„Nebyla zjištěna pochybení porušující práva účastníků řízení či jiná pochybení rozhodnutí a správního řízení, která by odůvodňovala odvoláním napadené rozhodnutí zrušit a řízení zastavit, či zrušit a vrátit věc k novému projednání,“ píše se v rozhodnutí magistrátu z 19. dubna. Odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 6 podali loni v srpnu lidé ze sousedství vily.

Praha 6 již dříve povolila majiteli stavby Jiřímu Šaldovi demolici budovy. Proti zbourání se však postavili místní obyvatelé a vyzvali politiky k záchraně funkcionalistické vily. Na návrh zastupitele Prahy 6 Antonína Nechvátala (Zelení) ministerstvo kultury loni v únoru prohlásilo vilu za kulturní památku.

Není památkou

Rozkladová komise ministerstva však poté loni v červnu rozhodla sejmout z vily památkovou ochranu. Tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil prohlášení stavby památkou za „nahodilý svévolný přístup orgánů památkové péče“, citoval jej Donath.

Majitel zahalil v listopadu 2016 vilu do černé plachty na protest proti jednání úřadů, kdy jeden povolil demolici a druhý se pokusil o prohlášení stavby za památku. Petřínská vila z roku 1939 je podle některých pramenů připisována architektu Pavlu Simonovi. Mediální zástupce vlastníka budovy Donath však uvádí, že ve stavebním povolení jako autor a pověřený stavitel figuruje Václav Všetička.

Fotogalerie
7 fotografií