Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týden znásilňovali osmiletou muslimku, pak ji ubili kamenem. Kvůli jejímu náboženství

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. dubna 2018
14:00

Tisíce lidí po celé Indii protestovaly proti postupu při řešení ostře sledovaných případů sexuálního násilí na mladých dívkách. Šlo o jednu z největších demonstrací od roku 2012, kdy Indové vyšli do ulic kvůli znásilněné a zavražděné vysokoškolačce. Nyní je pobouřilo počínání policie a vlády v obdobných případech sexuálního napadení, konkrétně pak vyšetřování vraždy a znásilnění osmileté muslimky, napsala stanice CNN.

Osm mužů obviněných v případu znásilňování a vraždy malé muslimky z kočovného kmene v indickém městě Kathua poprvé stanulo před soudem. Případ vyvolal minulý týden rozhořčení veřejnosti, když policie zveřejnila detaily činu a závěry vyšetřování, podle nichž byl čin součástí snahy hinduistických pachatelů muslimské obyvatele zastrašit a vyhnat z oblasti na severu Indie.

Brutální vražda a znásilnění

Společně s pachateli brutálního činu stanula před soudem i čtveřice policistů a správce hinduistického chrámu, informovala agentura AFP. Právě tam muži holčičku údajně na začátku roku týden věznili poté, co ji zajali v lese a omámili drogami. Podle vyšetřovatelů dívku jménem Asifa opakovaně znásilňovali a nakonec ji škrtili a ubili kamenem.

Policisté jsou obviněni z maření vyšetřování po přijetí úplatku a z toho, že stejně jako správce chrámu kryli pachatele. V souvislosti se znásilněním a vraždou je vyslýchán také jeden z poslanců vládnoucí hinduistické nacionalistické Indické lidové strany (BJP) premiéra Naréndry Módího. Obhájce dotyčného uvedl, že jeho mandant jakoukoli účast při činu popírá.

Policejní dokumenty uvádějí, že týrání dívky bylo součástí snahy vyhnat kočovné muslimy z okresu Kathua v regionu Džammú, který je převážně hinduistickou částí jediného indického státu s muslimskou většinou Džammú a Kašmír. Údajní pachatelé patří ke komunitě, která se s kočovníky přela o půdu, a jejich případ podle agentury AFP dokládá atmosféru napětí mezi komunitami v Indii vedené hinduistickými nacionalisty od nástupu premiéra Módího v roce 2014.

Premiér terčem kritiky

Módí je pod palbou kritiky, rodičům zavražděných a znásilněných dívek slíbil spravedlnost, ale zatím ji nezajistil. „Řekl jste, že našim dcerám zajistíte spravedlnost, ale kdy? Po volbách?“ ptají se lidé na sociálních sítích, v příspěvcích narážejí na to, že Módí chce v příštím roce usilovat o znovuzvolení.

Podezřelí před soudem vinu odmítli a dožadovali se testu pomocí detektoru lži. Pokračování procesu bylo následně odloženo na 28. dubna. Indická justice se mezitím bude zabývat žádostí právničky zastupující rodinu oběti, aby se soud z bezpečnostních důvodů nekonal ve městě Kathua. Právnička uvedla, že jí bylo před začátkem procesu vyhrožováno znásilněním a smrtí za to, že případ přijala.

Sexuální násilí v Indii

Kvůli tomuto i dalším případům sexuálního násilí se o víkendu konaly demonstrace po celé Indii. Podle oficiálních údajů bylo v zemi v roce 2016 nahlášeno 40 000 znásilnění, což je o 60 procent více než o čtyři roky dříve. AFP nicméně uvádí, že toto číslo považují pozorovatelé pouze za špičku ledovce, neboť sexuální násilí v Indii halí silná kultura mlčení. Aktivisté také upozorňují na mnohdy nedostatečné vyšetření těchto činů, a to i v důsledku politických konexí obviněných.