Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Knihovnici Hanku (†28) ubodal schizofrenik: Rodina vzdala boj o odškodné

Autor: ČTK ljš - 
19. dubna 2018
17:59

Chtěli dosáhnout toho, aby se hrůzy, které museli prožít, už nikdy neopakovaly. Svůj boj ale nakonec vzdali. Rodina osmadvacetileté knihovnice Hanky, kterou v roce 2015 v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku napadl a ubodal psychicky nemocný Vladislav A., stáhla civilní žalobu proti útočníkovi. Nepožaduje už ani odškodnění po Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, kde byl vrah hospitalizován a odkud ho lékaři pár měsíců před útokem propustili.

Žalobu podával před rokem k soudu advokát rodiny Jaroslav Svejkovský. „I přes nesmírně obtížnou situaci, ve které se rodina nacházela, pozůstalí po vraždě vyvinuli veškeré možné úsilí k tomu, aby zjistili příčinu tragické události. Snahou rodiny bylo zabránit, aby se podobná situace opakovala v budoucnu. K tomu pozůstalí využili všechny jim dostupné právní nástroje včetně žaloby,“ uvedl pro server iDnes.cz. Rodina chtěla podle něj žalobou zejména objasnit, jak a proč byl muž propuštěn z nemocnice a zda to nevedlo k následnému útoku.

Postupem nemocnice a jejích lékařů se zabývalo ministerstvo zdravotnictví, krajský úřad a Česká lékařská komora (ČLK). „Během rozhodování se ukázalo, že v systému při propouštění takto nebezpečných pacientů jsou velmi výrazné nedostatky, které mohou vést k podobným fatálním následkům. Žádná z institucí neshledala, že by postup nemocnice, ač sporný, byl v přímém rozporu se zákonnou úpravou,“ doplnil Svejkovský.

Čestná rada ČLK nedávno potvrdila předchozí verdikt revizní komise okresního shromáždění ČLK o tom, že nebude zahájeno disciplinární řízení s lékařem, jenž útočníka z nemocnice propustil. Pro rodinu by tak bylo téměř nemožné u soudu prokázat, že propuštění z nemocnice vedlo k vraždě.

Třicetiletého psychicky nemocného Vladislava A. poslal v roce 2016 soud v Plzni do zabezpečovací detence, což je psychiatrické zařízení uvnitř věznice. Verdikt pak pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Podle znalců muž trpí paranoidní schizofrenií. Vzhledem ke své nemoci byl v době činu duševně nepříčetný a nebyl podle odborníků schopen rozpoznat nebezpečnost jednání. Státní zástupce proto zastavil trestní stíhání a navrhl umístění do detence.

se476 ( 19. dubna 2018 20:49 )

Pořád se to opakuje. Stačí vzpomenout na vražedkyni že Smíchova. Pro psychiatry byla také zdravá a v den propuštění z Bohnic ubodala jinou ženu.

Natalka1 ( 19. dubna 2018 18:51 )

Nikdy nemocnice nepřizná chybu, také soudnictví v ČR je k pláči. Jen kdyby se to stalo někomu z nich. Chudák mladá holka. Je mi z toho dost smutno.

mim33 ( 19. dubna 2018 18:10 )

Doktoři propouštějí velmi nebezpečné lidi z psychiatrie běžně, žádnou odpovědnost ale nenesou. Systém není nastaven pro slušné lidi, ale proti nim a zákonodárci se soudy ho v tomto stavu udržují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání