Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

O státní vyznamenání pro Nagyovou „škemrají“ i v Senátu. Další žádost ale letí do koše

Autor: Jakub Veinlich - 
24. dubna 2018
05:07

V Poslanecké sněmovně i v Senátu se scházejí „občanské návrhy“ na udělení vyznamenání. V obou komorách řeší pořádný oříšek.  Na obě místa totiž dorazila žádost o vyznamenání bývalé ředitelky kabinetu a dnešní manželky někdejšího premiéra Jany Nečasové – dříve Nagyové. 

Už na konci ledna se poprvé sešel senátní podvýbor pro státní vyznamenání, který určil harmonogram pro řešení žádostí pro udělení, nebo propůjčení státního vyznamenání. „Letos dorazily do Senátu na 4 desítky takových návrhů,“ řekla Blesk Zprávám tisková mluvčí horní komory parlamentu Eva Davidová.

Senátoři přitom provedli první „selekci“ těchto dokumentů. A stejně jako loni narazili na jedno opravdu zajímavé jméno s popiskem „Žena hrdinka.“ Nejde o nikoho jiného než o Janu Nečasovou – dříve Nagyovou. Tedy bývalou ředitelku kabinetu Petra Nečase, která podle obžaloby a nepravomocného rozsudku úkolovala zpravodajce ke sledování Nečasovy bývalé manželky Radky. „Tento návrh ale stejně jako vloni výbor vyřadil,“ doplnila Davidová s tím, že k dalšímu posouzení poslali senátoři dál 29 žádostí.

Video  Slunce, seno, medaile: Režisér Troška vzpomíná na Zemana v Hošticích i populární Zemák  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Všechny návrhy, které senátoři či senátorské kluby obdrží od občanů a institucí, procházejí pečlivým posouzením, posléze je schvaluje Organizační výbor Senátu a nakonec také plénum Senátu, kde se k jednotlivým návrhům mohou senátorky a senátoři vyjádřit a seznam návrhů pro prezidenta případně změnit,“ popisuje postup výběru návrhů pro prezidenta Davidová.  Podvýbor přitom přijímal žádost a podněty do konce března.

Žádost smete zřejmě i Sněmovna 

Podobně se jako senátní výbor v týdnu zachová nejspíš i ten sněmovní.  Navrhovatel si chtěl nejspíš projednání žádosti „pojistit“, a tak ji podal i do dolní komory parlamentu. Podvýbor se jí nebude 26. dubna zřejmě ani zabývat. 

„Já budu navrhovat, abychom tuto žádost vyřadili, a myslím si, že si to nezaslouží ani diskusi,“ řekla minulý týden Blesk Zprávám Věra Kovářová (STAN), poslankyně a členka podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Paní Jana Nečasová – Nagyová – žena hrdinka. Tato skvělá žena se sama odvážně vrhla do boje za lepší zítřky,“ začal své zdůvodnění navrhovatel. Tím měl na mysli – alespoň podle odůvodnění žádosti - úkolování tajných ke sledování bývalé premiérovy manželky, aby urychlila jeho rozvod. Nečasová za to dostala loni v listopadu nepravomocně dvouletý trest s tříletou podmínkou. 

„Domnívám se, že ten navrhovatel si buď z nás dělá legraci, nebo zcela znevažuje institut státních vyznamenání,“ dodala Kovářová.

Návrhy na státní vyznamenání mohou lidé jako jednotlivci, nebo různé spolky zasílat také na Pražský hrad. Všechny žádosti posoudí také v kanceláři prezidenta. Definitně o udělení „metálů“ rozhodne Miloše Zeman, který je udělí na slavnostním ceremoniálu 28. října na Pražském hradě.

 

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hejhej ( 25. dubna 2018 13:53 )

panamira: Senát zavedli za Havela. Tato" instituce" není žádná pojistka ničeho, jen odkladiště politiků ta nehorázné peníze daňových poplatníků. Článek je o nejdražší státní prostitutce- a za to má mít vyznamenání ?

marmat ( 24. dubna 2018 15:48 )

Naprosto evidentní ironie žádosti je podepsaná, nebo anonymní??? Není to fór...Všeu de v ČR se musí Státní správa ANONYMY zaobírat, nejsou "méněcenné"=nesmí skončit v koši.

priserka ( 24. dubna 2018 10:37 )

vaber:

panamira ( 24. dubna 2018 10:21 )

Slavný senát se bojí Okamury, jak čert kříže.V REFERENDU by senát padl mezi prvníma. SLEZINA nepotřebných důchodců. Složité problémy řeší Ústavní soud, tak proč senát???

6010 ( 24. dubna 2018 09:59 )

Měla by dostat metál za to, že je největší a nejdražší *** či prostitutka česka.Ten by si opravdu zasloužila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa