Necelý měsíc před koncem druhé světové války zažívali Plzeňané krušné chvíle. Jejich město se stalo třikrát cílem spojeneckých bombardérů. V noci na ně házeli bomby Angličané, přes den je zabíjeli pumy Američanů.

Noc z 16. na 17.dubna: Nejničivější nálet

Nejničivější nálet podnikli Britové v noci z 16. na 17. dubna 1945. Cílem bylo plzeňské nádraží. Přiletělo 238 bombardérů RAF a svrhlo na nádraží a obytné čtvrti v Doubravce 891 tun trhavých a čtyři tuny zápalných bomb. Zahynulo 500 německých vojáků a 124 Plzeňanů, hlavně v dělnické čtvrti Cikánka. Jedna z pětisetlibrových bomb zasáhla jeden z krytů a způsobila masakr. Prameny hovoří o tom, že obětí bylo nejméně 70.

18. dubna: Nádraží netrefili

Den po ničivém náletu Angličanů, tedy 18. dubna, bombardovali Plzeň Američané. Cílem čtyřiceti letounů B17 bylo nádraží ve čtvrti Koterov. Jenže palba z německých protiletadlových děl byla tak silná, že »létající pevnosti“«odhodily náklad pum ještě před cílem a bomby zasáhly čtvrti Slovany a Petrorad. Zahynulo 79 lidí a 24 jich bylo zraněno. Bomby zničily také 49 domů.

25. dubna 1945: Britské varování

Pět set amerických bombardérů B17 přezdívaných »létající pevnosti“ zničilo ze 70 procent Škodových závodů. Na továrnu svrhly 970 tříštivých a 16 tisíc zápalných pum. Varování před náletem odvysílalo britské rádio BBC. Zahynulo tak jen 67 lidí, většinou v dělnických čtvrtích Karlov a Skvrňany, a dalších 66 bylo zraněných. Bomby zničily 355 domů a 229 jich těžce poškodily. Kvůli varování britského rádia BBC utrpěli Američané při náletu těžké ztráty. Z 500 bombardérů palba poškodila 180 letadel. Jedenáct B17 bylo sestřeleno a o život přišlo 21 pilotů.

Jaroslav Mašek (90): Každá bomba byla blíž a blíž…

Jaroslavovi bylo v dubnu 1945 17 let a s mámou bydlel v činžáku 50 metrů od železniční trati nedaleko hlavního nádraží. „Už jsem spal, když se rozezněly sirény. My a ještě dalších asi 40 lidí z domu jsme utekli sklepa. Slyšel jsem šílený rachot, jak začala pálit protiletadlová děla. Děti a ženy křičely hrůzou,“ vzpomínal Mašek.

To nejhorší ale přišlo vzápětí. „Ozvalo se svištění padajících bomb a vzápětí výbuchy. Rány se přibližovaly. Každá další byla blíž a blíž. Čekal jsem, kdy spadne sem a roztrhá nás,“ řekl Mašek. To se jen zázrakem nestalo. „Bomba dopadla těsně vedle nás a pak bylo ticho. Vylezl jsem ven, na ulici ležel vagón z úzkokolejky, která vedla za domem. Poslední puma tam spadla a tlaková vlna vagón přehodila přes náš pětipatrový činžák,“ uvedl.

Nejsilnějším dojmem z hrůzného náletu bylo pro Maška setkání se smrtí mladé dívky. „Na nosítkách byla vynášena ze zničeného domu. Zpod deky, kterou byla přikrytá, jí vyklouzla ruka. Ta se houpala sem tam, sem tam… Uvědomil jsem si, že je asi stejně stará jako já a místo ní jsem tam mohl ležet já,“ svěřil se Mašek.

Zdeněk Mraček (88): Poslech tátu a přežil!

Americká bomba mohla před 73 lety připravit Plzeň o jejího prvního polistopadového primátora. Puma shozená z letadla B17 těsně minula úkryt Zdeňka Mračka (88). Život mu zachránilo to, že tehdy poslechl svého tátu. 

Den po náletu na Škodovku šel Mraček se svými rodiči Tylovou ulicí. Chtěli se podívat, jak bombardování přečkal jejich dům. „Začaly houkat sirény. Nad hlavou nám přelétávaly tři americké bombardéry. Děla spustila palbu a rodiče mě odtáhli do sklepa jednoho z domů,“ vzpomíná Mraček.

Ve sklepě bylo okno vedoucí do dvora. Bylo na úrovni země. „Stál jsem u něj a díval se ven. Tatínek mi řekl, ať jdu okamžitě stranou. Často jsem hned neposlech, ale teď ano. A to mi zachránilo život. Udělal jsem dva kroky ke zdi a v tu chvíli dopadla dva metry od okna bomba. Dovnitř vletěla obrovská tlaková vlna a spousta sazí, písku a popela. Lidé křičeli hrůzou. Všichni jsme ale přežili,“ dodal Mraček.

VIDEO: Slavnosti svobody v Plzni. Tábor 16. obrněné divize U. S. Army v parku za nákupním centrem Plaza.

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ.

KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘES SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově
Autor: Blesk

Fotogalerie
17 fotografií