Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Newyorské metro zasáhla potopa. Lidé zírali z vagónů na proudy vody

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
18. dubna 2018
15:07

Jaké problémy může infrastruktuře způsobit vydatný déšť, pocítil naplno tento týden americký New York. Po intenzivních srážkách a sněhu na severu města se ulice naplnily vodou, která stekla do některých stanic metra. Ty se okamžitě proměnily ve vodní parky – ze stropů začaly padat intenzivní proudy vody, které nenechaly suchého ani jednoho cestujícího. Několika lidem se pohromu podařilo zaznamenat.

„Jak se občas u silných bouřek stává, voda se z ulic dostala do několika stanic. Na místa, kde je to třeba, posíláme týmy nouzových údržbářů,“ vysvětlovalo situaci metro města New York na Twitteru.

Jak je ale vidět na pořízených záznamech, záplava byla tak intenzivní, že nasazení údržbáři neměli šanci stav zvrátit. Některé stanice ve čtvrtích jako Hamilton Heights rovnou zavřely, jiné, jako na Manhattanu, zůstaly otevřené, ale vkročit do nich vyžadovalo velké sebezapření a smíření se s tím, že na člověku nezůstane ani centimetr suchý.

Extrémní podmínky nezvládá 

New York má s prosakováním vody do metra dlouhodobě problém. Když v roce 2012 řádil ve městě hurikán Sandy, zaplaveny byly i nejhlouběji položené stanice v Brooklynu a Queens.

Například do stanice South Ferry na jihu Manhattanu tehdy nateklo tolik vody a způsobila takové škody, že zůstala zavřená další čtyři roky. Opravy a protipovodňové opatření jen na této stanici vyšly na 258 milionů dolarů. Šlo přitom o jednu z nejnovějších zastávek na trase, která otevřela teprve v roce 2009.

Newyorské metro také řeší problémy se špatně fungující klimatizací a vzduchotechnikou. Když loni panovaly extrémně vysoké teploty a sucho, soupravy byly pravidelně porouchané a na stanicích hořely koše.

I proto newyorský guvernér Andrew Cuomo tento týden slíbil, že bude do systému metra ve městě investovat. V plánu je 18měsícíční uzavření jedné z hlavních linek (trasy L) kvůli opravám a protipovodňovým opatřením.

Zobrazit celou diskusi