Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmy šetří, místo Čechů zaměstnávají levné Ukrajince. „Je to podvod,“ říkají experti

Autor: Zuzana Zelenková - 
29. dubna 2018
06:30

Některým firmám se nechce platit Čechům, vozí si raději Ukrajince, kterým nabídnou mnohem nižší mzdu. Proti tomu se bouří pracovníci i Svaz průmyslu a dopravy. Ten se snaží spolu s dalšími zájmovými sdruženími usilovat v rámci projektu Ukrajina o to, aby zahraniční pracovníci měli stejné odměny jako ti tuzemští. Některé společnosti ale organizaci obejdou a poptají zaměstnance prostřednictvím pracovní agentury nebo některého portálu.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR je zapotřebí prosazovat stejnou odměnu na stejné pozici. A tak i cizinci mají dostávat v Česku stejné peníze jako jejich místní kolegové. Svaz za ně považuje medián daného kraje a oboru.

„Tento princip pečlivě hlídáme od začátku roku 2017. Od zahájení režimu Ukrajina jsme vyřídili pro firmy celkem přes 3000 uchazečů o práci, za první tři měsíce letošního roku je to 960 cizinců,“ uvedla Eva Veličková, tisková mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Mizerné mzdy i na Úřadu práce

Svaz je prý nekompromisní, pokud firma poptává člověka za nižší mzdu, tak ho nezprostředkuje. „My to kontrolujeme a často vidíme místo, které je například na dvousměnný provoz a odměna je uváděna 13 tisíc, to je podhodnocené,“ vysvětlila Veličková. Podle odbornice se takové inzeráty objevují i na stránkách Úřadu práce.

To by se samozřejmě dít nemělo. „V případě, že zaměstnavatel zadává VPM (volná pracovní místa) prostřednictvím Integrovaného Portálu MPSV, schvaluje tato VPM kompetentní referent příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR, podle místa výkonu práce nebo sídla společnosti. A to následující pracovní den. Pokud není VPM nahlášené zaměstnavatelem v souladu s příslušným právními předpisy, je diskriminačního charakteru, či se jedná o nabídku odporující dobrým mravům, upozorní příslušný zaměstnanec ÚP ČR zaměstnavatele, že není možné takové takové místo evidovat v databázi ÚP ČR,“ popsala pro Blesk Zprávy mluvčí úřadu Kateřina Beránková. 

Také podle vedoucího tajemníka Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jana Zikeše je zapotřebí, aby zahraniční pracovníci měli stejné ohodnocení jako ti domácí. Odborník však také pro Blesk Zprávy podotknul, že v rámci režimu Ukrajina je v Česku zaměstnaných 10 tisíc Ukrajinců, v republice jich ale je asi 300 tisíc.

Zaměstnávání cizinců Zikeš považuje za systémovou záležitost. Hlavním zdrojem pracovních sil by podle něj mělo být tuzemsko. Odborník však kritizoval průběh vzdělávání a produkci pracovních sil z učilišť a odborných škol.

„Obecně je důležité, aby se od základní, přes střední po vysoké školy neprodukovali pracovníci, kteří jsou nepoužitelní, nebo špatně použitelní. Tady jsou obrovské chyby státu, rezortů. Za posledních 20 let nemáme dostatek svých zaměstnanců. Pokud se podíváme na strukturu Ukrajinců, tak to jsou středoškolská odborná vzdělání a učiliště. To je náš problém, máme nedostatek řidičů, obráběčů, svářečů, dostali za posledních 20 let na zadek a musíme je sem přivézt,“ vysvětlil Zikeš.

Agentury: Mají málo peněz? No a co?

Odborníci také narazili na zprostředkování práce pomocí specializovaných agentur. Je zde prý potenciál pro firmy, které nabízejí zmiňovanou nižší mzdu.

Agentury práce se na tom podílejí, aby dovážely zahraniční pracovníky, ostatně loni jim to po pěti letech znovu umožnil zákon o zaměstnanosti,“ uvedl pro Blesk Zprávy prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Podle odborníka málokdo chápe, kdo je za situaci odpovědný. „Setkávám se s tím, že někdo řekne, jak málo ti lidé dostávají peněz. A já se zeptám: A co? Co s tím mám dělat? Protože za výplatu, tedy za srovnatelnou mzdu, odpovídá podle paragrafu 308 Zákoníku práce uživatel, tedy ten, kdo pracovníka poptává,“ vysvětlil Burkovič.

Podle něj je problémem nedostatečná kontrola ze strany Inspektorátu práce, která dává firmám šanci neustále podvádět. Je prý běžné, že ve firmách agenturní zaměstnanec bere méně než kmenový zaměstnanec, což sám nepovažuje za správné. Burkovič dodal, že všechno končí u zaměstnanců, kteří mají obavu z toho, aby si šli stěžovat a situaci řešili. Dostávají se tedy do začarovaného kruhu.

Podle mluvčího Státního úřadu inspektorátu práce Richarda Kolibače je podhodnocení práce pro cizince nezákonné a není pravda, že by inspektorát nějak zahálel.

„Za loňský rok 2017 bylo provedeno celkem 1155 kontrol, zaměřených na dodržování minimální a zaručené mzdy. Porušení bylo konstatováno u 604 kontrol, tj. u více než poloviny provedených kontrol,“ uvedl Kolibač. Inspektorát prý hlídá i agentury práce.

 

taupan ( 29. dubna 2018 11:38 )

Může za to Vladimír Dlouhý,Hospodářská komora , e-mail: info @ komora.cz. Tak nemlčte a poděkujte mu!

sores ( 29. dubna 2018 10:34 )

Než aby daly lepší platy čechům tak raději levné cizince, to je bo.r.d.el!! To by měl být zákaz.Hnus co se u nás od pádu komančů děje!! Takové velké platy,zlaté padáky, rezidence, byty na Floridě jako mají ty současný politici se komančům o tom ani nezdálo!Takto rozhodně se nekradlo a nepodvádělo!!!

zada ( 29. dubna 2018 10:02 )

Hlavní podvod spočívá v tom, že ukrajince a jiné "zaměstnance" jsou do našich podniků nabíráni přes AGENTURY, tzn. že jsou vyfakturovávání agentuře a ta pak jim propláci mzdy. Což je zlodějina prvního kalibru, neboť nemusí platit soci. a zdravotní, podnik je nemusí školit ve své režii, nemusí je oblékat ve své režii, vše je propláceno přes agenturu, která si samozřejmě zvolí plat pro "své" otroky jak potřebuje. Agenturní zaměstnávání děln íků byb mělo být zakázáno. Pokud to stát podporuje je zlodějem i náš stát, který šidí ostatní občany a toleruje zlodějinu!!! Ukrajinci a jiní za to nemůžou, protože kdeyby je zaměstnávali naši lakomí podnikatelé museli by j im dát stejnou mzdu jako čechům, a pak by se jim samozřejmě moc nevyplatili neboť jejich manuelní vzdělán í u většiny je pod naši úroveň. O o tom to celé je!!! Šidit "zaměstnance se dá jen přes agenturní zaměstnávání, do faktur se schová leccos!!! Takže ať stát neřve, neboť je toho sám strůjcem. A ještě něcvo, agentury nevlastní jen bossové z Ukrajiny, ale hlavně naši občané navázánané na politiky a úředníky státní správy - a tady je taky od agentur malá domů.... prostě korupce s pracovní silou jak prase!!!!

vabona ( 29. dubna 2018 09:57 )

Chybí zde trh práce. Je postaven pouze a jen na potřebách zaměstnavatelů. Z lidí, byla vytvořena, jen skupina lidských zdrojů-otroků. Je jasné, že naši podnikatelé nepodnikají tak, jak, tak jak je běžné, aby se na zisku podílel, jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec. To není, žádný socialismus, to je normální kapitalismus. Ve většině případů "majitelé" nemají zájem o lehce získaný majetek. Nemají zájem o kvalitní pracovní sílu. Když "odejdou" z trhu, mají tolik nahrabáno, že jim to nevadí. Nemají, žádný vztah k majetku a tím, také k zaměstnancům.

santikxauz ( 29. dubna 2018 07:20 )

Proč je nezaměstná Porošenko,je vlastníkem více než sto firem. https://echo24.cz/a/iWBHy/porosenko-vlastni-vic-nez-stovku-firem-ma-21-miliard

Zobrazit celou diskusi