Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Český důchod berou senioři na Seychelách i v Řecku. Má to důležitou podmínku

Autor: bud - 
3. května 2018
05:35

Alžírsko, Austrálie, Bulharsko, Etiopie, Sýrie, ale i Řecko nebo Seychely. Všude tam žijí čeští důchodci a stát jim posílá starobní penzi. Celkem jde o více než 93 tisíc lidí, což je o čtvrtinu více než před pěti lety. Aby úředníci peníze do zahraničí poslali, musí ale důchodci pravidelně dodávat důležité potvrzení: že jsou naživu.

Je to scéna, která se na mnoha konzulárních odděleních českých ambasád opakuje měsíc co měsíc. Desítky starých a mnohdy i nemocných lidí trpělivě vyčkávají v čekárně, aby jim úředník razítkem potvrdil, že jsou stále naživu. Pokud by do Česka takový dokument s příznačným názvem „Potvrzení o žití“ nedodali, stát by jim neposlal důchod, na který mají nárok.

Potíž je v tom, že konzulární oddělení není v každém městě, takže pokud senior žije třeba na vzdáleném venkově, musí si pro razítko dojet i desítky kilometrů. Nebo si musí potvrzení s úředně ověřeným podpisem obstarat jinak, třeba na úřadu nebo u notáře. Ale to stojí peníze. Na zastupitelském úřadě je to zdarma.

Čekají i nemocní lidé

„Někteří mají i velmi špatné zdraví, musí urazit dlouhou cestu a potom ještě čekají v čekárně na razítko,“ popsal pro Blesk Zprávy pracovník jednoho z konzulárních oddělení. „Určitě by bylo možné vymyslet méně komplikovanou a zároveň dostatečně ověřenou cestu, jak tyto důchody vyplácet,“ dodal s tím, že občas je mu penzistů v čekárně líto.

Čeští senioři se ve velkém množství na konzulátech scházejí hlavně v zemích, kde jich žijí tisíce. Například v Německu jich je 19 tisíc, v Polsku 15 tisíc a třeba v Rakousku víc než 3000. Úředníci v těchto zemích mají s „razítkováním“ spousty práce.

Senioři v cizině Senioři v cizině | Archiv CNC

Peníze si mohou senioři nechat poslat buď v hotovosti na účet, nebo šekem. Většina z nich využívá první možnost. Důchod se vyplácí zpětně a pouze za měsíce, pro které bylo vystaveno potvrzení o žití. Toto potvrzení musí senior pravidelně posílat do Česka.

„Příjemce zasílá potvrzení v časových intervalech, které si sám určí. Může to být čtvrtletně, pololetně nebo i v jiném časovém intervalu, doporučujeme alespoň jednou ročně,“ uvedla Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

To znamená, že pokud důchodce dodává potvrzení čtvrtletně, jsou mu i peníze vypláceny v tomto intervalu. Řada zvláště chudších seniorů si ale nemůže dovolit čekat na peníze třeba půl roku, takže si potvrzení o žití zařizují každý měsíc nebo každé tři měsíce.

Za deset let dvakrát více seniorů v cizině 

Počet seniorů s nárokem na český důchod se každý rok zvyšuje. Zatímco ještě před deseti lety jich bylo „jen“ 46 tisíc, nyní jich je více než 93 tisíc. Tedy dvakrát tolik. Jen za posledních pět let se jejich počet zvýšil o čtvrtinu.

Důchodci jsou „rozeseti“ prakticky po celém světě. Nejvíc, celkem 32 tisíc, jich žije na Slovensku. Následuje Německo (19 197), Polsko (15 378), Kanada (3907). Výjimečné ale nejsou ani vzdálené nebo vyloženě exotické země – Peru, Mexiko, Indie, Dominikánská republika nebo Etiopie. Dvanáct lidí žije v Thajsku, dva v Egyptě a jeden senior žije také na Seychelách. Celkem jde o více než 100 zemí.

FrantaSvacina ( 4. června 2018 11:25 )

Naprostá blbost eva2208, měsíčně, ale můžeš zvolit čtvrtletně, jednou za půl roku nebo jednou za rok.

eva2208 ( 10. května 2018 17:31 )

v clanku jsou nepresne informace...duchod do zahranici se zasila ctvrtletne a to bud na ucet nebo sekem...kdyz se zasila na ucet,musi duchodce posilat kazde 3 mesice potvrzeni o ziti,kdyz to chce sekem,staci posilat potvrzeni o ziti jednou za rok

agfor ( 3. května 2018 13:31 )

Bílý český důchodce žádný příspšvek na péči nepobírá, pokud neuplatí posudkové vydřiduchy (tzv lékaře) - jedna taková je MUDr. Eva Vohryzková z Ústí nad Labem. Ta peníze, určené pro nemohoucí důchodce, rozdává mladým a zdravým cikánům.

zvonik54 ( 3. května 2018 13:04 )

Hlavně, že máš za ušima! Ale ani nechci napsat co!

zvonik54 ( 3. května 2018 13:00 )

Jestli je někdo rudá špína, tak to jseš akorát Ty, syruceku! A následně zmodralá rudá špína! Tvoji rodiče se asi měli špatně, že Tě počali, sbys nadával bezdůvodně lidem, co na Tebe pracovali, že? K čertu s Tebou bolševiku prospěchářský!

Zobrazit celou diskusi