Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman má u Trumpa dveře zavřené i kvůli Babišově vládě v demisi, udeřil Kmoníček

Autor: Jakub Veinlich - 
25. dubna 2018
05:37

Už přes rok český prezident Miloš Zeman usiluje o oficiální schůzku se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Na termín čeká ale stále marně. Zeman je podle kuloárních informací dokonce naštvaný na českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka, zkušený diplomat totiž nedokázal po více než roce ve Spojených státech setkání domluvit. Kmoníček Blesk Zprávám řekl, že jedním z důvodů může být i to, že Česko stále čeká na vládu s důvěrou.

To, co se teď povedlo francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, by zahřálo i českého prezidenta Miloše Zemana. Macron i se svou manželkou Brigitte totiž nejdříve soukromě povečeřel s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a první dámou USA Melanií, následně oba státníci spolu jednali v Bílém domě.

Stigma vlády v demisi? 

Miloš Zeman zatím na termín podobné schůzky čeká. Marně. „Jsme v nevýhodné situaci. Potřebujeme vládu, která umí nastolit agendu,“ uvedl český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček pro Blesk Zprávy další z důvodů, proč ještě ke schůzce nedošlo. Američané podle něj čekají na plnohodnotnou vládu, kterou ovšem ta stávajícího premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) není.  

„Tedy především vládu, která má důvěru Poslanecké sněmovny,“ doplnil Kmoníček, podle kterého právě vláda s důvěrou může nastolit témata, na kterých se dá schůzka obou prezidentů „postavit“.

Schůzka dvou prezidentů ale podle bývalého ministra zahraničí, nyní poradce premiéra Babiše Cyrila Svobody nemá s vládou nic společného. Někdejší šéf diplomacie proto vylučuje, že by právě vláda v demisi byla tím hlavním důvodem. Úplně to prý vyloučit nelze, ale do diplomatických zvyklostí to podle Svobody nezapadá.

Babišův rádce Svoboda kontruje: Pseudodůvod

„Podle mě je to pseudodůvod. To je setkání s prezidentem. A všichni vědí, že prezident republiky bude říkat své názory,“ pousmál se odůvodněním českého velvyslance Svoboda. Podobná návštěva se chystá několik týdnů dopředu a ani česká, ani americká strana nemůžou dopředu tušit, jaké turbulence se na politické scéně v jednotlivé zemi odehrají, poznamenal.

„Co kdyby se tato návštěva domluvila třeba na říjen a do té doby třeba i vláda s důvěrou padla? To se ta návštěva zruší?“ doplnil svůj argument Svoboda. Při jednáních mezi prezidenty jde podle Svobody především o dlouhodobou strategii a dlouhodobá témata. „Nechci zpochybnit to, že z americké strany mohl skutečně zaznít tento důvod. Ale z mé diplomatické zkušenosti je to zástupný důvod,“ dodal.

Čeká se, až Trump řekne „Ano“

„Platí to, že o termín schůzky je zažádáno, čekáme jen na potvrzení data z americké strany,“ tvrdí Kmoníček. Jenže podle zpráv z Hradu už termín schůzky Trumpa a Zemana pustili postupně k „vodě“. V Bílém domě ladí teď především setkání amerického prezidenta se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

„Vše necháváme na rozhodnutí americké strany, nikterak proto termín neřešíme,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček, podle kterého je vztah České republiky k USA mimořádně upřímný. „Dokladem budiž nedávné setkání pana prezidenta s americkým velvyslancem,“ uzavřel Ovčáček.

oldedek ( 2. května 2018 12:30 )

"Trump si napsal zprávu o svém zdraví sám..." Takhle si urkitě srychtoval zdravotní zprávu i náš Mýla - prostatu jako panic, akorát se počůrává, počůraného ho mám dokonce vyfotografovaného při hrdinném pochodu středem ulice v Kladně, pak má uteklou cukrovku a místo vody v hlavě (hydrocefalus) má v hlavě becherovku a švestkovku (chlastocefalus) ... Nó a pán doktor Martin Holcátů jen jeho zprávu opravil z hlediska měkkého a tvrdého í/ý a je to !!!

kukuku ( 25. dubna 2018 20:41 )

A proč bych to dělal - diskutovat s ožralou ganzanií i dalšími jednoduchými individuy je ztráta času.

pavel215_klafunda ( 25. dubna 2018 18:07 )

Ty ji zase máš jak z praku, prochcaná babko!

pavel215_klafunda ( 25. dubna 2018 17:31 )

Neztrácej nervy, zaprděná babko a dej si ještě do nosu!

pavel215_klafunda ( 25. dubna 2018 17:20 )

Napiš to česky, ty stará ožralá krávo, nebo sem zadej dešifrovací klíč!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa