Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump dělal ramena a hrozil Putinovi za Sýrii. Další sankce ale nakonec nebudou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. dubna 2018
15:45

Americký prezident Donald Trump se na tiskové konferenci vychloubal tím, že „nikdo na Rusy nevyvíjí takový tlak jako on“. Promluvil i o dalších sankcích, které by mohl uvalit na Rusko. „K tomu přistoupíme, až si to zase zaslouží,“ uvedl vyhýbavě. Oficiálně jsou tedy nové sankce vůči Rusku odvolané, napsal deník Daily Mail.

Administrativa amerického prezidenta dopisem sdělila ruskému velvyslanectví ve Spojených státech, že Washington se v dohledné době nechystá uvalit na Rusko žádné další sankce. S odvoláním na zdroje z ruského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura TASS. V neděli přitom americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová oznámila, že USA vůči Rusku kvůli jeho pokračující podpoře režimu syrského prezidenta Bašára Asada zavedou nové sankce.

Nejasnosti ohledně sankcí

„Mohu potvrdit, že USA vyrozuměly ruskou ambasádu, že prozatím žádné nové sankce nebudou,“ citoval TASS svůj zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Haleyová krátce po víkendovém úderu USA, Británie a Francie na Sýrii kvůli údajnému chemickému útoku v Dúmě sdělila, že sankce Spojené státy oznámí zřejmě v pondělí a že budou přímo namířeny vůči firmám, které mají obchodní vazby na Asada a jeho chemický program.

V pondělí ale americké ministerstvo financí, které má sankce na starosti, žádné odvetné opatření neohlásilo. Poradce Bílého domu Larry Kudlow následně řekl, že sankce se zatím nepřipravují, ačkoli o budoucích možnostech administrativa již nyní přemýšlí. Dodal, že Haleyovou mohla příprava zmást, a proto v neděli další kroky oznámila.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová | ČTK

Chyba velvyslankyně

„S veškerým respektem bych ráda řekla, že jsem rozhodně nebyla zmatená,“ vzkázala Haleyová Kudlowovi. Ten se následně velvyslankyni omluvil. „Byla to chyba, nechtěl jsem ji urazit,“ nechal se slyšet. „O nových opatřeních se jednalo a ona včas nedostala přesné informace, to se stává,“ vysvětlil Kudlow. Podle jednoho ze zdrojů však Haleyová jednala bez jakýkoli podkladů.

Trump se k sankcím nevyjádřil

„Cokoliv udělám, médiím se to vždycky zdá málo,“ prohlásil prezident. Novináři od něj požadovali vysvětlení, zda nové ekonomické sankce na Rusko uvalí, nebo ne. Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová jim následně oznámila, že o protiruské akci se jednalo, nic však nebylo finální. „Zvažuje se několik možností,“ řekla vyhýbavě. Odborníci sdělili tisku, že je nepravděpodobné, že se Trump přikloní na stranu dalších ekonomických opatření.

Vojáci v Sýrii

„Postoj prezidenta Trumpa na přítomnost našich jednotek v Sýrii je neměnný, chceme je přivést domů, a to co nejdřív,“ Sandersová ve svém dalším komentáři „setřela“ slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se chlubil tím, že Trumpa přemluvil, aby vojáky na dobu neurčitou nechal v Sýrii.

„Nejsme omezeni časově, ale do půl roku bychom je rádi stáhli,“ v závěru zopakovala Trumpova slova o tom, že Rusko se samo musí rozhodnout, jak bude postupovat v nastalé situaci a podle toho se prý USA zachová. Prezident na konferenci vystoupil je letmo, věnuje se právě návštěvě japonského premiéra Šinza Abeho.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim.  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

 

gabreta ( 19. dubna 2018 16:40 )

Na co si ten blbej Trumpeta pořád hraje? Z jeho sankcí má Rusák akorát perdel! Horší bude, až sankce nasadí Rusák proti nim a EU! Jen se Rusáci zmínili o titanu a Boing by hnedle lehnul! Až přijdou na řadu dovážené raketové motory, tak jim do vesmíru nepomůže ani Von Braun!!

cocumysvole ( 19. dubna 2018 16:33 )

Sankce by byly na to je ten vandrák blbej dost, ale vláda mu to nedovolí protože si to nemůžou finančně dovolit. Už aby s ním pořádně zametli a sesadili ho. Tupouna. Bůh žehnej Americe.

Zobrazit celou diskusi