Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za protest proti sexuálnímu obtěžování skončily ruské aktivistky ve vazbě

Autor: Darina Jíchová - 
12. dubna 2018
17:12

Ruské aktivistky čelí obvinění z pořádání protizákonného protestu. Ženy byly zatčeny před Státní dumou, kde demonstrovaly proti sexuálnímu obtěžování. Konkrétně jim vadí kauza týkající se poslance Leonida Sluckého, kterého několik žen obvinilo z osahávání. Aktivistky požadují jeho odstoupení, na svých transparentech zesměšňovaly jeho prohlášení, že „ženy osahává jenom trošku“, napsal deník The Guardian.

Aktivistky Aljona Popovová, Anastazija Glušková a Anastazija Alexejevová byly minulý týden zatčeny a obviněny z pořádání demonstrace bez povolení úřadů. Ženy na Sluckého čekaly před Státní dumou v Moskvě, měly s sebou jeho plakáty v životní velikosti. Jejich požadavkem byla jeho rezignace i to, aby se případy sexuálního obtěžování začaly v Rusku brát vážně.

Obvinění proti Sluckému

Proti Sluckému vystoupily tři ruské novinářky Farida Rustamová z ruské kanceláře BBC, reportérka televizní stanice RTVI Jekatěrina Kotrikadzeová a hlasatelka stanice TV Rain Daria Žuková. Etická komise ale Sluckého očistila. Aktivistkám se nelíbí, jak se ruská „patriarchální“ společnost staví k otázkám sexuálního násilí a obtěžování.

Prominentní ruská aktivistka Aljona Popovová byla zatčená, když demonstrovala před Státní dumou. Protestovala proti poslanci Sluckému, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Prominentní ruská aktivistka Aljona Popovová byla zatčená, když demonstrovala před Státní dumou. Protestovala proti poslanci Sluckému, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování. | reprofoto/twitter

Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina, uvedl, že obvinění proti Sluckému byla vnesena pod vlivem „modního“ hnutí MeToo. Dodal, že komise prokázala jeho nevinu a vyzval Rusky, aby nepropadaly „západním“ trendům. Několik vládních představitelů prohlásilo, že Popovová, Alexejevová a Glušková „pracují pro Západ“ a „snaží se narušit ruskou stabilitu“.

Více než 600 mediálních agentur od RBC, RTVI až po TASS podepsalo otevřený dopis, který kvůli Sluckému vyzývá k bojkotu ruského parlamentu. Ruské aktivistky čeká soud, pokud je shledá vinnými, stráví 10 dnů ve vězení, ženy rovněž budou muset zaplatit pokutu. Podle policie porušily zákon, který stanovuje, že každý protest (shromáždění více než dvou lidí) musí být povolen místními autoritami.

Aktivistky se nevzdávají

Rusky čtyřikrát žádaly o povolení pořádat větší demonstrace v Moskvě, ale úřady je odmítly. „I bez povolení pořádat demonstraci si jako jedinec s plakátem můžete stoupnout před Dumu, nebo rozdávat letáčky. To jsme udělaly a stejně jsme podle nich porušily zákon,“ sdělila Popovová novinářům těsně před svým zatčením.

„Budeme to zkoušet dál. Tisíckrát podáme žádost na úřady, když budeme muset,“ dodala. „Reakce vlády na naši kampaň je nezodpovědná. Místo aby dali občanům právo vyjádřit svůj názor – v rámci zákona, dělají tohle. Násilně nám zakazují demonstrovat,“ prohlásil Kiril Družinin, který se podílí na kampani za odstoupení Sluckého.

Obtěžování v Rusku

„Podle ruských organizací za lidská práva má v Rusku každá druhá žena zkušenost se sexuálním obtěžováním a domácím násilím,“ dodal. „Mrzí nás jednání úřadů i postoj politiků, rozhodně nás to ale nepřekvapuje. Není to poprvé, co případy sexuálního násilí vláda smetla ze stolu,“ uvedla Inga Kelechsajevová z ruské pobočky Amnesty International.

namoroman ( 12. dubna 2018 17:49 )

Tady nejde o sexuální obtěžování, jde jen o prachsprostou politiku a obtěžování Ruska takovými "aktivisty".

Zobrazit celou diskusi