Starat se o děti jako svobodná matka je náročné. Libuše to navíc musela zvládnout i navzdory svému handicapu, který ji paradoxně posílil a tím i vytáhl ze dna. „Nebyla možnost zhroutit se, musela jsem se postarat o děti. Vše viselo na mně. Musela jsem ze sebe vše vykřesat,“ vysvětluje silná žena, proč nepropadla depresím v době, kdy přišla úplně o zrak a kdy ji také opustil partner, který jí byl do té doby nápomocný.

„Mou zrakovou vadu tehdy nikdo neřešil. Máš brýle, tak vidíš... Říkali to všichni,“ vysvětluje Libuše. Od dětství si nepřipouštěla, že je její zraková vada den ode dne horší. Jenže jednoho dne se octla ve tmě. 

Mateřství bez zraku

Přes nelehké začátky, kdy se musela potýkat s problémy, jako je i obyčejné dávkování sirupu pro miminko nebo učení barev, šla Libušce výchova skvěle. Nyní má dva dospělé syny, kteří oba vidí. „Měla jsem zlaté děti. Chodily vždy za ruku, když byli kluci malí... Určitě to ale chtělo více kreativity. Třeba pohádky jsem jim nečetla, ale vždy vyprávěla z hlavy,“ svěřuje se s úsměvem, jak si mateřství užívala.

Strach ze samoty

Sama je Libuše už léta. „Partnera nehledám. Když by ke mně chtěl někdo přijít, tak může v Praze, když jsem mezi lidmi. To je pro mě velmi důležité,“ říká.

Jak nese Libuše stárnutí synů a jejich následný let z hnízda? Starší syn už založil rodinu a čeká s partnerkou miminko. S Libuškou nyní žije už jen mladší syn, kterému je 20 let a který jí pomáhá denně okolo domu. Přesto je sympatické Libuši jasné, že to nebude trvat věčně. „Nechci říct, že se toho bojím. Je to postupný vývoj situace,“ odpovídá na otázku, zda přemýšlí o tom, jaké to bude, až bude žít sama.

„Uvidíme, jakou si najde partnerku. Uvažovala jsem i o sociálních bytech... Je to tolik okolností, které ještě neznám. Až ta situace nastane, budeme se jí muset postavit čelem. Právě proto se snažím o maximální nezávislost,“ vysvětluje smířeně. „Co tě nezabije, to tě posílí,“ říká se smíchem stále optimistická Libuše nakonec.

Fotogalerie
7 fotografií