Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rusové mají na Trumpa „kompro“: Okukoval močící prostitutky, tvrdí exředitel FBI

Autor: ČTK, mah - 
16. dubna 2018
06:37

Americký prezident Donald Trump může mít problém. Podle bývalého ředitele amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho je možné, že na něj Rusové mají kompromitující materiál. Comey to řekl v pondělním rozhovoru pro televizi ABC. Kromě toho uvedl, že některé kroky Trumpa podle něj nesou „jisté známky maření spravedlnosti“. Kritizoval i Trumpovo morální ustrojení, které je podle něj nedostatečné pro výkon prezidentské funkce, jelikož „pravda pro něj nepředstavuje velkou hodnotu“. Donald Trump už několik hodin před odvysíláním rozhovoru Comeyho napadl na Twitteru.

Současný prezident USA podle Comeyho „nezměrně poškozuje“ instituční a kulturní normy. Bývalý šéf FBI se obává, že Trumpova návštěva Moskvy v roce 2013, kde údajně v hotelu přihlížel tomu, jak na sebe močí prostitutky, by mohla sloužit Rusům jako potenciální materiál k vydírání. „Je to možné, ale s jistotou to nevím,“ odpověděl Comey na otázku, zda Rusové kompromitují materiály skutečně mají.

„Člověk..., který o ženách mluví jako o kusu masa a stejně tak se k nim chová, jenž soustavně lže o méně i více důležitých věcech a po Američanech chce, aby mu to věřili, není z morálního hlediska vhodnou osobou na výkon úřadu prezidenta Spojených států,“ uvedl Comey.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostní poradce Bílého domu Michaela Flinna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl.

Comey: Trump se pokusil mařit spravedlnost

Podle zprávy tajných služeb zveřejněné loni v lednu se Flynn scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Kontakty začaly ještě před listopadovými volbami a pokračovaly během předávání moci Trumpovi. Flynn nakonec v únoru 2017 odstoupil.

Podle Comeyho je možné, že se Trump pokusil bránit výkonu spravedlnosti, když loni v únoru nechal vyklidit Oválnou pracovnu Bílého domu a posléze v ní Comeyho přesvědčoval, aby od vyšetřování Flynna upustil.

V úterý vyjde kniha A Higher Loyalty (Vyšší věrnost), v níž bývalý ředitel FBI Trumpa přirovnává k mafiánskému bossovi, pro něhož je jím vedená organizace a věrnost k jeho osobě nade vše. „Boss s absolutní kontrolou. Přísahy věrnosti. Vidění světa jako (souboje) nás proti nim. Lhaní o čemkoli, důležitém i méně důležitém, ve jménu jakéhosi principu loajality, který povyšuje organizaci nad morálnost a nad pravdu,“ popsal v knize svůj dojem z hlavy státu.

Trump: Sotva jsem ho znal

„Sotva jsem toho chlapa znal. Jen další z mnoho lží,“ komentoval Trump v neděli na Twitteru Comeyho tvrzení, že si po něm prezident žádal loajalitu.

„Slizoun James Comey, co vždycky skončí špatně a bez práce (není chytrý!), se do dějin zapíše jako dosud nejhorší ředitel FBI!“ napsal dále na Twitteru americký prezident.

Comey by podle něj měl skončit ve vězení. „Jak to, že zveřejnil tajné informace (vězení). Proč lhal Kongresu (vězení),“ napsal na Twitteru o Comeym.

illyria ( 16. dubna 2018 09:41 )

"Kritizoval i Trumpovo morální ustrojení, které je podle něj nedostatečné pro výkon prezidentské funkce" Nedostatečné? exředitel asi nepochopil jak funguje demokracie v USA...

gladio ( 16. dubna 2018 08:37 )

komedie fašistické diktatury USA a NATO skončila , válečnýmn zločinem ,útokem na Sýrii po západem zinscenovaném chemickém útoku , a skripalovi po otravě plynem BZ ze skladů NATO zázračně ožili další svinstvo nevyšlo USA a NATO jsou čisté zlo ,fašistické diktatury vrahů ,teroristů DŮKAZ, ŽE BYL CHEMICKÝ ÚTOK FALEŠNÁ VLAJKA NÁČELNÍK RUSKÉHO GENERÁLNÍHO ŠTÁBU DEN PŘEDEM VAROVAL SVĚT 12. 4. 2018 http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12670-dukaz-inscenace-chemicky-utok Macronovým superdůkazem o chemickém útoku v Dúmě bylo video kolující na internetu https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/469242-macronovym-superdukazem-o-chemickem-utoku -v-dume-bylo-video-kolujici-na-internetu.html RUSKO MÁ „NEZVRATNÉ DŮKAZY i svědky “, ŽE CHEMICKÝ ÚTOK V SÝRII ZINSCENOVALA BRITÁNIE http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12696-rusko-dukazy-chemicky-utok-britanie Syrská armáda našla ve Východní Ghútě chemickou laboratoř a chlór Syrská armáda nalezla v oblasti Východní Ghúty, kterou plně dobyla, když tento týden ovládla město Dúmá, laboratoř na výrobu chemických látek a dílnu pro výrobu munice. Uvedla den před sobotním náletem na Sýrii syrská agentura SANA https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/469175-syrska-armada-nasla-ve-vychod ni-ghute-chemickou-laborator-a-chlor.html Máme důkazy Rusko oficiálně obvinilo Londýn v provokaci proti Sýrii 13. 4. 2018, http://www.novarepublika.cz/2018/04/mame-dukazy-rusko-oficialne-obvinilo.html Ruský velvyslanec velmi tvrdě prohlásil, že to byly právě USA, které zásobovaly, financovaly a do Sýrie nasadily teroristy, kteří měli svrhnout legitimní syrskou vládu.http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12649-usa-financovani-terorismus-syrie-osn

Zobrazit celou diskusi