Čtyřicet let po úspěšné vesmírné misi Vladimír Remek dorazil do pražské botanické zahrady, aby tu zasadil strom. Jde o magnolii hvězdovitou, jejíž květy připomínají svým tvarem hvězdy a které tak mají odkazovat na kosmonautovu cestu mimo planetu Zemi. Jde už o 85. strom, který je v botanické zahradě zasazený v rámci projektu Kořeny osobností.

„Je to podpora bohulibého projektu. Už tenkrát před 40 lety byly z vesmíru dobře vidět některé následky ne zcela promyšlené činnosti lidí, od té doby se to určitě nezlepšilo. Hodně bylo uděláno, ale pořád to nestačí. Jestli jsem něco pochopil z toho, že jsem měl šanci obletět zeměkouli, došlo mi, že má konečný rozměr. Když má něco konečný rozměr, jde to také vyčerpat,“ popsal své myšlenky pro Blesk.cz Vladimír Remek.

Dosud jediný český a československý kosmonaut uvedl, že přítomnost ve vesmíru je unikátním zážitkem, ke kterému však vedla hodně dlouhá cesta. „Už jako devítiletý kluk jsem vnímal, když v roce 1957 došlo k vypuštění Sputniku. Když mi bylo 30 a letěl jsem, myslel jsem si, že to bylo zejména proto, že jsem byl tak dobrý. Ale z dnešního pohledu vím, že jsem měl také mimořádnou kliku,“ vyprávěl s úsměvem.

Vladimíra Remka při krásném jarním odpoledni potěšilo, že jeho strom bude právě v trojské botanické zahradě. Její území totiž spadá pod správu Prahy 7, kde má náš první kosmonaut už 30 let svůj domov, přestože dlouhou dobu strávil pracovně v zahraničí. Jako velvyslanec v Moskvě přestal Remek působit letos v lednu, od té doby si užívá důchod. Život nečinného penzisty sice v plánu nemá, ani prý však nehodlá nastoupit do zaměstnání s pevnou pracovní dobou.

Fotogalerie
14 fotografií