Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tyto profese Češi nechtějí: Firmy si pracovníky „kradou“ a nabízejí superplaty

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
12. dubna 2018
05:02

Řemeslníci, opraváři, řidiči, výrobní montéři nebo třeba strojníci se rozhodně nemusí bát o práci. V Česku jich totiž chybí desítky tisíc a firmy je nemohou sehnat. Takže často přistupují k výraznému zvyšování platů a pracovníky si mezi sebou doslova „kradou“. Podle aktuálních čísel úřadu práce v Česku schází třeba i bezmála 7500 úředníků a tisíce „ajťáků“. Právě lidem v IT loni rostly platy až o desítky procent.

Některé profese není možné v Česku obsadit a počet volných míst tady každý měsíc narůstá o tisíce. Kvůli extrémně nízké nezaměstnanosti, která v březnu klesla na 3,5 procenta, tuzemské firmy momentálně marně shánějí například více než 70 tisíc montérů nebo lidí, kteří by obsluhovali výrobní stroje. Je to o 30 tisíc více než před rokem. Řemeslníků a opravářů chybí celkem 65 tisíc, o 28 tisíc více. A třeba řidičů chybí 21 tisíc, což je o pět tisíc více než před půl rokem.

Lidé o tuto práci nestojí, protože snadno najdou uplatnění jinde. Počet volných míst raketově roste hlavně ve výrobě, ale nedostatek pracovníků se projevuje prakticky napříč všemi obory. Úřad práce nyní eviduje celkem 253 tisíc volných pracovních míst. Za posledních 12 měsíců jich přibylo více než 100 tisíc. Po více než 20 letech je k dispozici více míst než lidí, kteří jsou schopni začít pracovat.

Tady Češi nechtějí pracovat. Tady Češi nechtějí pracovat. | Archiv CNC

Výsledkem je neustále se zintenzivňující boj firem o pracovníky. „Firmy řeší nejen to, kde pracovní sílu získat, ale i to, jak zajistit, aby stávající zaměstnanci neodcházeli,“ řekl pro Blesk Zprávy Martin Ježek z personální agentury Grafton Recruitment. Jedním z projevů tohoto boje je velmi rychlý růst mezd. Jen za loňský rok rostly v průměru o sedm procent.

Nejvíce se zvyšovalo v IT, klidně o 50 procent

„Platy hodně rostou hlavně ve zpracovatelském průmyslu, kde chybí nejvíce zaměstnanců. V některých regionech jsme byli svědky i nárůstu, který byl dvouciferný,“ uvedl Ježek s tím, že zaměstnavatelé navyšují mzdy plošně, což bylo v minulosti spíše výjimečné. Dělník si tak vydělá přibližně stejně na severu Moravy i na severu Čech. „Mzdy se staly nástrojem konkurenčního boje. Úspěšné firmy se snaží využít mzdy ve svůj prospěch a hlasitě říkají: Podívejte se, kolik si u nás můžete vydělat.“

Nejvýrazněji rostly platy v oblasti informačních technologií, u některých pozic o 25 až 50 procent, někdy i více. Dokonce i absolventi si v tomto oboru mohou říct o nástupní plat začínající na 30 tisících korunách, což je až o 5000 více než v předchozím roce. „Může se to lišit v regionech, ale je to nadstandardní ohodnocení začínajících pracovníků. A je tam velká možnost relativně rychlého růstu,“ uvedla pro Blesk Zprávy Dita Přikrylová z organizace Czechitas.

Například konzultant IT systému SAP na Liberecku si ještě v roce 2016 vydělal 35 až 45 tisíc. A letos už tamní průměrná mzda v této profesi činí 60 až 90 tisíc. Podobně až dvojnásobek si vydělají třeba Windows správci v Plzeňském kraji, konkrétně až 50 tisíc korun. Ukazuje to nový mzdový průzkum, který společnost Grafton vydala.

Hospodářská komora upozornila na to, že snahy získat zaměstnance jdou mnohdy i tak daleko, že firmy doslova „uplácejí“ lidi, aby nastoupili okamžitě v jiné firmě. Náboráři před začátkem směn vytipovaným zaměstnancům nabízejí peníze na ruku, pokud okamžitě odejdou, aniž by podali výpověď nebo respektovali výpovědní lhůtu. Šetření komory ukázalo, že se s těmito „predátorskými“ praktikami v poslední době setkala až třetina firem.

Chcete vyšší plat? Ideální doba si říct

Podle expertů se nyní Češi nemusí obávat toho, že by nenašli práci. Pracovat totiž může prakticky každý, kdo chce. Naopak nastal spíše čas říci si o vyšší plat, případně se poohlédnout po lépe placené práci nebo po zaměstnavateli s lepšími benefity.

Teď je nejlepší doba udělat rozhodnutí nebo se alespoň porozhlédnout na trhu práce, jestli jsou v regionu nebo v oboru nějaké zajímavé nabídky. A já mohu říct, že rozhodně jsou. Pokud má někdo pocit, že jeho ocenění v práci není takové, jaké by si představoval, má rozhodně možnost se poohlédnout jinde,“ dodává Martin Ježek s tím, že například řada firem ve výrobě nabízí možnosti, kterými podporují například dojíždění zaměstnanců ze vzdálenějších lokalit.

agfor ( 12. dubna 2018 13:59 )

Tak ono chybí 7500 ouředníků, jó ? A k čemu vlastně tihle paraziti jsou ? Jenom k házení klacků pod nohy ostatním ovčanům. Co mají společného úředník a žába ? Celý den jen sedí, čumí a vymýšlí nesmysly.

bizon_pepa ( 12. dubna 2018 10:19 )

Chybi 7500 úředníků. Ten Úřad práce musi byt slusnej oddíl. Kdyz si mysli, ze chybi 7500 uplne zbytečných lidi.

sores ( 12. dubna 2018 08:58 )

Ať už jsou konečně v rozvojovém Česku platy jako v Německu a ne žebrácké a nebudou si muset hledat lidi na práci. Nedivím se že konečně češi nechtějí makat za almužnu když politici mají obrovské platy. Tak ať sobě uberou a dají fyzicky makajícím lidem platy na slušný život ať nemusí čekat na výplatu a mohou se i v zahraničí najíst v restauraci a nemusí vozit plechovky s jídlem. Každý se chce mít slušně a nehladovět. Jen ať lidi nemají za almužnu a raději makají na černo za slušné prachy!!!!!!!!!

zlobit ( 12. dubna 2018 08:42 )

Ti co jsou na pracáku tak většina z nich pracovat nechce nebo nejsou kvalifikovaní.

Ondra Oplt ( 12. dubna 2018 08:37 )

 Teď je čas si hledat lépe placenou práci? To si děláte legraci? Známi se ptal na několika místech a dávali mu jako zapracovanymu člověku míň, než momentálně vydělávat! Tak co to je za blbost?

Zobrazit celou diskusi