Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V USA nouzově přistálo letadlo s dírou v okně. Opět „nejbezpečnějších“ aerolinek

Autor: mah - 
2. května 2018
18:30

Americké aerolinky Southwest Airlines mají další problém, v Clevelandu nouzově přistál jejich stroj s dírou v okně. Incident se odehrál jen pár týdnů poté, co v jiném letadle stejné společnosti prasklo okno a podtlak málem vytáhl ven ženu, která přesto zemřela. Southwest Airlines předtím patřily mezi nejbezpečnější aerolinky.

Let Southwest Airlines 957 z Chicaga do Newarku v New Jersey musel ve středu nouzově přistát poté, co mu prasklo jedno z okének, v Clevelandu v Ohiu. Na rozdíl od předchozího incidentu jsou ale všichni pasažéři v pořádku. Televizní stanici CNN to potvrdila mluvčí Federálního úřadu pro letectví (FAA) Elizabeth Cory.

Na problém letu upozornila cestující Linda Holleyová, která poslala svému synovi zprávu s fotkou prasklého okénka. Její syn následně fotografii sdílel na sociální síti Twitter.

„Okénko na letadle prasklo za letu. Kvůli bezpečnosti jsme přistáli v Clevelandu. Všechno je v pořádku, ale vyděsilo nás to,“ napsala v jedné ze zpráv svému synovi. Doplnila, že letěla s aerolinkami Southwest.

„Prostě jsem slyšela hlasitý zvuk. V okně se objevila velká prasklina a spodní část okna chyběla,“ popsala v další zprávě Holleyová, k čemu během letu došlo.

FAA bude podle CNN vyšetřovat, co prasklinu způsobilo. Zatím je příčina neznámá.

I přes prasklinu v okně letadla nedošlo k poklesu tlaku v kabině, takže nevypadly kyslíkové masky. Podle Grega Marina z FAA pilot ani nevyhlásil stav nouze, ale pouze požádal o odklonění letu na blízké letiště.

Jde přitom o druhý podobný incident Southwest Airlines v krátké době. 17. dubna muselo jiné letadlo přistát poté, co se mu za letu rozpadl jeden motor. Tehdy bylo na palubě 143 cestujících a pět členů posádky.

Jedna z částí motoru tehdy trefila jedno z oken, které se rozbylo. Nastalý podtlak z letadla částečně vytáhl jednu ženu. Ta později v nemocnici svým zraněním podlehla.

matno ( 2. května 2018 19:14 )

Pamatuji si, stalo se to, myslím, v druhé polovině 80.let (rovněž v Americe), kdy letadlu za letu vypadlo okno a následně to vycuclo ven celou rodinu, která u okna seděla. Babičku, matku a 2-leté batole.

Zobrazit celou diskusi