Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus ml. peskuje šílence za úder v Sýrii, Trump tleská misi proti monstru

  • Autor: jer,ČTK - 
    14. 4. 2018
    15:55

    Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu vojenský úder na cíle v Sýrii v reakci na chemický útok před týdnem s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému režimu Bašára Asada. Noční útok Západu na Sýrii někteří světoví i čeští politici podpořili jako adekvátní reakci na nedávné použití chemických zbraní v Sýrii. Útok naopak zkritizovali komunisté nebo mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

  • 1.Trump: Zločiny monstra a mise splněna

    Chemický útok byl podle Trumpa „významnou eskalací v používání chemických zbraní tímto velmi strašným režimem“. Prezident USA zdůraznil, že je připraven v útocích pokračovat, dokud Sýrie neustane v používání chemických zbraní. „Nejsou to činy jednoho člověka. Jsou to místo toho zločiny jednoho monstra,“ prohlásil Trump na adresu syrského prezidenta Bašára Asada. „Účelem naší akce je vytvořit pevný odrazující prostředek proti výrobě, šíření a používání chemických zbraní,“ řekl Trump.

    Trump se obul také do Asadových spojenců Ruska a Íránu. „Ptám se Íránu a Ruska, jaký druh národa chce být spojován s masovou vraždou nevinných mužů, žen a dětí?“ zeptal se. „Rusko se musí rozhodnout, zda bude pokračovat v temné cestě, nebo se připojí k civilizovaným národům,“ dodal Trump.

    Anketa
    Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
    počet hlasujících: 11173

    V sobotu odpoledne pak Trump tweetoval: „V noci proběhl perfektně provedený útok. Děkuji Francii a Spojenému Království za jejich moudrost a sílu jejich armády. Nemohli jsme dosáhnout lepšího výsledku. Mise splněna!“

    Prezident USA Donald Trump Prezident USA Donald Trump | ČTK

  • 2.Mattis: Je to vzkaz Asadovi

    Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že zásah proti Sýrii byl tvrdší než ten z roku 2017. Odpálen byl podle něj oproti loňsku zhruba dvojnásobek střel. V roce 2017 vystřelily americké vojenské lodě 59 raket. Mattis zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat Asadovi tvrdý vzkaz.

    Generál USA Kenneth McKenzie v sobotu poskytl přehled o vojenských aspektech útoku. Oznámil, že při nočním spojeneckém útoku byly v Sýrii zasaženy všechny tři vybrané cíle. Šlo o provozy spojené se syrským chemickým vojenským programem. Ruský protivzdušný obranný systém nebyl podle McKenzieho použit a syrská obrana byla neúspěšná. Syrská armáda má velké materiální škody a přišla o značnou část materiálu spojeného s chemickými zbraněmi. Pentagon podle generála neví o žádných civilních obětech a prozatím ani o žádné vojenské reakci v Sýrii.

    Ministr obrany USA James Mattis Ministr obrany USA James Mattis | ČTK

  • 3.Británie: Útok je v našem zájmu

    Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že vydala povolení britským silám v zahraničí k koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Ve svém prohlášení uvedla, že rozhodnutí použít sílu se jí nepřijímalo lehce. „Učinila jsem tak, protože soudím, že tato akce je v britském národním zájmu,“ upozornila. „Nemůžeme dovolit, aby se používání chemických zbraní se stalo normální uvnitř Sýrie, v ulicích Spojeného království nebo kdekoli jinde na světě,“ dodala.

    Britská premiérka Theresa Mayová Britská premiérka Theresa Mayová | Reuters

  • 4.Macron: Chemické zbraně nelze tolerovat

    Francouzský prezident Emmanuel Macron také posléze oznámil, že nařídil vojenský zásah proti Sýrii společně se Spojenými státy a Británií. Řekl, že útok se omezil na zařízení chemických zbraní v Sýrii. „Nemůžeme tolerovat opakované používání chemických zbraní, což představuje bezprostřední nebezpečí pro syrský lid a naši kolektivní bezpečnost,“ uvedl v prohlášení.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron Francouzský prezident Emmanuel Macron | reprofoto/twitter

  • 5.Putin: USA zhoršují humanitární katastrofu

    „Rusko co nejdůrazněji odsuzuje útok na Sýrii, kde ruští vojáci pomáhají legitimní vládě v boji proti terorismu,“ uvedl v prohlášení prezident Putin. „Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu,“ dodal ruský prezident. Podle Putina budou mít údery „ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů“.

    Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
    Video se připravuje ...

    Za urážku prezidenta Putina označil útok Západu proti Sýrii ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov. „Upozorňovali jsme, že taková akce bude mít svoje důsledky,“ uvedl a zároveň upozornil, že „USA jako majitel největšího arzenálu chemických zbraní na světě nemají morální právo obviňovat jiné země“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na Facebooku uvedla, že se Damašek stal terčem vojenské operace v době, kdy „měla šanci mít mírovou budoucnost“.

    Foto: 

  • 6.Asad: Útok jen zvýší odhodlání lidu

    Syrský prezident Bašár Asad řekl svému íránskému protějšku Hasanu Rúhánímu, že sobotní útok vedený USA jen zvýší odhodlání Sýrie „bojovat proti terorismu a rozdrtit ho na každé pídi země“. Rúhání v telefonickém rozhovoru, o němž informoval úřad syrského prezidenta, ujistil Asada, že Írán bude nadále stát po boku Sýrie.

    Rúhání vyjádřil přesvědčení, že „tato agrese neoslabí odhodlání syrského lidu v jeho válce proti terorismu“. Podle Asada přišel třístranný úder USA, Británie a Francie na syrská vojenská zařízení poté, co si Západ uvědomil, že ztratil kontrolu a hodnověrnost v konfliktu.

    Syrský prezident Bašár Asad Syrský prezident Bašár Asad | reprofoto/twitter

  • 7.Merkelová: Intervence byla potřebná a přiměřená

    „Vojenská intervence byla potřebná a přiměřená,“ uvedla v prohlášení německá kancléřka Angela Merkelová. Útok byl podle ní potřebný, aby byla zachována situace, ve které je použití chemických zbraní mezinárodně zavrhováno. Nutné podle ní bylo také varovat režim v Damašku, aby se dalších podobných akcí vyvaroval.

    „Podporujeme, že naši američtí, britští a francouzští spojenci jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN převzali tímto způsobem zodpovědnost,“ dodala Merkelová. Německo podle ní podnikne „veškeré diplomatické kroky“, aby zabránilo „erozi úmluvy o chemických zbraních“.

    Německá kancléřka Angela Merkelová Německá kancléřka Angela Merkelová | ČTK

  • 8.Babiš: Útok byl nevyhnutelný

    „Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní,“ uvedl na Twitteru premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), aby dodal: „Naše pozice k chemickým zbraním je stále stejná posledních téměř třicet let. Je to pro nás nepřijatelný instrument války, tím spíše, pokud je použit proti civilnímu obyvatelstvu.“

    Premiér v demisi Andrej Babiš Premiér v demisi Andrej Babiš | ČTK

  • 9.Ministerstvo zahraničí: Potřebujeme politické řešení

    České ministerstvo zahraničí uvedlo, že úder Západu je vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat. Mělo by se ale hledat politické řešení. „S EU a dalšími spojenci vyzýváme všechny aktéry konfliktu, aby přispěli k deeskalaci a obnovili mírová jednání k nalezení politického řešení,“ uvedla česká diplomacie v tiskovém prohlášení.

    Ministr zahraničí Martin  Stropnický (ANO) Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) | ČTK

  • 10.Šlechtová: Češi jsou v bezpečí

    „USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbrani. Byly minimalizovány dopady útoku na civilisty,“ uvedla na Twitteru ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). „Prověřili jsme bezpečnost našich vojáků na Golanech. Ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí jsme komunikovali i bezpečnost našich občanů na ambasádě v Damašku, já osobně jsem ve spojení s paní velvyslankyní (ČR Evou) Filipi, všichni jsou v pořádku,“ dodala ministryně.

    Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO( Ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO( | Blesk:Daniel Černovský, CNC

  • 11.Bělobrádek: Chemické zbraně jsou nepřijatelné

    „Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní - nota bene proti civilistům - je nepřijatelné,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

    Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 12.Klaus mladší: Šílenci!

    „Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, Velké Británie a Francie v Sýrii je správnou reakcí,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Šílenci. Fakt jsou schopni rozpoutat jadernou válku,“ napsal na svém Facebooku Václav Klaus ml. (ODS).

    Předseda ODS Petr Fiala a expert ODS na oblast školství Václav Klaus ml. Předseda ODS Petr Fiala a expert ODS na oblast školství Václav Klaus ml. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 13.Pospíšil: Vrazi a zločinci rozumí jen síle

    „Odpovědnost za stav v Sýrii nese (syrský prezident Bašár) Asad a jeho spojenci, Rusko a Írán,“ napsal na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Vrazi a zločinci proti lidskosti rozumí jen síle. I když je každé bombardování hrozná věc, souhlasím s tím, že naši spojenci v tomto případě vojenskou sílu použili,“ napsal na Twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09).

    Jiří Pospíšil, předseda TOP09 Jiří Pospíšil, předseda TOP09 | ČTK

  • 14.Bartoš: Zásah situaci neřeší

    Piráti používání chemických zbraní odsoudili. Podporují vznik mezinárodní komise, která by události ve městě Dúmá vyšetřila. Podle Pirátské strany za nočním zásahem spojenců stála snaha potrestat syrský režim za chemický útok. Akce k trestání považují Piráti ale za předčasné, pokud není jasně potvrzeno, zda se jednalo o chemický útok.

    „Zásah nepovažuji za něco, co by vedlo k vyřešení situace či donutilo kohokoliv k dodržování lidských práv a plnění mezinárodních dohod. Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením,“ uvedl šéf strany Ivan Bartoš.

    Tiskovka Pirátů, zleva: Jakub Michálek, Ivan Bartoš. Tiskovka Pirátů, zleva: Jakub Michálek, Ivan Bartoš. | Jakub Poláček

  • 15.Zaorálek: Vlk se nažral a koza zůstala celá

    Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka je chemický útok odsouzeníhodný. „Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání,“ uvedl Hamáček.

    „Vlk se nažral a koza zůstala celá. Donaldu Trumpovi zřejmě generálové rozmluvili pouštět se do něčeho většího a Rusům se zase brnklo předem,“ napsal na twitter bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a dodal: „Viděli jsme divadelní demonstraci síly bez valného smyslu a dlouhodobějšího plánu. Chudáci obyčejní Syřané!“

    Předseda ČSSD Jan Hamáček Předseda ČSSD Jan Hamáček | Blesk:TONDA TRAN

  • 16.Filip: Útok může mít katastrofický dopad

    Útok na Sýrii odsoudil předseda komunistů Vojtěch Filip. „Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ sdělil. „Než spustit válku, která zničí i důkazy o případných chemických zbraních v Sýrii, je odpovédnější, aby mocnosti sedly zpátky k jednacím stolům,“ napsal na Twitteru KSČM její místopředseda Jiří Dolejš.

    Předseda KSČM Vojtěch Filip Předseda KSČM Vojtěch Filip | Blesk:Karel Kopáč

  • 17.Okamura: Podporujete islamisty, ohrožujete mír!

    Tomio Okamura, předseda SPD, na svém facebooku odmítnul oprávněnost útoků. „Jde o podporu islamistů a povede to k ohrožení míru v Evropě,“ uvedl a dodal: „USA a jeho spojenci se neumí vyrovnat s vítězstvím Syřanů a Rusů nad islamisty, což způsobilo posílení vlivu Ruska v regionu. Jakákoli agrese proti cizí zemi bez mandátu Rady bezpečnosti OSN musí být nepřijatelná.“

    Tomio Okamura Tomio Okamura | ČTK

  • 18.Ovčáček: Válku jste chtěli, běžte do první linie!

    Kriticky se vyjádřil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ uvedl. Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. „Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal. Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

    Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček | Profimedia.cz

terezkaterka33333 ( 17. dubna 2018 12:27 )

Tá americká Trumpeta by mal ísť za tou svojou pornohvezdou. Na nej by sa mal sexuálne vybúriť a nestarať sa do iných suverénnych štátov.

cid2000 ( 16. dubna 2018 16:31 )

Škoda,že Stropnický neřekne,kolik těch raket by byla schopna sestřelit naše udatná armáda,naše PVO!!Možná nemáme skladem ani těch 100 raket na obranu naši země?Škoda,že se nikdo nezeptá z novinářů na stav naši PVO ani teplomet Moravec!

cary ( 15. dubna 2018 20:13 )

Kdyby nebylo Ameriky tak se u nas v cesku uz davno zase mluvi rusky... a jak znam cechy tak by jim to nebylo ani divné...

karelxx ( 15. dubna 2018 19:19 )

Připadáte mijako duševní nedochůdče.

hejhej ( 15. dubna 2018 14:46 )

Typické pro naše vlastizrádné politky. 40 let jsme lezli do řiti Moskvě, nyní lezeme do řiti USA a EU. USA neustále vyvolává konflikty, se.re se do cizích zemí a my nakonec budeme na jejich zákeřnou politiku doplácet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa