Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výstava Doteky státnosti na Pražském hradě začíná. Představí příběhy státních symbolů: Vlajky i sako Jana Kubiše

/
  • Výstava Doteky státnosti na Pražském hradě
    10. května 2018 ● 10:00

    Sako Jana Kubiše (†28), který provedl atentát na Heydricha, či první československé vlajky! Tyto a tisíc dalších exponátů mohou vidět návštěvníci výstavy Doteky státnosti v Jízdárně Pražského hradu.

  • 1.

    A co symbolizuje českou státnost? Na návštěvníky tu čekají rozmanité exponáty, například pohraniční sloup z 20. let, který za první republiky stával na pohraničním přechodu na jihu Moravy. „Nacisti ho vyvrátili, když toto území v roce 1938 obsazovali,“ řekl autor výstavy Michal Burian. Na sloupu je zachovaná původní barva, a dokonce stopy po střelách. „Domníváme se, že se vojáci mstili tím, že do sloupu stříleli,“ doplnil Burian. Vojenský historický ústav jej získal teprve loni, když ho členové aktivních záloh poznali na cvičení v Rakousku.

    Jiným vzácným exponátem je sako Jana Kubiše, jednoho z parašutistů, kteří v roce 1942 provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha! „Všechno oblečení, co měli parašutisti na sobě v době smrti, bylo bráno jako předmět doličný, které uchovávalo gestapo. V roce 1945 je převzalo ministerstvo vnitra a o rok později přešlo do Vojenského historického ústavu,“ řekl Blesku ředitel ústavu Aleš Knížek. V saku jsou stále vidět stopy po kulkách.

    „Výstava představí příběhy konkrétních předmětů, které symbolizují českou státnost,“ popsal Michal Burian z Vojenského historického ústavu. Právě z jeho archivu hodně vystavovaných předmětů pochází, mnoho z nich si může veřejnost prohlédnout vůbec poprvé. Výstava patří k projektu Založeno 1918, kterým se letos na Hradě připomíná 100. výročí vzniku Československa.

  • 2.

    Jak vznikala vlajka?

    Když vznikalo Československo, bylo nutné vytvořit také novou státní vlajku. Výstava ukazuje například její velmi ranou verzi, která plula s českými legionáři z Vladivostoku. Na ní ještě modré pole nesahá až doprostřed, ale je menší. K vidění jsou i další návrhy, třeba ty inspirované vlajkou Spojených států amerických, nebo vlajky československého odboje z 2. světové války.

    Tato vlajka plula s českými legionáři, když se po první světové válce vraceli do vlasti.
    Autor: Mária Rušinová

  • 3.

    Skafandr Vladimíra Remka

    Výstava ukazuje i dvě české vlajky, které byly na Měsíci! Tu první dovezl první člověk na Měsíci Neil Armstrong (†82), druhou americký astronaut s českými předky Eugene Cernan (†82). A třetí česká vlajka, která byla ve vesmíru, je našita na skafandru Vladimíra Remka, který je na výstavě k vidění rovněž.

    Vešli byste se do skafandru Vladimíra Remka?
    Autor: Mária Rušinová
  • 4.

    Rozebrali letadlo

    Největším exponátem výstavy je první motorové letadlo vyrobené v Československu. Dvojplošník Bohemia B-5 vítal v květnu roku 1919 prezidenta Masaryka v Plzni. Nebylo však jednoduché jej do výstavních prostor dostat, kvůli úzkým dveřím jej museli pracovníci Leteckého muzea v Kbelích rozložit a zase složit.

    Letadlo je na čtyřmetrovém podstavci
    Autor: Mária Rušinová

  • 5.

    Poštovní schránky

    Od roku 1918 se vzhled poštovních schránek měnil s érou jednotlivých prezidentů. Stejně tak se vyvíjely i známky na dopisy s portréty hlav československého státu.

    Prvorepubliková poštovní schránka.
    Autor: Mária Rušinová

     

  • 6.

    Proměny státního znaku

    Jedním ze základních symbolů naší země je státní znak. Jeho historie sahá až do středověku a každé historické období znamenalo také jeho proměnu. Výstava ukazuje, jak se jeho podoba vyvíjela a jak ji ovlivnily události jako vyhlášení republiky nebo nástup komunistů i návrat k demokracii.

    Český znak z dílny Petra Parléře.
    Autor: Mária Rušinová

  • 7.

    Sako Jana Kubiše

    Sako měl Jan Kubiš na sobě, když ho v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje dostihlo gestapo.
    Autor: Mária Rušinová

    Fotogalerie
    7 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy