Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovní špeky: Černochová šila do Piráta v džínách, Okamura zmateně vybízel k demisi

Autor: Jakub Veinlich - 
20. dubna 2018
11:15

„Špeky“ z Malé Strany pobavily v posledních dnech Česko. Například předseda SPD Tomio Okamura vybízel ministry v demisi k demisi – kvůli útokům v Sýrii k okamžité rezignaci ministryni obrany Karlu Šlechtovou a ministra zahraničí Martina Stropnického. Svůj výrok později Okamura na sociální síti v psaném textu poupravil. Poslankyně ODS Jana Černochová zase školila Piráta v „džínách“.

Ve Sněmovně je často i veselo. Otázkou ale je, zda některé výroky českých politiků nejsou spíš k pláči, než k úsměvům. V případě Tomia Okamury se totiž ukázalo, že nezná stav věcí. Poté, co vláda Andreje Babiše 24. ledna podala demisi, protože nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, vyzval Okamura v dubnu ministryni obrany Karlu Šlechtovou a ministra zahraničí Martina Stropnického, aby demisi podali znovu.

„Jak jsem již řekl hned po útoku na Sýrii, považuji útok USA, Francie a Velké Británie za porušení mezinárodního práva. Hnutí SPD odsuzuje v této věci stanovisko ministrů české vlády a premiéra České republiky Andreje Babiše. V této souvislosti vyzýváme ministra zahraničí Stropnického a ministryni obrany Šlechtovou k OKAMŽITÉ DEMISI. Jsou to sluhové cizích zájmů,“ Napsal Okamura v úterý na svůj facebookový účet, který doprovodil také videem.

Poté, co se stal terčem posměšků, svou formulaci v textu změnil. „…V této souvislosti vyzýváme ministra zahraničí Stropnického a ministryni obrany Šlechtovou k OKAMŽITÉ REZIGNACI. Jsou to sluhové cizích zájmů,“ visí dnes upravený text pod Okamurovým účtem – video ale zůstalo v nepozměněné verzi. Tedy se spojením – okamžité demisi.

Ministři, jejichž vláda podala demisi, ale z kabinetu odejít nemohou, a to do doby, než nastoupí vláda nová. Konec konců o tom mluvil už i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který serveru Aktuálně.cz řekl, že v příští vládě už nebude a že se chystá i složit mandát poslance.

„Do vlády v demisi nemůže být místo vás jmenován někdo jiný. Obávám se, že jsem nucen setrvat, protože platí systém, že úřad ministra musíte vykonávat, dokud místo vás nenastoupí někdo jiný. Je to logické. Je v základním zájmu země, aby měla stále funkční vládu. Bohužel to skutečně znamená, že se nemůžete ze dne na den sebrat a odejít,“ vysvětlil Pelikán později pro Českou pozici.

„Džínovky do Sněmovny nepatří“

Poslankyně Jana Černochová zvládá vedle práce poslankyně a starostky také roli módní kritičky. V jednacím sále si všimla módního nešvaru, který se občas mezi poslanci objeví. Tím je špatné odívání. Po aféře s maskáčovými „kapsáči“ při školení poslanců a jejich asistentů odhalila poslance pirátské strany Jana Pošváře, který seděl v lavici v jednacím sále v džínách. Svůj status na facebookovém účtu nazvala „Neúcta k instituci podle Piráta“.

„Ať se na mě nikdo nezlobí, ale džíny do lavice Poslanecké sněmovny opravdu nepatří! A fakt, že možná stojí víc než kalhoty od obleku, na tom nic nezmění,“ pustila se do Pošváře Černochová a svůj status doprovodila také poslancovou fotkou.

Poslankyně ODS Jana Černochová si všimla, že poslanec Jan Pošvář z pirátské strany sedí v Poslanecké sněmovně v džínách. Což se jí velmi dotklo jako neúcta k instituci Poslanecké sněmovny. Poslankyně ODS Jana Černochová si všimla, že poslanec Jan Pošvář z pirátské strany sedí v Poslanecké sněmovně v džínách. Což se jí velmi dotklo jako neúcta k instituci Poslanecké sněmovny. | Facebook/Jana Černochová

Poslankyně a předsedkyně Výboru pro obranu zmínila i aféru s maskáči, která se ovšem stala v době, kdy nebylo oficiální zasedání Sněmovny. Podivila se nad tím, že „džínovky“ ve Sněmovně nikomu nevadí.

„Sorry, ale považuji to za projev buranství a neúcty k instituci i k nám, co pravidla společenského chování v odívání dodržujeme,“ doplnila Černochová.

Stačí říct „něco“

O trochu vtipnější moment zažila Poslanecká sněmovna ve středu odpoledne, když se poslanci vrátili k projednávání komunistického návrhu zákona o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr. Řešili totiž, zda mohou pokračovat v obecné rozpravě, nebo jestli byla ukončená.

„Obecná rozprava byla ukončena. Mám tady v prezidiálce napsáno, že byla ukončena. Prosím, paní poslankyně, máte slovo,“ uvedl bod jednání řídící schůze Tomio Okamura a předával slovo poslankyni Janě Černochové.

„Děkuji. Pan předsedající to tak řekl, ale já jsem vystoupila ještě v průběhu schůze na mikrofon, že nebyla ukončena, protože jsem požadovala informaci o tom, co na tento návrh říká pan ministr zahraničních věcí, který tady nemohl být z objektivních důvodů, protože je indisponován, tak nemohl tady být, nebo alespoň, aby na to reagoval pan premiér. Případně, aby na to reagoval pan zpravodaj,“ pokračovala ve svém vystoupení Černochová.

Okamura ale trval na tom, že rozprava byla ukončena. Přišel ale s návrhem na řešení. „Já mám tady poznamenáno, že jsme ji ukončili, tak poprosím… Ale samozřejmě může vystoupit někdo z ministrů a opět ji otevřít, že,“ řekl k plénu místopředseda Sněmovny.

„Dámy a pánové, prosím o pochopení, ten zmatek jsem způsobil já,“ přiznal se k zavinění svízelné situace předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Situaci ale bylo potřeba nějak „rozseknout“, část poslanců se totiž k projednávanému bodu chtěla stůj co stůj vyjádřit. „Je to samozřejmě na ministrovi, zdali nám tedy otevře rozpravu. Já myslím, že je všeobecný konsenzus, ale jestli by tedy někdo mohl říct jedno slovo? (Projevy nesouhlasu vpravo.) Ale záleží to na vás. Já tady samozřejmě jsem jenom od toho, abych moderoval schůzi. Já nechci nikoho samozřejmě k tomu vybízet,“ mluvil k prořídlým vládním lavicím řídící schůze – místopředseda Sněmovny Okamura.

Najednou se zvedl vicepremiér a ministr životního prostředí Richrad Brabec a pronesl „kouzelnou“ větu, o které se bude mezi poslanci asi ještě hodně dlouho mluvit.

„Pěkné odpoledne,“ rozneslo se sálem od Brabce. A Sněmovnou zaburácel smích a potlesk. V rámci situace to ale stačilo…

„Děkuji, pane ministře, takže máme znovu otevřenu obecnou rozpravu a já se tedy táži, kdo je do ní přihlášen,“ pokračoval Okamura v řízení schůze, jako by se nic nestalo.

Vtipný Kalousek

Miroslav Kalousek ještě jednou. I on se svým výrokem zařadil mezi „perly“ české Poslanecké sněmovny. Poté, co přišel ve středu na tiskovou konferenci po zvolení Jiřího Maška do čela Komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, si chtěl sjednat klid v novinářském atriu Sněmovny.

Mylně se domníval, že ho přehlušuje zvuk z obrazovky, která novinářům zajišťuje přenos z jednacího sálu Sněmovny. „Dámy a pánové, dovolte jen stručné vyjádření, bohužel musím konstatovat, že…“ začal svou tiskovku Kalousek směrem k novinářům.

„Pardon, uberte mu někdo,“ požádal bývalý ministr, aby někdo ztlumil puštěnou obrazovku, na které mluvil jeden z poslanců – zvuk však měla vypnutý. Oním rušivým elementem byl ovšem novinář, který si za zády Kalouska vyřizoval telefonický hovor.

sekebo ( 23. dubna 2018 17:55 )

Okamura, to je odvárek Miroslava Sládka a Nejedlý, to je spolu s Mynářem a Ovčačíkem odstrašující příklad, kdo všechno se může dostat na Hrad.

marmat ( 20. dubna 2018 13:56 )

Tady dost píšou dětičky...takže mají i takové řečičky....když jsou zlé, vypadá TO jinak.

marmat ( 20. dubna 2018 13:54 )

NENÍ všem dnům konec...má velké sympatie Soukupa i trochu menší z Hradu.

marmat ( 20. dubna 2018 13:51 )

vypadlo důležité...NÁHODOU měli....Ale to asi myslel jiné...Rusko je dlouho j a s n é/profláklé

marmat ( 20. dubna 2018 13:49 )

Nemilé dítě kupte si, pusťe si nějaké porno....za pár let trošinku diskutujte.Díky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa