Geocaching je v posledních letech populární aktivitou napříč generacemi - tzv. „kešky“, po kterých dobrodruhové pátrají, se umísťují nejen v přírodě, ale také ve městech. Platí přitom, že čím lepší skrýš, tím větší zábava. Několik z nich skončilo i v pražské zoo, ta se ale k trendu posledních let staví spíš negativně - zejména kvůli riziku, které je s ním v prostorech zahrady plné nejrůznějších zvířat spojené.

„Při hledání dochází k pohybu osob mimo návštěvnické prostory, což je nejen v rozporu s návštěvním řádem, ale především je to vysoce rizikové,“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Zaznamenali jsme např. hledání kešky mimo návštěvnický prostor v těsné blízkosti plotu, za nímž byli vlci. Mohlo dojít k vážnému zranění,“ ilustruje na nedávném případu, jaké nebezpečí by hledačům mohlo hrozit.

Připomněl přitom, že hráči, kteří kešky v areálu zoo zřídili, by se na pražskou zoo měli obracet a umístění schránek s ní konzultovat. „Teprve za tohoto předpokladu a za předpokladu, že problematicky umístěné kešky budou odstraněny, by bylo možné uvažovat o podpoře geocachingu v areálu Zoo Praha,“ dodal. 

„Zákaz kešek by zoo uškodil“

Česká asociace geocachingu (ČAGeo) postoj zoo chápe. „Jestliže vedení zoo s umístěním geocachingové schránky (kešky) nesouhlasí, hráči jsou povinni to respektovat,“ sdělil Blesk.cz za ČAGeo Martin Šimek. Zdůraznil však, že plošný zákaz geocachingu by byl ke škodě hráčům i samotné zoo - podle něj totiž přivádí nové návštěvníky.

Místo zákazu by proto asociace upřednostnila kompromis tak, aby hledání v areálu mohlo i nadále pokračovat, avšak bez rizika zranění a ku spokojenosti všech zúčastněných stran. „Vyjádření chápeme jako výzvu autorům stávajících a případných nově zamýšlených kešek k tomu, aby své plány konzultovali s vedením zoo a společně našli řešení, které bude vyhovovat potřebám obou stran. Tento postup plně schvalujeme a podporujeme,“ dodal na závěr Šimek.