemá s událostmi ve Velké Británii absolutně nic společného. Jsem přesvědčen, že to potvrdí i šetření BIS,“ uvedl šéf české diplomacie Martin Stropnický (ANO).

Zdravotní stav Sergeje a Julije Skripalových

Podle zpráv ze začátku dubna se zdravotní stav bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala „rapidně se zlepšuje“ a už není kritický. Rusův organismus podle lékařů dobře reaguje na léčbu. Skripal je při vědomí a komunikuje s personálem nemocnice, napsal zpravodajský web BBC.

Jeho dceru Juliji Skripalovou v pondělí 9. dubna propustili z nemocnice a podle informací BBC byla odvezena na bezpečné místo. Minulý týden vydala otrávená Ruska prohlášení, že sílí každým dnem a že se těší, až nemocnici opustí. Skripal zůstává v péči zdravotníků a také jeho zdravotní stav se postupně lepší. „I když se uzdravuje pomaleji než Julije, doufáme, že i on bude moci nemocnici v pravý okamžik opustit,“ uvedla zástupkyně nemocnice Christine Blanshardová.

Skripalova cesta z Moskvy do Londýna

Sergej Skripal byl dvojitým agentem pracujícím pro britské a ruské tajné služby. V prosinci 2004 byl v Rusku zatčen a odsouzen za velezradu. V roce 2010 proběhla výměna agentů mezi Ruskem a Spojeným královstvím a Skripal se usadil v Británii.

Vše o otravě exagenta Skripala čtěte zde >>>

Čtěte více na Blesk.cz:

Evropská unie - aktuální zpravodajství>>>

Minimální mzda v roce 2018>>>

Státní svátky v roce 2018>>>

Co je to GDPR? >>>

Co je to islám? >>>

Časová pásma>>>

Nejnovější články o kauze Skripal:

Fotogalerie
28 fotografií