Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vadalu z Kuciakova článku nechal soud ve vazbě: Vydání do Itálie se přiblížilo

Autor: ČTK - 
20. dubna 2018
11:58

Italský podnikatel Antonino Vadala, který se na Slovensku dostal do pozornosti médií a veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka, zůstane ve vazbě. Krajský soud v Košicích na podnikatele uvalil vydávací vazbu v souvislosti se žádostí Itálie o jeho vydání ke stíhání pro podezření z drogových deliktů. Vadala byl od poloviny března v takzvané předběžné vazbě, jejíž trvání je ze zákona časově omezeno.

Vadala, jenž dlouhodobě žije na Slovensku, byl zatčen v březnu na základě evropského zatykače vydaného soudem v Benátkách. Zajištění italského podnikatele bylo součástí mezinárodního zásahu, při kterém bylo zadrženo dohromady 17 osob, kromě Vadaly všichni v Itálii.

Návrh na uvalení vydávací vazby na Vadalu spolu s originálem evropského zatykače a dalšími dokumenty podala slovenská prokuratura dříve v tomto měsíci. Po zmíněném rozhodnutí krajského soudu bude prokuratura pokračovat v řízení o vydání Vadaly ke stíhání do Itálie.

Zastřelený novinář Kuciak se při své investigativní práci věnoval kromě jiného rozkrývání aktivit italských podnikatelů na východním Slovensku a Vadalovým vazbám na spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica. Politická krize po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky vyústila na Slovensku ve Ficovu demisi. Tříčlenná koalice následně vytvořila novou vládu, ve které zůstala většina ministrů Ficova kabinetu.

Video  Razie u Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Kuciak (†27).  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

sachmat ( 20. dubna 2018 12:45 )

Jakmile se "podnikatel" Vadala dostane do své rodné domoviny, během měsíce bude na svobodě. Nedělejte si iluze, jestliže Itálie patří a řadí se mezi ráje kriminálních živlů..., nejspíše to bude mít svůj pádný důvod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání