Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabiják psů, létající klíště i jedovatý pavouk: Co na vás čeká na mezích a loukách?

  • Autor: ula,ČTK - 
    20. 4. 2018
    06:01

    O víkendu nás čekají extrémně vysoké teploty a řada z nás jistě vyrazí do přírody. Spolu s námi tam ale vyráží i hmyz, který je nebezpečný nejen pro nás, ale i pro naše čtyřnohé miláčky. Všichni víme, že nás může bodnout včela, vosa, komár… Ale v Česku je daleko více bodavého hmyzu, než byste čekali, jak uvidíte v našem přehledu. V tomto období navíc trpí hlavně alergici, na které „útočí“ pyl.

  • 1.Piják lužní

    Není sice nebezpečný pro vás, ale pro vaše psy ano. Pijáci jsou rizikoví kvůli přenosu infekčních nemocí, zejména psí babeziózy. Nakažené klíště při sání přenáší do zvířete mikroskopického parazita, který napadá jeho červené krvinky. Nemoc se u psa projevuje slabostí, zvracením, horečkou a dalšími příznaky.

    Pijákům se daří na prosluněných trávnících, lučních porostech podél řek a na okrajích lesů. V lese nebo ve vysoké vegetaci obvykle nežije. Za jeho šíření může aktivní pohyb psů, kteří cestují s majiteli.

    Od klíštěte obecného se piják liší pestrým štítkem, který má obvykle hnědočervenou barvu s bílou kresbou. U samců kryje štítek celé tělo, u samic jen přední část. Piják je větší než klíště, nasátá samička může mít až centimetr.

    O pomoc s mapováním výskytu pijáka lužního v Česku žádají veřejnost výzkumníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Data o rozšiřování lokalit, kde se klíště vyskytuje, sbírají prostřednictvím webu Najdipijaka.cz.

     

    Pokud majitel psa nenasadí léčbu, může ho piják zabít. Pokud majitel psa nenasadí léčbu, může ho piják zabít. | najdipijaka.cz

  • 2.Kloš jelení

    Říká se jim sice „létající klíšťata“, ale s klíšťaty nejsou ani příbuzní.

    Kloš jelení má široké ploché tělíčko a silné nohy s drápky na konci. Útočí především v lese. Když dosedne na kůži, ztratí křídla. Má rád osrstěné hostitele, proto kouše většinou zvířata. Lidem útočí často na hlavu či na ruce a nohy, kde mají chloupky. Lze jej jen těžko rozmáčknout. Zabít jde jen rozemnutím mezi prsty. Kousanec od něj oběť nejprve necítí, pak ale dlouho svědí.

    Boreliózu od něj nechytíte. Může však být přenašečem bartonelly a tularémie. Průběh bartonelly je většinou mírný, u lidí s porušenou imunitou však může vyvolat i zánět srdečního svalu. Při tularémii zase kousnutí zhnisá a vytvoří se bolestivý vřed.

    Kloš Kloš | Profimedia

  • 3.Klíště obecné

    Všichni jej známe a víme, jak nebezpečné může být. Člověka mohou napadnout a infikovat i nedospělá klíšťata, přičemž nenasátá larva je v průměru velká jen 0,8 milimetru a nymfa 1,2 milimetru.

    Nakazit se ale můžete nejen přisátým klíštětem. Stačí, když si dáte nepasterizované mléko nebo mléčný výrobek. „Epicentrem tohoto způsobu přenosu nákazy je Slovensko. Je znám případ, kdy stačil jeden kus nepasterizovaného ovčího sýra a nakazily se desítky lidí,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

    Infikovaná klíšťata se vyskytují v lesích, ale i v městských parcích či na zahrádkách rodinných domů, chat a chalup. Riziko setkání s infikovaným klíštětem tak hrozí při běžných aktivitách, jako je zahradničení, venčení psa, houbaření, při odpočinku v parku, ale i při sportech provozovaných venku či v přírodě.

     

    Klíště Klíště | Profimedia

  • 4.Zápřednice jedovatá

    Myslíte si, že u nás nejsou jedovatí pavouci? Omyl! Od 90. let se ale rychle šíří zápřednice jedovatá. Odborníci zatím její výskyt zdokumentovali hlavně na jižní Moravě, v Českém středohoří a v některých částech Polabí.

    Po kousnutí zápřednice mohou nastat až 48 hodin horečky, malátnost, dočasné ochrnutí místa kousnutí. Zdravého člověka kousnutí na životě neohrožuje, ale pozor musí dávat lidé se srdečními potížemi.

    Zápřednice není zdaleka jediným exemplářem jedovatého pavouka, který se u nás vyskytuje. Po kousnutí stepníkem moravským hrozí u zdravého člověka horečnatý stav doprovázený silným zrychlením tepu. Po dvou hodinách končí a přetrvává silná bolest hlavy.

    Dalším jedovatým pavoukem u nás je křižák pruhovaný, ale jeho kusadla jsou malá a takřka neschopná prokousnout lidskou kůži. Pokud by kůži prokousnul, pro člověka není životu nebezpečný.

    2041759:gallery:true:true

    2041758:gallery:true:true

    2041757:gallery:true:true

  • 5.Blecha obecná

    Nazývaná též blecha lidská byla ještě nedávno nejrozšířenějším parazitem. Při bodnutí vpouští blecha do rány trochu slin, které jsou příčinnou řady nemocí. Blecha byla v minulosti považována za důvod šíření morové epidemie. Dnes už se vážných nemocí od blech bát nemusíme, při pokousání nám pár dní zůstanou zarudlé a svědivé pupínky.

     

    Blecha Blecha | www.shutterstock.com a Merial

  • 6.Bzikavka dešťová

    Vy ji spíš znáte jako „hovado“. Jde o nejběžnější druh v Česku. Vyskytuje se hlavně u vody a poblíž mokřin a obtěžovat vás může od června do října. Létají za slunného počasí, a to velmi potichu. Proto je jejich bodnutí zákeřné.

     

    Bzikavka Bzikavka | Profimedia

  • 7.Čmelák zemní

    Na světě je 250 druhů čmeláků. Bodnou vás pouze tehdy, pokud ohrožujete jejich hnízdo, ovšem na rozdíl od včel vás mohou bodnout opakovaně. Bodnutí je ale srovnatelné se včelím a nebezpečné je pro silné alergiky.

     

    Čmelák Čmelák | Profimedia

  • 8.Komár pisklavý

    U nás je nejznámější tento druh a vyskytuje se v bažinatých oblastech a v lužních lesích, ale setkat se s ním můžete všude, kde je zdroj stojaté vody – tedy i v blízkosti louží nebo sudů na zahradě. Jak jste určitě pocítili, komáři vyhledávají kořist hlavně k večeru, kdy je nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu. Platí na ně ale repelenty.

     

    Nejčastěji do našich domovů zavítá komár pisklavý. Nejčastěji do našich domovů zavítá komár pisklavý. | scom, ara

  • 9.Muchnička zdobená

    Pokud vás štípne muchnička, bude to na rozdíl od štípnutí komára bolestivější. Pupínek vás bude víc svědit a bude vás obtěžovat i několik dní. S muchničkami se můžete setkat na horách u zdrojů čisté vody. Nepomůže vám repelent, jedině moskytiéra nebo útěk. Druhy tropických muchniček mohou přenášet velice závažné nemoci, u nás se jich bát nemusíme.

    Pozor, začíná období muchniček! Pozor, začíná období muchniček! | Profimedia.cz, archiv Blesku

  • 10.Ovád hovězí

    Sice má rád hospodářská zvířata, ale může se zaměřit i na vás. Jeho bodnutí je bolestivé a následkem je silné svědění, občas provázené otokem. Pokud je zaměřený na svou kořist, nedá jí jen tak pokoj, proto na něj mávání a odhánění neplatí. V tropických oblastech přenáší řadu nemocí.

    Ovád Ovád | Profimedia

  • 11.Sršeň obecná

    Je v Česku velmi obávaná, zřejmě proto, že je jedním z největších zástupců bodavého hmyzu. Jenže zdaleka není nebezpečná, její jed je 10× méně toxický než jed včely. Přesto ale její bodnutí bolí, ale nenapadnou vás, pokud se nevyskytnete poblíž jejich hnízda.

    Sršeň Sršeň | Malik David / Blesk

  • 12.Včela medonosná

    Její bodnutí je jedním z nejnebezpečnějších, kvůli jejímu toxickému včelímu jedu. Pro zdravého člověka je nebezpečné, pokud dostane přes 10 žihadel, smrtelných je 1000 a více bodnutí. Včely útočí, když cítí, že je ohroženo včelstvo.

    Video  Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 13.Vosa obecná

    Její bodnutí je 2× méně toxické než včelí bodnutí. Na rozdíl od včely ale může vosa bodnout i vícekrát, čím častěji útočí, tím je množství jedu menší a bodnutí méně bolestivé. Pro silné alergiky však může být bodnutí nebezpečné. Vosa se často vyskytuje u lidských příbytků, kde shání zbytky jídla.

    Vosa Vosa | Profimedia

  • 14.Olše a břízy

    Lidé, kteří mají alergie, nyní trpí. Pro pylovou alergii jsou typické pyly stromů – lísky, olše a hlavního alergenu břízy. Méně významný je topol, jasan, cypřiš, platan a jehličnany jako smrk, borovice a jedle, které kvetou pouze jednou za několik let. Březen a duben jsou pro pylové alergiky nejtěžšími měsíci. Za problémy si ale často mohou sami, protože příznaky začnou řešit až s prvním kýchnutím.

    Aktuální informace, jak to vypadá s pyly v ovzduší, najdete na portálu Pylové informační služby.

     

    Pyl Pyl | profimedia.cz

     

IngKecner ( 18. března 2019 17:32 )

Důežitějším je obsah psaného, jelikož tam se projevuje inteligence, nikoliv v překlepech. Hmyz je pro mě většinou dost ohavný, zvláště pod mikroskopem. A určitě je žádoucí nemít doma ýádné mouchy, které olézají neuklízené psí exkrementy a nedovřené popelnice.

hahapch ( 12. června 2018 16:36 )

europa nejseš namyšlená debilní úča? co stále do všech rejpe o pravidel českého jazyka? jsi cvok, běž si poučovat děcka do školy a nebo to vůbec měly by z tebe mindráky a ostatním dej pokoj! články jsou o informacích co se kde děje ne o překlepech i chybách, stejně se všichni učí už víc anglicky než česky tak si tvé rozumové napadání redaktorů strč do prd...

agfor ( 20. dubna 2018 12:19 )

Mám ještě jedno smrtelné nebezpečí pro psy - náš cikánský soused. Sežral už 4 štěňata.

naidka ( 20. dubna 2018 10:33 )

naidka ( 20. dubna 2018 10:30 )

Aha, tak obalit se moskytiérou a hurá ven mezi zabijáky.

Zobrazit celou diskusi