Noc na sobotu 28. dubna

Obraz první: Silnice. Pes v kaluži krve

Pražští herci (Dana Morávková, Rozálie Víznerová, Anna Stropnická, Karel Zima, Kateřina Seidlová, Anna Kulovaná, Magda Weigertová) se v mikrobusu vraceli ze zájezdu do Znojma, kde hráli komedii Doktor v nesnázích. „U Horoměřic vidíme stojící auto, u kterého se dva mladíci snaží pomoct poraněnému pejskovi. Bylo jasné, že ho někdo srazil a řidič ujel. Na nepřehledném místě jsme se pokoušeli dovolat pomoci. Nepomohla městská policie ani útulek,“ vypráví rozčileně Rozálie Víznerová (43), dcera Jany Šulcové (71) a Oldřicha Víznera (70). Báli se na krvácejícího pejska sáhnout, aby mu ještě víc neublížili. „A samozřejmě taky proto, že jsme se báli, aby nás nepokousal. Nakonec jsme se vzchopili, zabalili ho do deky a naložili do mého mikrobusu, do auta mladíků by se ani nesložil,“ popisuje Víznerová.

Obraz druhý: Veterina. Operace za 30 000 Kč

Zraněné zvíře odvezli na nejbližší veterinu, Vetcentrum do Stodůlek. Tam se pejska ujali. Operace je nevyhnutelná, musí se však počkat do neděle, aby se infuzemi dal trochu dohromady. Ale operovat, když je majitel neznámý a pes není čipovaný? Kdo zákrok uhradí? „Jeden z mladíků to vzal na sebe a řekl, že nákladnou operaci zaplatí,“ pokračovala Víznerová s tím, že předběžný rozpočet byl 30 tisíc! Veterinář se zachoval úžasně, nepočítal pohotovostní přirážku a souhlasil s operací na čestné slovo zachránců.

Sobota 28. dubna, den

Obraz třetí: Počítač. Hledání majitele psa?

„Celou sobotu jsme potom přes sociální sítě hledali majitele. Dojala nás obrovská vlna solidarity, která se zvedla, bylo přes 700 sdílení,“ říká Víznerová. Mnoho lidí se dokonce ozvalo, že na operaci přispěje.

Sobota 28. dubna, den

Obraz čtvrtý: Veterina. Kam půjde po zákroku?

Vyvstal ale problém, kam se psem po operaci. „Všichni jsme pejskaři a doma jednoho či dva psí miláčky máme, tak jsme hledali někoho, kdo by se toho chudinky alespoň na rekonvalescenci ujal,“ říká Víznerová. Večer se všichni sešli na klinice, psa vyvenčili a radili se, jak a co dál. Veterinář Lukáš Duchek slíbil, že provede operaci a po všech stránkách pomůže.

Sobota 28. dubna, večer

Obraz pátý: Veterina. Volá majitel Dinga

Najednou zazvonil telefon a ozval se nešťastný autoopravář Josef Šindela (50), že hledá svého psa. Okamžitě přijel a čtyřnohý pacient byl skutečně jeho. „Jmenuje se Dingo, mám ho z útulku,“ řekl. A Rozárie Víznerová popisuje: „Dingo svého pána dojemně vítal a snažil se postavit na nožičky, nešlo mu to. Přední měl vykloubenou v rameni, roztříštěnou kost a přervané vazy i nervy.“

Noc na sobotu 28. dubna

Obraz šestý: Autoservis u Prahy. Zloději v akci

Josef Šindela popsal, jak se Dingo dostal z domova. V noci na sobotu mu vykradli autoservis a psa, který to tam hlídal, pustili z kotce.

Neděle 29. dubna

Obraz sedmý: Veterina. Operace

Veterinář Lukáš Duchek začal Dinga operovat, na sále byl přes dvě hodiny. Šlo o komplikovaný výkon, po něm se Dingo probudil z narkózy a žije!

Neděle 29. dubna

Obraz osmý: Veterina. Majitel chce prodat auto

Dingův úraz přijde na cca 45 tisíc korun. „Pan Šindela tolik nemá. Chce kvůli operaci prodat vlastní auto. Za to ale moc nedostane, je to stará ojetina,“ popisuje Víznerová, která se na pacienta přijela také podívat. „Rozhodli jsme se, že se pokusíme vybrat jakoukoliv částku a tím pomoci panu Šindelovi,“ dodává Víznerová.

Chcete přispět na léčbu?

Můžete na účet 2500155876/2010. Jde o transparentní účet obecně prospěšné společnosti zabývající se pomocí opuštěným a týraným pejskům. Aby částka šla na léčbu Dinga, musíte u platby uvést variabilní symbol 911. 

Video: Sourozenské spory skončily smrtí psa: Veterinář zdravé zvíře utratil

Fotogalerie
13 fotografií