Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V přijímačkách na střední byla chyba. „Nebetyčný průšvih“ ovlivnil osudy až 721 žáků

Autor: kal, vei - 
28. dubna 2018
18:10

Kdo se ve školství těšil na prodloužený víkend a pěkné počasí, v pátek vpodvečer zaplakal. Ukázalo se totiž, že jednotné přijímací testy na střední školy mají vážný problém. U jedné z otázek v testu z češtiny byla chyba, přiznal organizátor zkoušek Cermat. Ministr školství Robert Plaga (ANO) mluví o „průšvihu“, na ministerstvu školství řeší, jak z problému ven. A ředitelé, děti i jejich rodiče musí čekat, jak to zamíchá s už vyhlášeným pořadím a jestli nebude třeba celou zkoušku zrušit. Informoval o tom Deník.cz.

V klíči řešení uváděl Cermat u dvanácté otázky z češtiny jako správnou odpověď variantu B. Jenže zjistil, že správně mohla být i varianta C. Na chybu nepřišly ani komise, které testy ověřovaly.

Podle zadání dostupného na webu Cermatu byla u testu z češtiny pro 2. řádný termín osmiletých oborů otázka: „Které z následujících slov obsahuje kořen skládající se ze čtyř hlásek?“ Původně byla správná odpověď jen za B, zabručel s kořenem bruč. Nově je to i za C, rozběhla. Kořenem tu je bjeh (zvuková podoba slova).

12. otázka v didaktickém testu z češtiny pro druhý termín osmiletých oborů má mít podle Cermatu správně odpověď B i C 12. otázka v didaktickém testu z češtiny pro druhý termín osmiletých oborů má mít podle Cermatu správně odpověď B i C | Reprofoto Cermat

„Na základě dodatečné analýzy výsledků jednotných přijímacích zkoušek vyšlo najevo, že v testu pro 2. řádný termín z českého jazyka a literatury pro uchazeče o obory osmiletého studia je chybně ohodnocena úloha číslo 12. Správná odpověď je kromě odpovědi B, původně uváděné v klíči správných řešení, také odpověď C,“ sděluje Jiří Zíka, šéf Cermatu, v dopise, který rozslal ředitelům gymnázií.

Podle ministerstva školství ale zřejmě nebude nutné testy opakovat, kompletní opravené výsledky budou v informačním systému nejpozději v sobotu ráno. Chybu předtím neodhalily dvě komise, které testy prověřovaly. Podle Zíky proto zatím nemají ředitelé škol výsledky příjímacích testů zveřejňovat. 

„Pokud jste tak již učinili, vyčkejte analýzy dopadu a informace o možnosti řešení, kterou připravíme ve spolupráci s MŠMT,“ cituje z dopisu šéfa Cermatu Zíky Deník.cz. 

Někteří ředitelé už ale podle všeho výsledky testů vyhlásili a komplikace je na světě. Začala totiž běžet lhůta pro odvolání neúspěšných uchazečů. Což může celý proces přijímacích zkoušek už tak vystresovaným žákům a jejich rodičům zkomplikovat. Trable tak čekají ale také na ředitele jednotlivých škol. 

„Přerušovat správní řízení, kde běží lhůty a jsou natištěna všechna rozhodnutí, je pro každého ředitele šílenství, znamená to přepisovat a skartovat doslova tuny papíru,“ řekl pro Deník.cz Mirek Hřebecký, bývalý ředitel gymnázia. 

Naštvaný ministr

Ze vzniklé situace nemá radost ani ministr školství Robert Plaga (za ANO), který chce prověřit celý systém fungování jednotných přijímacích zkoušek i fungování kontrolních komisí. 

„Budu důrazně požadovat nejen prošetření, jak mohlo k takové systémové chybě dojít, ale i nápravu celé situace. V pondělí budeme dotčené školy informovat, jak dále postupovat při vyhlášení celkových výsledků přijímacího řízení,“ reagoval na chyby ministr. 

Ministr označil chybu v testech za „nebetyčný průšvih,“ ale věří, že se celé zkoušky nebudou muset znovu opakovat. „Jsem rozhodnutý se podrobně podívat na fungování validačních komisí a prověřit, zda neselhává celý systém,“ cituje Deník.cz Plagu. 

Testů v druhém řádném termínu na osmiletých gymnáziích, které se konaly minulý týden, se mělo zúčastnit - podle informací Cermat z doby před konáním zkoušek - přes 13 tisíc žáků. Školy mají od sobotního rána k dispozici opravené výsledky, které mohou zveřejňovat.

Chyba by podle Zíky mohla ovlivnit přijímačky u 721 žáků, kteří dělali zkoušky na 234 školách. Celkem původně chybnou odpověď volilo 1146 žáků. „Mají šanci na změnu hodnocení. Z těchto výsledků se ale nedá dost dobře usoudit, zda-li se u některého žáka po přehodnocení dotkne změna výsledků tak, že by překročil hranici přijetí,“ uvedl Zíka. Body z písemných testů totiž tvoří 60 procent z celkového hodnocení, zbytek pak tvoří kritéria stanovená ředitelem školy. 

Šéf Cermatu Jiří Zíka končí v jeho čele letos v prosinci. Nahradit ho má Michaela Kleňhová, která prošla výběrovým řízení a o jejím nástupu rozhodl ještě předešlý ministr Stanislav Štech

McVitas ( 3. května 2018 22:01 )

Pane Joefs hlásky jsou písmena ;-) Co se týče řešení tak je to podle mě dost diskutabilní jestli C je správně, protože pokud se ona rozběhla, tak určitě není zběhem a neprovádí zběh, nýbrž běžkyní a provádí běh. Zběh je člověk a kořen slova zběh je taky běh a ne zběh, takže ani v rozběhla to podle mě nemůže být zběh, protože to označuje osobu a ne činnost.

Joefs ( 29. dubna 2018 07:34 )

O vzdělanosti hovoří třeba i to, že v dřívější verzi tohoto článku bylo vysvětlení, že může být základem "zběh". Pak by ovšem musela předpona být "ro-". Přiznám se však, že mi chvíli trvalo, než jsem si uvědomil, že v zadání je počet hlásek nikoli písmen.

bullshit ( 28. dubna 2018 20:44 )

Na co je Cermat? Aby zaměstnal bandu darmošlapů za velké peníze. Poškozuje studenty bez trestu.

rockyshowman ( 28. dubna 2018 20:25 )

 Není to poprvé, kdy tato organizace poškodila mladé lidi. Zrušení by jen prospělo jak finančně tak psychicky naší společnosti. Myslím si, profesorský tým by měl sám rozhodovat o studentech, než nějaká společnost😈

Platenik ( 28. dubna 2018 18:51 )

 Tyto přijímačky a lavičky Vaška šaška stojí úplně za ho... !

Zobrazit celou diskusi