Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina prsu v poslední fázi je tabu, říká odbornice. „Neumíme o tom otevřeně mluvit“

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
14. dubna 2018
06:28

Rakovinou prsu ročně onemocní kolem sedmi tisíc žen. Třetině žen se nemoc vrátí, často bohužel v posledním stadiu, kdy se rakovina začne šířit a postihuje i další orgány. Nejčastěji bývají zasaženy plíce, játra, kosti a mozek. Podle statistik dnes žije s rakovinou prsu v metastatickém stadiu v Česku zhruba tři a půl tisíce žen. Ředitelka organizace ONKO Unie Petra Adámková v rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedla, že rakovina v posledním stadiu je ve společnosti tabu.

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc – neboli přibližně každá tisící žena. Prsní nádory jsou příčinou úmrtí u 3,6 % žen naší populace.

O prevenci rakoviny prsu se velmi často hovoří, média rozsáhlé kampaně nabádají ženy, aby chodily pravidelně na vyšetření. Naopak o rakovině prsu v posledním, tedy metastatickém stadiu, se příliš nemluví.

„Rakovina prsu v metastatickém stadiu není moc veselé téma, a právě proto je to v naší společnosti trochu tabu. Na druhou stranu díky moderní léčbě už neplatí to, že metastázy jsou ‚předpokojem krematoria‘, ženy mohou tak mohou s touto diagnózou žít roky,“ řekla ve studiu Blesk Zprávy Petra Adámková, ředitelka organizace ONKO Unie, která se snaží pomáhat právě pacientkám s rakovinou prsu.

Společnost neumí s nemocnými komunikovat

Podle Adámkové naše společnost neumí se ženami, které mají rakovinu prsu v posledním stadiu, příliš komunikovat.

„Já bych to přirovnala k chování k vozíčkářům před revolucí. Předchozí generace nebyla vychovávána k tomu, že jsou součástí našich životů, nevěděla, jak s nimi normálně mluvit, a mám pocit, že to metastatické stadium je něco podobného,“  dodala Adámková.

Jak by měla společnost přistupovat k ženám, které mají rakovinu prsu? Dozvíte se v rozhovoru:

Nová léčba za sto tisíc

Žena s metastatickým nádorem prsu může žít plnohodnotný život spoustu let. Toto stadium zatím nelze zcela vyléčit, je ho ale možné, především díky novým moderním lékům, ho úspěšně léčit. Hlavním cílem lékařů je zastavení postupu nemoci a udržení kvality života pacientek.

K tomu jim pomáhá i ONKO Unie, která se snaží zpřístupnit v Česku nové léky a léčbu, která je v Evropě běžně dostupná. To je však často problém, protože některé léky u nás nejsou ještě schváleny a biologickou léčbu nehradí pojišťovny. Pacientka tak musí zaplatit až sto tisíc měsíčně.

Pokud se chcete dozvědět více o činnosti ONKO Unie, případně potřebujete pomoci, můžete se podívat na tyto stránky.

Stadia rakoviny prsu

Rozlišují se čtyři klinická stadia rakoviny prsu. Kromě nich ještě existují i neinvazivní nádory, které nejsou považovány za zhoubné, nicméně představují vysoce rizikový terén pro možný vznik invazivního neboli zhoubného nádoru.

Stadium I označuje malý nádor nepřesahující 2 cm, který se nešíří mimo prs ani do lymfatických uzlin.

Stadium II označuje nádor o velikosti 2 až 5 cm, přičemž lymfatické uzliny mohou, ale nemusí být zasaženy. Pokud jsou zasaženy, tak ložisko v tomto stadiu nesmí být větší než 2 cm.

Stadium III označuje nádor, který prorůstá do tkání mimo prs, anebo případ, kdy jsou zasaženy lymfatické uzliny. Vzdálené metastázy nejsou prokázány.

Stadium IV označuje stadium, kdy se kdekoliv v těle bez závislosti na velikosti nádoru či zasažení uzlin najdou nádorová ložiska (metastázy). Toto stadium se nazývá také metastatická rakovina prsu.