Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Británie se obává Putinova hněvu. Připravuje se na odvetu za bombardování Sýrie

Autor: Darina Jíchová - 
16. dubna 2018
11:40

Velká Británie se připravuje na možnou odplatu za raketový úder v Sýrii, který byl reakcí na chemický útok v Dúmě. Nejvíce se bojí ruského kybernetického útoku. Zpravodajské služby se domnívají, že kremelští hackeři by se zaměřili především na nezbytné složky jako dopravní systém nebo dodávky vody. Další hrozbou je podle nich, že by Rusové mohli zveřejnit kompromitující materiál o poslancích nebo dalších veřejných činitelích, napsal deník DailyMail.

Ministerstvo obrany a tajné služby se domnívají, že ruský protiúder za akci v Sýrii přijde rychle a na frontě, kde jej očekávají nejméně. Nejvíce se bojí kyberútoku. Hrozbu včera potvrdil také ministr zahraničí Boris Johnson, který dodal, že „Británie podnikla všechna bezpečnostní opatření“. Premiérka Theresa Mayová vzkázala, že bombardování syrských skladů chemických zbraní bylo v „mezinárodním zájmu“.

Cíle kyberútoku

Pravděpodobnými cíli ruského útoku jsou dopravní systémy, zásoby vody a plynu, banky, nemocnice a řízení letového provozu. Zpravodajské služby se rovněž obávají toho, že by Kreml mohl zveřejnit kompromitující materiál týkající se nejvyšších vládních představitelů. Pentagon uvedl, že zaznamenali 2000 % nárůst počtu ruských trollů šířících kremelskou propagandu.

Mayová se nechala slyšet, že sobotní zásah proti syrskému prezidentovi Bašáru Assadovi byl správný a legální. Premiérka ale čelí kritice, zejména ze strany vůdce opozice Jeremyho Corbyna. Ten řekl, že útok nemá zákonný základ. Vadí mu i to, že vláda o útoku rozhodla bez souhlasu parlamentu.

Hon na ponorku

O britské obavě z protiútoku svědčí i to, že na své základně na Kypru nechali dvě připravené stíhačky pro případ, že by Rusové udeřili. 

Johnson se domnívá, že Rusové zůstávají poměrně v klidu, protože je jejich agenti o chystaném útoku a jeho cílech informovali předem. Promluvil o pravděpodobnosti toho, že Assadova armáda zvládla přemístit chemický arzenál z původních skladů na jiné místo. Prezident Vladimir Putin vzkázal, že další vojenská akce jen povede k „chaosu a zhoršení mezinárodních vztahů“.

Spojenci jsou s úderem spokojeni

Donald Trump považuje spojeneckou misi za úspěšnou akci, která splnila svůj účel, oznámil také, že USA jsou připraveny na Rusko uvalit další sankce. Mayová si rovněž stojí za svým rozhodnutím připojit se k zásahu. „Řeknu to zcela jasně, úder byl jak v mezinárodním zájmu, tak čistě v zájmu Londýna, chemické zbraně musíme dostat z ulic a z rukou tyranů,“ popsala.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Rusko hned v sobotu varovalo, že nálet na Sýrii bude mít následky. „Udělali jsme všechna bezpečnostní opatření, ale musíme být velmi opatrní,“ uvedl mluvčí britského Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Vojenští experti se shodli na tom, že Rusko zřejmě podnikne kybernetický útok.

Jak připomněl Ciaran Martin, šéf Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, Rusové už několikrát napadli britskou infrastrukturu. „Útoky na naši infrastrukturu jsou velmi časté, nejsme si jistí, jaký je jejich účel,“ dodal Martin.

Trump je podle Rusů druhý Hitler

„Naše nejhorší obavy se naplnily, naše varování nebyla vyslyšena. Všem musí být jasné, že takový útok nemůže zůstat bez odezvy. Rusko je ohroženo,“ prohlásil ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov pár hodin po úderu v Sýrii. Putin veřejně letecký útok odsoudil a obvinil Američany, že celý „chemický útok v Dúmě nahráli, aby měli důvod zaútočit“.

Jeden z ruských politiků, Alexandr Šerin, šel tak daleko a přirovnal Trumpa k Adolfu Hitlerovi. „Můžeme mu říkat Hiltler číslo 2, stejně jako on si vybral noc, aby zaútočil.

 

terezkaterka33333 ( 20. dubna 2018 21:26 )

Ten americký debil a zločinec kedy zničí americké chemické a biologické zbrane. Tej Mayovej by chcelo streliť raketu do rozkroku, vrahyne hnusnej.

iFender ( 17. dubna 2018 15:46 )

Nikdy bych do multi kulti Londyna nejel.Je odstrasujici pripad pseudodemokracie.Byt anglican tak zbyva uz je snad New Zealand.Australie ?Uz to neni jake to byvalo.Zaplat panbuh,ze to u nas neni tak zle,mame tady zasa jine vyzirky a budizknicemu.

Mimakas ( 17. dubna 2018 13:52 )

Všetci sú jebnutý... Kvôli debilom vždy trpia nevinní ľudia a to len preto že Putinovi, tej starej vykopávke a trumpovi jebe.. nech idú všetci do *** tam skadiaľ vyšli

gabreta ( 16. dubna 2018 22:18 )

To ti klidně podepíšu!!

cIesk ( 16. dubna 2018 17:21 )

H..O.V.NO TY RUDÝ PŘIBLBLO.

Zobrazit celou diskusi